Ce trebuie să știi despre liposucție

Publicat pe

Operațiile estetice reprezintă metode permanente de corectare a unor defecte de ordin estetic, la nivelul feței, corpului sau scalpului, folosind tehnici chirurgicale. Liposucția, cunoscută și sub denumirea de lipoaspirație, reprezintă una dintre cele mai cunoscute și solicitate proceduri estetice la nivel mondial. 

Lipoaspirația presupune îndepărtarea grăsimii din diferite zone ale corpului, cum ar fi coapse, spate, brațe, abdomen. În plus, aceasta poate fi asociată și cu alte proceduri, pentru creșterea volumului altor zone folosind grăsimea recoltată. Astfel, liposucția are rezultate remarcabile în remodelarea corpului. Totuși, este important de reținut că aceasta nu are scopul de a trata obezitatea și nu garantează menținerea unei greutăți normale. Iată tot ce trebuie să știi despre liposucție. 

Cui i se adresează?

Liposucția este o procedură potrivite pentru persoanele ce se confruntă cu exces de țesut adipos în anumite zone ale corpului:

  • Coapse
  • Brațe
  • Fese
  • Abdomen
  • Gât
  • Spate
  • Gambe 

Totuși, aceasta nu se adresează persoanelor obeze sau supraponderale. Liposucția nu este o metodă de slăbire, ci doar de remodelare corporală. Dacă ai un exces de greutate, dieta și sportul te vor ajuta să obții greutatea ideală. Dacă depozitele de grăsime persistă în anumite zone ale corpului, poți apela ulterior la liposucție pentru o retușare.

De asemenea, pentru a fi un bun candidat pentru liposucție, este important să fii clinic sănătos, adică să nu suferi de afecțiuni ce pot crește riscul de complicații – boli cardiovasculare, diabet, imunodeficiențe.

Cum se efectuează?

Liposucția este o metodă chirurgicală minim invazivă, care utilizează canule (tuburi subțiri) pentru a aspira celulele adipoase. Canulele sunt introduse în piele prin incizii de mici dimensiuni și sunt conectate la un dispozitiv ce aspiră conținutul. În funcție de zona corectată, anestezia efectuată poate fi generală sau locală. Durata procedurii depinde, de asemenea, de complexitatea operației. 

Există mai multe tipuri de liposucție, în funcție de tehnologia folosită. În timp ce liposucția clasică doar aspiră grăsimea, alte metode sunt mai specifice și mai puțin traumatizante. Astfel, spre deosebire de liposucția tradițională, recuperarea este mai ușoară în cazul acestora. 

Spre exemplu, liposucția asistată laser descompune depozitele de grăsime, înainte de le îndepărta. Alt exemplu este liposucția cu ultrasunete, cum este liposucția prin tehnologia VASER. Aceasta folosește ultrasunetele pentru a desprinde celulele adipoase, înainte de a le aspira. În plus, acest tip de tehnologie poate diferenția diferitele tipuri de celule, astfel încât acționează specific pe celulele adipoase și nu traumatizează alte țesuturi. 

Cu ce alte proceduri poate fi asociată?

Un avantaj legat de liposucție este faptul că intervenția poate fi asociată cu alte proceduri estetice minim invazive. Acestea au ca scop mărirea de volum a altor zone ale corpului. Astfel, aceasta poate fi asociată cu augmentarea mamară cu grăsime proprie (mărirea sânilor), lifting brazilian (mărirea feselor cu grăsime proprie) sau rejuvenare facială cu grăsime proprie (pentru umplerea ridurilor). Aceste proceduri estetice presupun injectarea grăsimii, deci nu este nevoie de incizii.

Recuperarea

După procedură, te vei confrunta cu inflamație, vânătăi și dureri în zonele asupra cărora s-a intervenit chirurgical. În cazul liposucției tradiționale, acestea sunt mai puternice decât în cazul altor tipuri de liposucție, care utilizează tehnologie avansată. Medicul îți poate recomanda antibiotice pentru prevenirea infecției și analgezice pentru reducerea durerilor. Inciziile pot fi lăsate deschise temporar, la nivelul lor fiind montate tuburi de dren, pentru eliminarea lichidului acumulat. 

Te vei putea întoarce la muncă după câteva zile, însă depinde de tipul de activitate profesională. Activitățile care necesită efort fizic pot fi reluate după câteva săptămâni, în funcție de recomandarea medicului. Ciorapii de compresie pot fi purtați o perioadă de câteva săptămâni, pentru reducerea inflamației.

Este important de știut că rezultatele finale nu sunt vizibile imediat după operație, ci abia după vindecarea completă a țesuturilor, adică după câteva luni.

Pentru menținerea rezultatelor, este necesar să adopți un stil de viață sănătos – alimentație echilibrată și sport zilnic. Fluctuațiile de greutate influențează rezultatele. 

Prin urmare, liposucția este o procedură de remodelare corporală, care poate fi efectuată prin diverse tehnici. Aceasta trebuie asociată cu un stil de viață sănătos pentru menținerea rezultatelor. Programează-te la o consultație de chirurgie estetică și află dacă ești un candidat potrivit pentru această procedură. 

Sursa foto: pexels.com

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter