Tendinita De Quervain sau tendinita mămicii

Publicat pe

Tendinită De Quervain este o afecțiune invazivă care implică inflamația și construcția tendoanelor aflate la nivelul încheieturii mâinii, cauzând probleme la utilizare, în special a degetului mare, denumit și police.

​Ce este tendinita De Quervain?

Tendinita De Quervain este o afecțiune invalidantă care implică inflamatia și constricția tendoanelor aflate la nivelul încheieturii mâinii, cauzând probleme la utilizare, în special a degetului mare, denumit și police.

Boală este cunoscută, de asemenea, sub denumirile de maladia De Quervain, tenosinovită, sindromul De Quervain sau tendinită mămicii, deoarece apare mai frecvent la femei, în special în sarcina sau după naștere, din cauza schimbărilor hormonale, a retentiei de lichide și a mișcărilor mâinilor în timpul îngrijirii bebelușului.

Mai exact, tendinită De Quervain este o inflamație a sinovialei ce trece prin primul compartiment al ligamentului carpian dorsal și a fost descrisă pentru prima dată în anul 1895 de către Fritz de Quervain.

Este una dintre cele mai des întâlnite tendinopatii la nivelul mâinii și antebrațului, alături de trigger finger (denumit și deget în resort).

​Care sunt simptomele tendinitei De Quervain?

Principalele simptome ale acestei maladii sunt durerea și sensibilitatea simțite la baza degetului mare, în special la mișcarea acestuia. Durerea este mai accentuată în prima parte a zilei. De asemenea, pacientul se va confrunta cu fenomenul de dezruginire' a policelui dimineața. Asta înseamnă că mișcările policelui sunt mai dificil de efectuat decât în timpul zilei.

Răsucirea încheieturii mâinii și folosirea cu forță a degetului mare vor agrava durerile. Prin urmare, activități precum golful, tenisul și ridicarea ce necesită mișcări repetitive ale mâinii sau ale încheieturii mâinii pot agrava situația.

​Ce este compartimentul De Quervain?

Compartimentul De Quervain este o structura osteo-ligamentoasă situată deasupra procesului stiloidei radiale, care conține tendonul extensor scurt al policelui (TESP) și tendonul abductor lung al policelui (TALP), acestea fiind o parte dintre tendoanele degetului mare.

Un video util despre această tendinită dureroasă poți vedea mai jos:

​Cauzele maladiei De Quervain

Suprasolicitarea mâinii duce la inflamatia compartimentului De Quervain și, implicit, la diminuarea lichidului sinovial. Din cauza lipsei de lichid sinovial, tendonul alunecă mai greu, motiv pentru care inflamatia se amplifică. Așadar, apare un cerc vicios, în care inflamatia și scăderea lichidului sinovial se întrețîn reciproc.

Tenosinovita De Quervain poate fi cauzată și de traumatisme minore dar repetate în zona compartimentului. Totodată, persoanele care practică frecvent activități ce implică folosirea excesivă și în forță a articulatiei pumnului prezintă un risc mai mare de a dezvoltă această maladie. Printre aceste activități se numără folosirea intensivă a tastaturii și a mouse-ului, tenisul, volei-ul, bowling-ul, pescuitul, etc.

Și, după cum am mai spus în rândurile de mai sus, tendinita De Quervain apare des în rândul femeilor imediat după sarcină, din cauza schimbărilor hormonale, retentiei de lichide, dar mai ales a mișcărilor mâinilor folosite în îngrijirea bebelușului.

​Diagnosticarea tendinitei De Quervain

Tendinita De Quervain este diagnosticată și tratată de către medicul specialist în chirurgia mâinii.

Examenul clinic implică efectuarea testului Finkelstein. Acesta presupune ducerea policelui în palmă și ținerea lui cu celelalte degete, în timp ce mâna este deviată ulnar. În cazul în care pacientul simte durere la nivelul stiloidei radiale, testul este pozitiv.

De asemenea, poate fi necesară o ECOgrafie în părți moi sau un test RMN pentru a înlătura eventualitatea existenței altei boli cu simptome similare.

​Tratament

Tendinita De Quervain în faza de început poate fi ameliorată prin purtarea unei orteze specifice, repaus sau medicamente antiinflamatoare.

Dacă este în stare avansată, afecțiunea nu va răspunde la tratamentul medicamentos, motiv pentru care se indică tratamentul chirurgical. Acesta presupune detensionarea conflictului dintre tendoane, retinacul și teacă sinoviala.

Din experiența specialiștilor, intervenția chirurgicală este singurul tratament eficient și cu rată aproape nulă de recidivă pentru tendinită De Quervain.

Citeste aici articolul complet despre tendinita De Quervain.

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter