Cum să alegi un laptop performant și ieftin

Întâmpini dificultăți în alegerea laptopului pentru că nu știi la ce să te uiți, cum să te asiguri că alegi nu doar un laptop ieftin, ci și un laptop bun? Astăzi vorbim puțin despre cum te poți asigura că alegi un laptop ieftin și bun în același timp, precum și despre caracteristicile pe care trebuie să le consideri pentru a fi 100% convins că ai făcut cea mai bună alegere.

Cum să alegi un laptop performant și ieftin

Chiar există modele de laptop performante și ieftine sau există doar laptopuri scumpe și performante? În 2025, un laptop ieftin înseamnă un laptop cu preț între 1.500 și 3.000 de lei, mai mult sau mai puțin, în funcție de ce tip de laptop ai nevoie. Sub acest prag, găsești mai degrabă tablete cu tastatură, Chromebook-uri sau alte gadget-uri și laptopuri cu specificații minime.

Performanța, însă, nu vine gratis. Un laptop bun, dar ieftin, care să nu se blocheze la al treilea tab din Chrome sau la un video 4K pe YouTube, trebuie să aibă specificații echilibrate. Asta înseamnă procesor decent, SSD, suficientă memorie RAM și un ecran rezonabil atât în dimensiuni, cât și în ceea ce privește rezoluția. Vei mai jos la ce ne referim mai exact!

Alege laptopul în funcție de ce tip de utilizator ești: student, gamer, freelancer

Dacă ești student, înseamnă că ai nevoie de mobilitate. Îți recomandăm în acest sens să cauți un laptop ușor, cu autonomie mare, tastatură bună pentru scris și webcam decent. Nu ai nevoie de placă video dedicată, dar un SSD și 8 GB RAM sunt esențiali. Te poți orienta spre modele de laptopuri ca: Lenovo IdeaPad 3, HP 15s, Acer Aspire 3 cu Ryzen 5 sau Intel i5.

Dacă ești gamer, dar ai un buget mic la dispoziție, performanța grafică contează. Nu e suficient un laptop cu CPU bun. Ai nevoie de NVIDIA GTX sau RTX, chiar dacă e varianta minimă. În acest caz, poți căuta și modele de laptop second-hand recondiționate sau poți aștepta sezonul ofertelor promoționale. Ai grijă doar ca display-ul să aibă o rată de refresh de cel puțin 120Hz. Altfel s-ar putea să ai probleme cu fluiditatea și lag-ul.

Dacă ești freelancer care lucrează de acasă, atunci ai nevoie de un laptop stabil, cu ecran bun pentru ochi, de preferat display IPS sau OLED, tastatură confortabilă și porturi multiple. Dacă lucrezi în design grafic, optează pentru placă video dedicată. Dacă nu, investește în CPU și RAM.

Cum alegi un laptop în funcție de CPU, memorie, stocare, placă video

Când vine vorba de CPU, îți recomandăm să alegi un laptop cu CPU AMD Ryzen 5, AMD Ryzen, Intel Core i5 sau chiar un CPU mai nou și să eviți laptopurile cu CPU Intel Celeron, Pentium Silver, Core i3 sau altele mai vechi. Acestea din urmă sunt mai lente și dacă vrei fluiditate, nu sunt cele mai potrivite.

Memoria RAM a laptopului ar trebui să fie de cel puțin 8GB. Dar dacă editezi video și foto, lucrezi cu baze de date mari sau folosești multe aplicații simultan, atunci vezi un laptop cu 16GB de RAM. Dacă memoria RAM este și upgradabilă, atunci este și mai bine.

Laptopul ar trebui să aibă, neapărat, și SSD. 256GB de SSD este decent, dar dacă ești gamer ți-ar prinde mai bine SSD de 512GB. Evită HHD-urile pentru că sunt învechite, mult mai lente decât SSD-urile și în plus au și consum foarte mare de energie, ceea ce nu este de dorit pentru un laptop ieftin.

Placa video poate fi o placă video integrată. Dacă ai un buget mai mic, atunci mai rar te poți orienta spre o placă video dedicată. Totuși, dacă ești gamer, vezi RTX 3050 sau RTX 3060 sau variantele mai nou, dar accesibile RTX 4050/4060 sau RTX 5060. Depinde foarte mult și de ce înseamnă ieftin pentru tine. Pentru un student, ieftin poate însemna 2.000-2.500 de lei, iar pentru un gamer poate însemna 3.000-4.000 de lei.

Cum să alegi un laptop în funcție de display și baterie

Dacă dorești un laptop performant, dar ieftin, atunci vezi ca display-ul să fie cel puțin Full HD, adică să aibă cel puțin o rezoluție de 1920×1080 pixeli. Totodată, dacă te interesează culorile și vrei ca acestea să fie vibrante, petreci mult timp în fața laptopului sau te uiți des la filme, verifică ca display-ul să fie IPS sau OLED. Pentru că oferă unghiuri de vizualizare slabe și culori fade, îți recomandăm să eviți TN-urile ieftine.

În ceea ce privește bateria și autonomia laptopului, vezi o autonomie de cel puțin 6-10 ore fără încărcare, mai ales dacă ești student sau lucrezi de oriunde. Dacă ești gamer, atunci nu prea vei găsi un laptop sub 2.000 de lei să zicem, care să-ți satisfacă nevoile. Un buget mai mare ți-ar fi de ajutor și ți-ar oferi posibilitatea de a achiziționa un laptop cu autonomie baterie satisfăcătoare, dacă nu chiar bună.

Dacă scrii mult, acordă atenție și tastaturii. Alege în acest caz un laptop cu tastatură completă și feedback plăcut. Modelele de laptopuri Lenovo și Dell stau foarte bine la acest capitol, ca urmare verifică-le mai întâi aceste modele.

Ce să eviți când vrei un laptop performant și ieftin

Se pot face multe greșeli când vine vorba de alegerea unui model de laptop, dar șansele de a greși sunt mult mai mari atunci când ai și un buget mic la dispoziție. Dacă atunci când nu te interesează ca laptopul să fie ieftin posibilitățile sunt multe, când ai buget mic, posibilitățile sunt limitate. Tocmai din acest motiv, alege cu grijă.

Ce eviți și cum te asiguri că achiziționezi un laptop ieftin și bun, de care să te poți folosi? Iată câteva sfaturi pe care le poți considera și pune în practică:

  • alege în funcție de specificații și nu neapărat după brand – doar pentru că laptopul este al unui brand cunoscut ție sau de care ai auzit, asta nu-l transformă neapărat într-un laptop superior altora
  • ține cont de tastatură, ecran, portabilitate – vezi un laptop mai ușor, mai ales dacă trebuie să-l cari toată ziua după tine, dar asigură-te că acesta are un display bun
  • nu cumpăra un laptop doar pentru că este la reducere – verifică specificațiile și doar dacă-ți convin alege modelul de laptop la reducere care te atrage

Sursa foto: Freepik.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton