(P) Cele mai importante situri arheologice din Creta

Publicat pe

Creta te aşteaptă să-i descoperi minunatele peisaje naturale şi situri antice deosebite în acest sezon estival. În plus, insula este recunoscută pentru traseele de drumeţii şi activităţile în aer liber, dar și a numeroaselor obiective istorice pe care le găzduiește. Astfel că nu doar turiștii în căutare de dovezi arheologice ajung aici, dar și pasionații de diverse sporturi.

 

viva.Creta1

 

Insulă cu istorie

 

Creta a fost centrul civilizaţiei minoice, în epoca bronzului, între anii 2600-1150 î.Hr., o civilizaţie sofisticată în urma căreia au rămas drept mărturie realizările sale în formă de palate, morminte şi locuri sacre. Afectaţi în mod semnificativ de valurile tsunami cauzate de erupţia imensă a vulcanului din Santorini în anul 1450 î.Hr., spre sfârşitul epocii târzii a bronzului, minoicii au fost înlocuiţi de micenieni pe partea continentală a Greciei.

 

Însă chiar şi aşa, cea mai înfloritoare perioadă a cretanilor a fost aceea sub dominaţie romană, între anii 69 şi 330 d.Hr., şi în epoca bizantină. Frumuseţea şi bogăţia acestei perioade pot fi văzute astăzi în mozaicurile şi în monumentele din jurul insulei. În fapt, insula a avut de suferit şi în al doilea Război Mondial, din cauza bombardamentelor şi a invaziei naziste din anul 1941. Oraşele Chania şi Heraklion au fost bombardate atât de puternic, încât se mai pot vedea în continuare şi astăzi urme ale distrugerii.

 

Situri minoice deosebite

Alte situri minoice importante din Creta includ ruinele de la Agia Triada, de la Phaistos, cel mai bine conservat oraş minoic din Gournia şi palatul de la Palekastro. Cele mai multe dintre descoperirile găsite în urma săpăturilor pot fi admirate în colecţia remarcabilă a Muzeului Arheologic din Heraklion. Din perioadele ulterioare se remarcă un alt impresionant sit arheologic roman, şi anume acela de la Gortyna.

 

De Geanina Ichim

 

Sejur Creta https://www.christiantour.ro/pachete/rezultat/grand-holiday-resort-charter-avion-creta-bucuresti-2016/src08560cb6d2af8ed/174844558

 

Hotel Grand Holiday Resort 4*- de la  499 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu all inclusive, transport cu avionul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.christiantour.ro, sau la telefon 021.270.00.99.

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter