Trimestrul de aur, cea mai frumoasă perioadă a sarcinii

Publicat pe

Evoluția sarcinii are trei etape, iar trimestrul al doilea este considerat a fi perioada de aur, dat fiind faptul că este liniștită și ușoară. Tulburările fizice și emoționale intense din primele trei luni de sarcină au fost depășite, iar dificultățile ultimelor trei luni nu s-au instalat. Cele trei luni de acalmie de la mijlocul sarcinii sunt pe bună dreptate perioada fantastică de care femeile însărcinate trebuie să se bucure din plin. 

Investigații simple, probleme puține 

După seria de investigații multiple din primul trimestrul al sarcinii, în perioada de aur lucrurile sunt perfect stabilizate. Stările neplăcute de oboseală accentuată, greață și disconfort au dispărut, procesul delicat de embriogeneză din primele trei luni s-a finalizat, iar organismul s-a adaptat perfect din punct de vedere hormonal și emoțional cu statutul de viitoare mamă.

Imediat ce ai depășit săptămâna a 13-a de sarcină te poți programa pentru cel mai important test al acestei perioade, respectiv cel de morfologie fetala trimestrul 2. Investigația este una specială, pentru că tehnologia ecografelor moderne permite reconstrucția 3D și 4D, în timp real, a structurilor fetale, inclusiv a feței, astfel că vor putea fi văzute, pentru prima dată, trăsăturile bebelușului tău. Dincolo de acest aspect, ecografia morfologică determină dacă evoluția fătului este în limitele parametrilor normali, dar și starea placentei. În funcție de evaluare pot fi necesare unele investigații suplimentare. 

Tonus psihic și energie multă

Confirmarea că totul evoluează bine, în urma investigațiilor obligatorii din trimestrul al doilea de sarcină, va alimenta pozitiv tonusul psihic și va da și mai multă energie femeilor însărcinate. Este o perioadă cu dese momente de euforie, cu poftă de viață, sex și mâncare. Toate acestea se pot împleti frumos și benefic atât pentru viitoarea mamă și pentru făt, dar și pentru cei din jur. 

Trimestrul al doilea de sarcină este perfect pentru a te bucura de viața de cuplu, de momente de deplină armonie. În afară de alcool, fumat și efort exagerat, nimic nu este interzis. Poți călători cu mașina și avionul, poți înota, ai voie să faci mișcare și poți mânca aproape orice.

Frumusețe strălucitoare

Se spune, pe bună dreptate, că în trimestrul doi al sarcinii femeile strălucesc. Părul este mai mătăsos ca niciodată, iar pielea arată perfect. Unghiile cresc mai repede, iar tenul capătă o nuanță trandafirie plină de prospețime. Și toate acestea se întâmplă fără nicio intervenție din afară. Totul vine doar din interior. 

Echilibrul hormonal este complet restabilit, iar hormonii specifici perioadei de sarcină, la care se adaugă fluxul sangvin aproape dublat, sunt factorii naturali care reușesc ceea ce niciun tratament cosmetic nu poate să facă, dând femeilor însărcinate o frumusețe strălucitoare care nu are egal. În această perioadă a sarcinii dispare acneea, se ameliorează și uneori se vindecă probleme cutanate, cele de vedere, iar unele afecțiuni cronice sunt compensate natural. 

Tot sub efectul hormonilor sunt definite mult mai bine caracterele secundare feminine. Bustul devine mai generos și șoldurile, mai rotunde. 

Emoții și trăiri excepționale

Trimestrul de aur oferă femeilor însărcinate unele dintre cele mai intense, emoționante și memorabile momente. 

În primul rând, bucuria și liniștea care vin după confirmarea că totul este în regulă, în urma investigațiilor trimestriale și a ecografiei morfologice. Urmează momentele unice când sunt percepute primele mișcări ale fătului. La început abia sesizabil și, pe măsură ce sarcina înaintează, din ce în ce mai puternice. Acestea aduc o explozie de emoții și trăiri excepționale. 

Cele mai multe dintre aceste stări sunt pozitive și fac bine, iar gestionarea emoțiilor – uneori, copleșitoare – se poate învăța la cursurile prenatale. Suportul familiei și al partenerului de viață este esențial, pentru că femeile însărcinate au dreptul să fie răsfățate și să se bucure de momentele unice prin care trec.  

În trimestrul doi de sarcină nu este totul simplu. Există și transformări mai puțin plăcute: dureri de spate, picioare umflate, kilograme în plus, unele stări de iritare și nervozitate, posibile insomnii. Dincolo de toate acestea, perioada dintre a 13-a și a 27-a săptămână de sarcină este una fabuloasă. Nu degeaba se numește trimestrul de aur! 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu nativia.ro

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter