Cine este cardinalul Kevin Farrell, omul-cheie al Bisericii Catolice după moartea Papei Francisc. Și-a început formarea teologică în Spania și Italia, a petrecut 30 de ani în SUA și a devenit episcop de Dallas. În vârstă de 77 de ani, el devine acum figura centrală într-una dintre cele mai delicate tranziții din istoria recentă a Bisericii Catolice.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
După moartea Papei Francisc, atenția lumii catolice se îndreaptă spre cardinalul Kevin Farrell, camerlengo al Vaticanului și administrator temporar al Bisericii. Cu o carieră internațională care pornește din Irlanda și ajunge în inima Romei, Farrell devine figura centrală într-una dintre cele mai delicate tranziții din istoria recentă a Bisericii Catolice.
Cine este cardinalul Kevin Farrell, omul-cheie al Bisericii Catolice după moartea Papei Francisc
După moartea Papei Francisc, care a avut loc pe data de 21 aprilie 2025, cardinalul Kevin Farrell a devenit temporar cel mai influent om din Biserica Catolică. În vârstă de 77 de ani, Kevin Farrell, numit camerlengo de către Pontif în anul 2019, a preluat automat conducerea interimară a Vaticanului, conform The Times.
Născut într-o familie de muncitori din Irlanda, Kevin Farrell și-a început formarea teologică în Spania și Italia. El a petrecut mai bine de 30 de ani în Statele Unite ale Americii, devenind episcop de Dallas în anul 2007.
În anul 2016, Papa Francisc l-a adus la Vatican pentru a conduce Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, semn al încrederii în capacitatea sa de a reforma structurile Bisericii.
Kevin Farrell este perceput ca un conservator în anumite chestiuni, dar un susținător al viziunii pastorale propuse de Papa Francisc.
„Avem nevoie de o Biserică mai caldă, nu de atâtea reguli', a declarat el într-un interviu.
Citește și: Ce urmează după moartea Papei Francisc. Cum și când se alege noul papă
Ce spunea în trecut despre posibilitatea de a deveni camerlengo
În ciuda imaginii sale de diplomat echilibrat, cardinalul nu a fost ocolit de controverse, fiind criticat pentru legăturile sale cu fostul cardinal Theodore McCarrick și pentru blocarea unui discurs al fostei președinte irlandeze Mary McAleese la Vatican.
Într-un moment de ironie, întrebat în 2022 despre posibilitatea de a deveni camerlengo, Kevin Farrell a făcut o glumă.
„Accept postul de camerlengo numai dacă Sanctitatea Sa va predica la funeraliile mele', a spus acesta.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-295.jpg)
Cardinalul a îndeplinit ritualurile tradiționale care marchează sfârșitul unui pontificat
În calitate de camerlengo, cardinalul a îndeplinit ritualurile tradiționale care marchează sfârșitul unui pontificat: a confirmat decesul Papei Francisc rostind de trei ori numele „Franciscus' la căpătâiul său, a distrus inelul pescăresc, simbol al autorității papale, și a sigilat apartamentele pontificale.
Acum urmează una dintre cele mai solemne și importante misiuni ale sale, și anume organizarea și conducerea conclavului în Capela Sixtină, unde 117 cardinali se vor reuni pentru a alege noul papă. Deși șansele ca Kevin Farrell însuși să devină papă sunt reduse, istoria amintește că doi camerlenghi au urcat, în trecut, pe tronul Sfântului Petru.
Astăzi, el poartă mozzetta roșie și veghează trupul neînsuflețit al Papei Francisc, fiind conștient de greutatea responsabilităților care-i revin.
Sursa foto: Facebook