Elena Băsescu - Adevăruri neretușate

Publicat pe

La scurt timp de la divorț, Elena Băsescu acceptă să vorbească despre familia ei, grijile și planurile pe care le are. În spatele statutului public, stă o mamă preocupată de echilibrul emoțional al copiilor săi.

 

Informațiile care există despre Elena Băsescu pe net nu spun de fapt nimic despre cine este ea. Fata fostului președinte, fost europarlamentar, mă­mică a doi copii, femeie divorțată, sunt oare acestea lucrurile care definesc o persoană sau doar niște circumstanțe în care viața a pus-o la un moment dat? M-am întrebat pe bune cine este Elena, ce îi place să facă, ce o preocupă, cu ce își umple ziua, dincolo de constrângeri­le rolului public pe care încă îl joacă.

 

eba1

 

Complexul rezidențial în care locuiește acum e locul ideal în care un părinte ar vrea să își crească copiii: liniște, alei unde mașinile circulă cu 5 km la oră, verdeață. Un fel de orășel la marginea Bucureștiului, desprins parcă din filme­le americane. Ne întâmpină cu mult calm, într-o ținută sport, la primele ore ale dimineții. Sofia și Traian Junior zburdă pe la baie, ciufuliți și veseli, pri­vind curioși la toată desfășurarea de forțe care se întâmplă în living. Elena se scuză puțin, se duce să îl spele pe Tra-ian, care trece printr-o fază „nu-mi pla­ce să fac baie, în timp ce Sofia se apro­pie de noi, ne arată jucăriile și trage ocheade truselor de make-up și hair care se desfășoară pe măsuța de cafea. Profit de răgaz pentru a privi galeria de fotografii de familie, cu copii mici îm­preună, cu Traian junior în brațe la Traian senior la ziua bunicului, cu Ele­na împreună cu Sofia bebeluș, cu buni­ca Maria alături de Sofia la călărie. Nicio fotografie cu Bogdan Ionescu. Nici nu mă așteptam să văd una. Cu­plul EBA-Syda a semnat actele de divorț în septembrie, iar în urma aces­tui eveniment, Elena s-a mutat aici cu cei mici.

 

O întreb cum reușește cu doi copii și full time job? „Eu şi Sofia ne trezim foarte devreme, o pregătesc pe ea pentru grădiniţă şi eu mă îmbrac pentru serviciu. Avem grijă să plecăm din timp pentru că, dimineaţa, traficul este foarte aglomerat dinspre Otopeni spre Pasajul Mărăşeşti, destinaţia mea finală. Elena lucrează la Camera de Comerț, job care îi place foarte mult și în care spune că îi prinde tare bine experiența pe care a avut-o la Parla­mentul European. În timpul acesta, Sofia merge la grădiniță. „Am ales o grădiniţă aflată în drumul meu spre muncă. Este o grădiniţă de stat, practic lipită de «locul de muncă al bunicului», pe strada Nicolae Iorga. În felul acesta, bunicii, mama sau tata, atunci când Sofia nu rămâne să doarmă la grădini­ţă după-amiaza, o iau la ei până termin eu lucrul. După serviciu, îi iau eu pe amândoi de la bunici şi mergem toţi trei spre casă, unde ne petrecem seara împreună. Îmi spune că a dormit cu Sofia de când s-a născut, că au mers în foarte puține vacanțe de când sunt co­piii, care suferă foarte mult când stau departe unul de celălalt. Pentru că o văd o mamă preocupată de educația celor mici, care, rând pe rând, vin la ea pentru un pupic, o îmbrățișare sau pen­tru a-i da un ponei colorat, rămân în zona maternității, făcându-mi curaj să abordez și tema divorțului ceva mai târziu. Aș vrea să știu ce rețetă de educație a ales pentru cei mici: „Nu am nici reţete secrete, nici bagheta magică a lui Harry Potter, nici păreri duse la extrem, care sunt la mare modă acum şi polarizează societatea. Sunt o mamă normală. Iau fiecare zi aşa cum este şi încerc să mă descurc cât mai bine cu putinţă. Nu le fac copiilor mei o ali­mentaţie raw-vegană sau bio, ei trebuie să ştie gustul tuturor alimentelor. Îmi doresc foarte mult să îmi cresc copiii aşa cum ne-a crescut mama pe mine şi pe sora mea, după cartea de bucate a Sandei Marin.

 

Cred că este foarte important să simtă dragostea, grija şi interesul pe care le ai faţă de ei în fiecare etapă a dezvoltării lor. Timpul petrecut cu ei este cel mai preţios dar pe care îl poţi face copiilor tăi. Ei sunt prioritatea absolută pentru mine. Vreau, de asemenea, să am nişte copii echilibraţi din punct de vedere emoţional, motiv pentru care nu-mi doresc ca tatăl şi bunicii paterni să lipsească din viaţa lor. Ei bine, pro­fit de portița deschisă și abordez tema divorțului. Patru ani de zile împreună, doi copii minunați, cum de s-a ajuns aici? „Să ştii că decizia am luat-o, în primul rând, cu gândul la cei mici. Nu cred că ar fi fost bine să trăiască într-o casă în care mama şi tata nu se mai în­ţelegeau. E mai bine că s-a întâmplat acum, când sunt foarte mici, pentru că experienţa este mai puţin traumatizan­tă şi nu au avut foarte mult timp să-i asocieze pe mama şi pe tata împreună. De dragul lor, eu şi Bogdan am decis să ne separăm. Nu am mai putut face compromisuri majore. Nu am vrut să falsific nici ideea de iubire şi nici pe cea de familie pentru ei. Cel mai bine este să fim cinstiţi pentru copiii noştri.

 

Continuarea in numarul de NOIEMBRIE al revistei VIVA!, la standurile de presa de la 1 NOIEMBRIE!

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter