Rețeta Silvanei Rîciu de castraveți murați, pas cu pas! Care sunt secretele vedetei care își răsfață familia preparate culinare și murături de tot felul aflăm chiar de la ea. Artista pune castraveții cu miere, ca să obțină un gust natural de dulce și sănătos. În plus, tot secretul acestei rețete este să reușești să păstrezi un echilibru între dulce și sărat, spune solista.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Rețeta Silvanei Rîciu de castraveți murați, pas cu pas! Silvana Rîciu este una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară de la noi. Puțină lume știe însă că vedeta are o mare pasiune și pentru gătit, nu doar pentru cântat. Aceasta a acceptat să ne dezvăluie secretul ei pentru cele mai bune murături.
Rețeta Silvanei Rîciu de castraveți murați, pas cu pas!
Cântăreața de muzică populară Silvana Rîciu are o familie frumoasă, cu trei copii. Artista este căsătorită cu Nicușor Ioniță. În septembrie, ei au împlinit 4 ani de la căsătoria lor.
Și pentru că este o gospodină desăvârșită, cântăreața de muzică populară muncește în fiecare an pentru familia ei, să aibă cămara plină. Sau mai bine spus, balconul, pentru că Silvana nu are o pivniță, nici cămară rece la bloc. Tot din același motiv, Silvana își pune murăturile mai târziu, ca acestea să îi poată ține în balcon. Iar cum aceasta abia a terminat de pus castraveții, ne-a dezvăluit rețeta pe care o face ea.
'Aceasta este rețeta de castraveți murați dulci acrișori* (cu oțet si miere) – rețetă sănătoasă, care nu îngrașă, si cu care nu veți da greș niciodată', spune Silvana, pentru viva.ro.
'Într-un vas de 10 litri se pun 8 litri apă, 1,3-1,4 litri oțet (maxim 1,5 litri, asta în cazul în care vrem ca murăturile să fie ceva mai acrișoare) , 8 linguri de sare grunjoasă de murături, obligatoriu neiodată (nici rase, dar nici pline cu vârf) și 1-2 borcane de miere de 800 ml.', afirmă Silvana Rîciu.
Silvana Rîciu: 'Unele tipuri de miere îndulcesc mai puțin'
Cântăreața de muzică populară ne explică rețeta ei secretă, pe care o face an de an, pentru familia ei. Aceasta ne spune că mierea nu îndulcește la fel. Vedeta susține că trebuie să existe une chilibru între gusturi, dulce și sărat.
'Unele tipuri de miere îndulcesc mai puțin și de aceea, după ce punem un borcan de miere, după dizolvarea ei, gustăm ca să vedem dacă se simte pronunțat gustul dulce. Trebuie să fie un echilibru între gusturile: dulce, acru și sărat. Dacă nu simțiți pregnant gustul dulce, atunci este nevoie mai adăugați miere, lingură cu lingură, până ce zeama se simte la gust pregnant dulce, pregnant acrișoară și pregnant sărată. Dacă simțiți zeama doar acrișoară, trebuie să mai adăugați miere. De aceea, trebuie să cumpărăm 2 borcane de 800 ml, să le avem la îndemână, pentru cazul în care avem nevoie.', a declarat Silvana Rîciu, pentru viva.ro.
Silvana Rîciu: 'În acest an, am pus…'
Silvana Rîciu spune că anul acesta, la castraveții murați, ea a folosit 2 borcane de miere, pentru că zeama nu i s-a părut suficient de dulce.
'Eu, în acest an, am pus două borcane de miere pentru că zeama nu s-a îndulcit suficient de la 800 ml miere. Se amesteca bine până se dizolvă mierea.', mai spune ea.
'În borcanele de 800 ml, spălate în prealabil, se pun pe fundul acestora: ceapă tăiată (rondele), morcovi (rondele), boabe de muștar (cca 10-20), 4 boabe de piper (nu mai mult pentru că altfel, ies castraveții iuți) și câte o foaie de dafin. Trebuiesc cumpărate 4-5 plicuri de boabe de muștar, maxim două plicuri cu boabe de piper și foi de dafin (maxim 2 plicuri).', povestește Silvana.
