Rețetă de găluște cu prune. Li se spune și gomboți

Publicat pe

Găluștele cu prune sau gomboții sunt un desert tradițional românesc delicios! În primă instanță putem fi descurajați de o posibilă complexitate a rețetei, însă vă asigurăm că rețeta pentru găluște cu prune nu este una complicată!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Ingrediente pentru rețeta de găluște cu prune

  • 6 prune fără sâmburi, tăiate pe jumătate
  • 50 de grame de zahăr pudră
  • 700 grame cartofi albi
  • 50 de grame de unt nesărat
  • 150 de grame de pesmet fin
  • 100 de grame de zahăr tos
  • 2 ouă mari
  • 150 de grame de făină
  • 50 de grame de griș
  • un praf de sare
  • 1 lingură de ulei de floarea-soarelui

Cum se prepară găluștele cu prune (gomboții)

Prunele se taie în jumătăți și se dau prin zahărul pudră. Fierbe cartofii curățați și tăiați în cuburi timp de 40-60 de minute și apoi scurge-i de apă și lasă-i să se răcească un pic.

Topește untul într-o cratiță, la foc mic. Adaugă peste untul topit pesmetul și amestecă. Lasă pe foc mic timp de câteva minute, până când pesmetul începe să capete o nuanță maro-aurie. Adaugă zahărul tos și amestecă, apoi ia cratița de pe foc.

Citește și: Rețetă prăjitură deșteaptă cu fructe.

Citește și: Dovlecei umpluți. Cea mai simplă și delicioasă rețetă

Citește și: Rețetă de sufleu de dovlecei.

După ce se răcesc cartofii, pasează-i ca pentru piure, apoi adaugă ouăle, sarea, făina, grișul și amestecă bine cu o lingură de lemn până obții un aluat lipicios, dar omogen. Dacă aluatul este prea umed, mai poți adăuga o lingură de făină sau de griș, dar nu mai mult.

Pune o oală umplută pe jumătate cu apă la fiert, la foc mare. Când apa începe să fiarbă, adaugă o lingură de ulei de floarea-soarelui.

Cu mâinile umezite, împarte aluatul în bile egale. Turtește cu palma fiecare filă, astfel încât să aibă o grosime de 0,5 centimetri.

Pune în mijlocul fiecărei bucăți de aluat turtit câte o jumătate de prună, apoi freacă între palme să formezi găluștele rotunde.

Pune câte 3-4 găluște cu prune în apa care fierbe. Lasă-le în apă până când se ridică la suprafață. Scoate-le cu o spumieră direct în castronul cu mixul de pesmet, griș și zahăr.  

Tăvălește-le prin acest amestec pentru a te asigura că sunt acoperite pe toată suprafața.

sursa: csid.ro

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter