Infiltrațiile intraarticulare reprezintă o metodă de tratament pentru afecțiunile articulațiilor, în special atunci când durerea este persistentă și nu se ameliorează prin tratamente medicamentoase. Infiltrațiile conțin substanțe antiinflamatoare, eficiente pentru o gamă largă de probleme musculo-scheletale. Află din articolul următor tot ce trebuie să știi despre infiltrațiile în genunchi.
Ce sunt infiltrațiile în genunchi?
Infiltrațiile în genunchi constau în injectarea de acid hialuronic, PRP (plasmă bogată în trombocite) sau corticosteroizi direct în articulația genunchiului. Aceste infiltratii la genunchi sunt o opțiune de tratament atunci când genunchiul provoacă durere, dificultăți de mișcare și probleme în realizarea activităților zilnice.
Când sunt recomandate infiltrațiile în genunchi?
Infiltrațiile în genunchi pot fi recomandate atunci când apar simptome care indică probleme la nivelul articulației. Printre aceste simptome se numără:
- Durerea persistentă – poate apărea în repaus sau în timpul activităților fizice și nu se ameliorează cu tratamentele medicamentoase sau cu terapii de recuperare, cum ar fi ședințele de kinetoterapie sau fizioterapie in Bucuresti;
- Limitarea mobilității – dacă genunchiul este rigid sau când există dificultăți în mișcare și limitează activități precum mersul sau urcatul/coborâtul scărilor;
- Inflamația articulației – dacă genunchiul este umflat sau pacientul resimte senzația de „căldură' la nivelul genunchiului, care nu se ameliorează prin tratamentele uzuale.
Afecțiuni care pot fi tratate cu infiltrațiile în genunchi
Infiltrațiile în genunchi sunt utilizate pentru tratarea mai multor afecțiuni articulare, printre care se numără:
- Artroza – o afecțiune degenerativă a articulațiilor, caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular;
- Condromalacia patelară – o afecțiune în care se deteriorează cartilajul inferior al rotulei;
- Tendinita patelară – inflamația tendonului patelar;
- Bursita – inflamația burselor (mici săculeți umpluți cu lichid care au rolul de a amortiza articulațiile);
- Leziuni ale ligamentelor – inclusiv leziunile ligamentului încrucișat anterior (LIA) sau ale ligamentelor colaterale;
- Leziuni ale meniscului;
- Leziuni posttraumatice;
- Artrita reumatoidă – afecțiune în care sistemul imunitar atacă articulațiile.
Pentru a afla dacă infiltrațiile în genunchi sunt o metodă de tratament pentru afecțiunile tale, se recomandă o consultatie medic recuperare medicala.
Tipuri de infiltrații în genunchi
Există mai multe tipuri de infiltrații în genunchi, care diferă în funcție de afecțiunea pacientului și de simptomele acestuia. Printre principalele tipuri de infiltrații se numără:
- Infiltrațiile cu corticosteroizi – acestea ajută la reducerea inflamației și durerii în articulație;
- Infiltrațiile cu acid hialuronic – tratează durerea și rigiditatea articulațiilor, în special când mișcarea este dificilă. Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în corp care ajută la menținerea lichidul sinovial din articulații. Când nivelul de acid hialuronic scade, articulațiile devin mai rigide și dureroase;
- Infiltrațiile cu plasmă bogată în trombocite (PRP) – sunt o metodă modernă de tratament care folosește sângele pacientului pentru a ajuta la vindecarea articulațiilor. Sângele este recoltat și procesat prin centrifugare pentru a obține plasma, care conține trombocite și alte substanțe care ajută la regenerarea țesuturilor. Terapia PRP este deosebit de eficientă în tratarea leziunilor cauzate de traumatisme.
Sursa foto: Unsplash