'Se pun castraveții în borcane, înghesuiți bine ca să intre cât mai mulți (intră cam 5-7 într-un borcan de 800 ml, în funcție de mărimea castraveților). Peste castraveți, se toarnă cu polonicul zeama preparată anterior (cât să îi acopere) și apoi se pun capacele și se strâng bine.', completează artista.
Secretul artistei pentru cele mai gustoase murături
Interpreta de folclor recomandă ca borcanele să fie puse la bain-marie în oale sau cratițe mari, dar cu prospape pe fund, pentru ca ele să nu se spargă.
'Se pun borcanele la fiert la bain-marie în crătiți mai mari, încăpătoare, cu prosoape de bucătărie pe fundul acestora (să nu se spargă). Se fierb, nu exagerat de mult, dar suficient, până ce castraveții își schimbă culoarea și se umflă puțin capacul. Se scot borcanele și încercăm să mai strângem puțin capacele. Se lasă apoi borcanele la răcit, întoarse invers (cu capacul în jos, să se videze). Se pot lăsa așa peste noapte.', explică Silvana.
Vedeta ne-a spus și câți castraveți a cumpărat pentru rețeta ei de iarnă.
'Este o rețetă din care se fac multe borcane de castraveți murați. Pentru a face mai puține borcane, se micșorează cantitățile din care se prepară zeama de murături, în functie de necesități. A nu se folosi condimente pentru murături în diferite combinații, de la nicio firmă, pentru că toate condimentele acelea vor schimba gustul castraveților. Este de cumparat cam 5 kg castraveciori medii și mai mici.', povestește, Silvana Rîciu.
Silvana Rîciu: 'Am avut 25 de kg de castraveți'
Silvana Rîciu a cumpărat în urmă cu doi ani 25 de kg de castraveți, din care i-au rămas 4 kg. Însă, solistei i-au ieșit 41 de borcane.
'În octombrie 2021, am avut 25 kg castraveți (prea mulți, au rămas 4 kg din ei), din care am făcut 41 de borcane (de 800g), un borcan de cca 1,5 litri și un borcan mare de 3-4 litri. Și tot au rămas 4 kg castraveți. Am făcut compoziția din 8 litri apă, două borcane miere (de 800g), 1,5 litri oțet și am mai adăugat niste zahăr, pentru că nu mi se părea suficient de dulce. Cei 10 litri de zeamă de muraturi mi-au ajuns pentru 23 de borcane de 800 ml, 1 borcan de 1litru, 2 borcane de 1, 7 litri și 2 borcane de 3 litri.', explică Silvana Rîciu.
Vă trebuie să cumpărați:
-15 kg castraveți (pe care să îi cumpărați neaparat dintr-o sursă sigură, care sa nu conțină chimicale pentru că cei foarte tratați, nu vor rezista la murat, se vor înmuia și se vor strica în borcan)
-ceapă 1 kg
-morcovi 1kg
-4-5 pungi boabe de muștar
-2 plicuri boabe de piper
-2 plicuri foi de dafin
-2 borcane miere (de 800ml) sau zahăr (2-3kg).
Silvana Rîciu: 'Dacă vreți să folosiți zahăr în loc de miere…'
Solista spune că se poate folosi și zahăr în loc de miere, dar trebuie păstrat echilibrul între dulce-acrișor. Și pentru că i se părea că zahărul nu e suficient de dulce, într-un an, ea a folosit 3 kg de zahăr.
'Dacă vreți să folosiți zahăr în loc de miere, teoretic, se pun 400 g zahar la 2 litri de apă, deci 1,6 kg la 8 litri de apă, dar zaharul diferă în funcție de firma care îl produce. Unele tipuri de zahăr nu îndulcesc deloc, după gustul meu. Și atunci, după ce pui 1,6 kg zahar, guști. Dacă nu se simte deloc gustul dulce, tot adaugi și amesteci ca să se dizolve.
Eu într-un an an folosit 3 kg de zahăr, pentru că nu se simțea deloc atunci când gustam. Trebuie să fie un gust echilibrat de dulce-acrișor- sărat. Amestecul trebuie să fie la gust doar puțin acrișor și să simți suficient de puternic, dulcele.', afirmă Silvana Rîciu.
Este nevoie de:
-oteț -1,5 litri
-sare grunjoasă, neiodată, specială pentru murături (se găsește de cumpărat în piețe)
-capace- noi neapărat.
Foto: Facebook.