Bienvenue   Bordeaux!

Publicat pe

 Ametitor, cu gust, de neuitat. Ca un vin bun. Un fel de madlena in stare lichida. Odata gustat, amintirile prind contur: culori vii, contraste arhitecturale, strazi trepidante. Bordeaux este ca un vis frumos la sfarsit de saptamana.
 

Fantana Girondinilor, un fel de Fontana di Trevi a orasului Bordeaux

Poarta Cailhau (1495), prezenta atipica pe strazile intortocheate

UN INTREG UNIVERS INTR-O OGLINDA
Sunt raspandite peste tot in lume, in India, Noua Zeelanda, Olanda, Franta, iar pozitionarea lor nu este deloc intamplatoare. Asezate in fata unor constructii spectaculoase nu doar prin marime, ci si prin arhitectura si culori, Oglinzile de apa („Miroirs deau) sunt menite sa reflecte aceste cladiri pentru a reda intr-o maniera onirica si picturala frumusetea cladirii – daca realitatea nu te satisface, poate iluzia ei iti va da de gandit. In Bordeaux (adresa exacta: Place de la Bourse), se afla o asemenea intindere de apa. Este una dintre cele mai mari din lume. Prin urmare, nu o rata!
 

 

PE „DRUMUL VINULUI, SPRE CASTELE
Paisprezece strazi, o destinatie: Piata Pey Berland. Daca vacanta ta in Bordeaux include si prima duminica din luna, iti poti face aici cumparaturile. Iar in cazul in care timpul iti va permite, ia-o pe „drumul vinului, in Saint-‰milion sau Médoc. Vei „citi pe viu istoria licorii bahice si te vei rasfata cu privelistea uimitoare a castelelor care au dat faima acestui fabulos colt din Franta.

Pont de Pierre, imagine iconica a orasului

 

LAURENT TOURETTE:

„Atunci cand ma gandesc la Bordeaux, primele imagini care imi vin imediat in minte sunt familia, portul, plaja si soarele. Bordeaux este un oras din secolul al XVIII-lea, cu numeroase elemente englezesti, o asezare incarcata cu multa istorie.

 Anca Hromadnik | Foto: Hepta, Shutterstock 

Este aproape un reflex: cand spui Bordeaux, mintea iti este inundata de tentatii bahice. Nici nu s-ar putea altfel. Este meritul traditiei, al pasiunii pentru a cultiva, a intretine si a imbunatati o marca. Astfel, in secolul al XVII-lea, este produs aici, in aceasta regiune, primul soi de vin. |n 1750, incep sa fie identificate diferitele tipuri, in 1855, la cererea lui Napoleon al III-lea, se face prima clasificare oficiala, iar in 1973 ultima. Dar cum aprecierea unei bauturi bune presupune si un factor subiectiv – cineva spunea ca vinul cel mai rau este cel pe care il bei singur – am apelat si eu la propriile preferinte pentru a descrie mai bine splendorile locului.

Oglinda de apa din Place de la Bourse este cea mai mare din lume.

POPAS IN LUMEA MUZELOR: MARELE TEATRU
Arhitectura speciala, rafinament, eleganta. Sau, in doua cuvinte, Marele Teatru (Le Grand Théatre). Ultimul construit inaintea Revolutiei franceze, la comanda lui Richelieu, a fost inaugurat in 1780. In timp, a trecut prin numeroase transformari pentru ca astazi sa ajunga ce a fost odata: o cladire monumentala, cu infatisare de templu grecesc si interior scaldat in galben auriu, alb si albastru. Dar acesta e doar un coltisor din Bordeaux. Sa mergem mai departe.
 

 

Biserica Saint Michel are cel mai inalt turn din sudul Frantei.

 

VOIAJ PARFUMAT PRIN BUCATARIA LOCULUI
Din sfera artei si a muzelor, jos, printre pamanteni, mai exact in faimoasele magazine Canelés Baillardran, miroase a caramel, vanilie si esenta de rom. Specialitatile de aici vorbesc la fel de bine ca, de exemplu, vinul de Bordeaux despre traditie si mai ales despre pasiunea de a cultiva, intretine si imbunatati o marca. Imbracate intr-o crusta caramelizata si moi in interior, delicioasele „canelés au venit pe lume cu cinci secole in urma, intr-o manastire.Erau preparate de catre maicute, pentru oamenii saraci, iar faina din care erau gatite era pastrata in calele vapoarelor (la vremea respectiva, Bordeaux era un port plutitor).

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter