Rezultatul autopsiei în cazul lui Emanuel Mirel Luca, unul dintre medicii rezidenți din Iași. Mărturiile unui coleg de secție: „Nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize”

O tragedie a lovit comunitatea medicală din Iași. Doi medici rezidenți, colegi de secție, au murit la distanță de două săptămâni. În urma acestor evenimente tragice, au ieșit la iveală detalii cutremurătoare despre programul draconic impus în spital și despre condițiile epuizante în care sunt nevoiți să lucreze tinerii.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!

George Ştefan Tilă și Emanuel Mirel Luca își făceau rezidențiatul la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon' din Iași. Potrivit presei locale, în cadrul instutuției au fost confirmate episoade de infecții respiratorii, precum gripa sau COVID-19, uneori chiar în același timp. Programul din spital ar fi fost, potrivit mărturiilor colegilor, epuizant.

Rezultatul autopsiei în cazul lui Emanuel Mirel Luca

George Ștefan Tilă, medic rezident în vârstă de 31 de ani, a fost găsit fără viață în propria locuință pe 28 martie. Originar din Bârlad, județul Vaslui, tânrăul se afla în ultimul an de rezidențiat și se pregătea să pășească, în curând, cu acte în regulă în rândul specialiștilor.

Cealaltă tragedie a avut loc pe 13 aprilie, la o distanță de doar două săptămâni. Emanuel Mirel Luca, medic rezident tot la Institutul de Gastroenterologie, a fost găsit mort în propria locuință. Tânărul a murit în timp ce încerca să deschidă geamul și, deși inițial s-a crezut că este vorba despre un infarct, rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar. Între timp, s-a aflat că acesta intrase în contact cu o persoană cu tuberculoză și lua tratament recomandat de pneumolog.

„Am aflat că este în evidenţă cu chimioprofilaxie pentru contact tuberculoză. Este singura medicaţie pe care pacientul o avea recomandată de către medicul specialist pneumolog', a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU Spitalul de Urgenţă Iaşi.

Mărturiile cutremurătoare ale unui coleg

Cele două tragedii au scos la iveală frustrările medicilor rezidenți din cadrul institutului, care, potrivit mesajelor publicate în mediul online, sunt supuși unui program draconic și unor sarcini care depășesc nivelul lor de experiență. Un coleg al ceor tineri a făcut mărturii cutremurătoare, povestind condițiile în se lucrează pe secție.

„În primul rând, medicii rezidenți fac treaba de asistente, infirmiere, registratoare și de brancardieri. (…) Ambulatoriul de gastroenterologie (n.r.: unde sunt peste 100 de pacienți pe zi), tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize și în paralel trebuie să se ocupe și de pe clinică, de pacienții internați.

(…) Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi, ești la program, obligat să stai 32 – 34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament. (…) Să nu uităm riscul specialității în sine. Pacienții vin foarte gravi, cu rată de mortalitate foarte mare. Responsabilitatea rezidentului e foarte mare. Mulți trebuie să dăm rețete pe terapii biologice și antivirale de mii de euro, deci nu ai cum să greșești că altfel plătești din banii tăi. Imaginați-vă că faci asta după 24 de ore de gardă, după ce ai avut câteva stopuri (n.r.: stop cardio-respirator) în spital, multe explorări și peste 20.000 de pași făcuți', a scris un medic rezident pe rețelele de socializare, potrivit Agerpres.

Citește și: Doi medici rezidenți, colegi de secție, au murit la distanță de două săptămâni. Conducerea spitalului din Iași: „Este un mediu în care se muncește groaznic de mult' / Acuzații grave din partea colegilor la adresa institutului

Citește și: Anchetă la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, după moartea celor doi medici rezidenți, de 28 și 31 de ani: „Colegul de 28 de ani fusese în contact cu o persoană cu tuberculoză”

Citește și: Noua lege antidrog la volan. Şoferii care nu au la ei reţeta pentru medicamente riscă închisoarea

Citește și: Programul mall-urilor din București de Paște. Singurul mall care nu este închis în prima zi de Paște

Conducerea spitalului recunoște că este un mediu în care se „muncește îngrozitor de mult'

Cele două tragedii au produs un impact puternic și în cadrul instituției unde tinerii își făceau rezidențiatul. Șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan, a recunoscut că este un mediu în care „se muncește groaniz de mult’.

„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…’, a declarat dr. Anca Trifan.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton