Rețetă de cozonac fără frământare. Fără efort și delicios

Publicat pe

Să faci cozonac e destul de greu, dar ce zici dacă este fără frământare? Atunci, eforturile deja s-au înjumătățit, în schimb, gustul și textura moale se păstrează mai multe zile la rând. Această tehnică este una specială, care are nevoie de răbdare, așa că în timp ce faci cozonacul, poți pregăti multe alte mâncăruri și deserturi pentru Crăciun. Aluatul de cozonac are câteva secrete foarte importante: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. În bucătărie, trebuie să nu ai niciun geam deschis și să fie cald.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Pentru un cozonac bine crescut și foarte delicios, trebuie să folosești ingrediente de calitate. Cacao de bună calitate, cu cât mai neagră, cu atât mai bună, ciocolată cu conținut mare de cacao, nuci aurii și esențe de calitate.

Rețetă de cozonac fără frământare

  • 1kg făină 000
  • 50g drojdie proaspătă
  • 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
  • 500ml lapte
  • 100g unt topit
  • 5 linguri de ulei
  • 150g zahăr
  • 1 esență vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală
  • un praf de sare

Umplutură

  • 5 albușuri de ou
  • 250g sâmburi de nucă
  • 50g stafide
  • 150g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • esență de rom

Alte ingrediente

  • ulei pentru uns blatul de lucru
  • hârtie de copt
  • zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
  • 100ml lapte pentru dizolvat drojdia

Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.

Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin.

Mai departe încălzește ușor laptele apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.

Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească.

În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei;

Încorporează în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit;

S-ar putea să fie puțin dificil de amestecat. Te poți folosi și de mâini dacă îți e mai ușor. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic.

Citește și: Cum au ales Andra și Cătălin Măruță să-și educe copiii:'Nu credem în răsfăț. Spunem cu fermitate nu'. Se gândesc să facă un reality-show / EXCLUSIV

Citește și: Andra și Cătălin Măruță dezvăluie secretele unei căsnicii de 12 ani:'Nu ne blocăm în certuri'. Cum au depășit greutățile în relație / EXCLUSIV

Citește și: Augustin Viziru, primele declarații înainte de finala Ferma 2020:„Nu plec capul în fața nimănui, nu tolerez și nu fac compromisuri’/ EXCLUSIV

Citește și: Un nou cuplu în showbiz!Iuliana Luciu și Cristi Mitrea sunt împreună

Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.

Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.

Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei.

Întinde umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.

Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;

Unge cozonacii cu ou și presară puțin zahăr deasupra lor;

Lasă cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter