Chamonix

Publicat pe

Chamonix

Chamonix

Localizare:
Franta, in partea vestica a Alpilor, la poalele varfului Mont Blanc. Chamonix se afla la 15 km de Elvetia, prin Col de Montets, si tot la 15 km de Elvetia, prin tunelul Mont Blanc.

Populatie:
10.109; in timpul iernii sosesc, in medie, 100.000 de turisti, iar vara, 60.000.

Temperaturi in ianuarie:
Minime: -8, -7 grade Celsius; maxime: 1, 2 grade Celsius.

Stratul de zapada in ianuarie:
15-30 cm, la inaltimea de peste 1000 m; 80-120 cm, la peste 2000 m.

Celebritati care au fost aici.
Desi a devenit statiune de schi in 1893, Chamonix atrasese numeroase personalitati (Goethe, Saussure) cu mult inainte (1783!).
Supranumita „capitala alpinismului, statiunea Chamonix a dobandit notorietate mondiala o data cu gazduirea primei editii a Jocurilor Olimpice de Iarna, in 1924, cand spectatorii au putut-o admira pe legendara patinatoare norvegiana (ulterior, stea de cinema la Hollywood) Sonja Henie.
Tot la Chamonix si-au petrecut o vacanta activa celebritati internationale, precum Pierce Brosnan si Sophie Marceau, parteneri in superproductia din seria James Bond „The World Is Not Enough.

Puncte de atractie.
E suficient sa precizam ca localitatea Chamonix e „ingemanata cu cele mai selecte statiuni de schi din toata lumea: Aspen (SUA), Davos (Elvetia), Fujiyoshida (Japonia), Garmisch Partenkirchen (Germania). Principala atractie o constituie, evident, cele 66 de partii dispuse pe 140 de km si deservite de 48 de mijloace de transport pe cablu, la o altitudine cuprinsa intre 1035 si 3842 m! Nu trebuie sa va temeti de o eventuala lipsa a omatului: la Chamonix exista 67 de masini pentru zapada artificiala.
De asemenea, Valea Chamonix este dotata cu un excelent sistem de transport, arealele fiind legate prin autobuze care circula cu o precizie imprumutata de la vecinii elvetieni. Un important punct de atractie il reprezinta partiile pentru incepatori, situate chiar la intrarea in statiune, in zona Los Chosalets. Turistii sositi la Chamonix cu familia nu trebuie sa-si faca griji pentru cei mici.
Acestora li s-a rezervat „Panda Club, dar si numeroase „gradinite de vacanta, multe dintre ele specializate in schi.

Facilitati.
Distractia nu se opreste o data cu ultimul transport pe cablu. La Chamonix, abia atunci incepe programul „Afterski, care presupune activitati sportive (inot, squash, tenis), dar si recreative (puburi, pianobaruri, sali de biliard, cazino, discoteci).

Cumparaturi.
Febra cumparaturilor poate fi intretinuta si la Chamonix. O relaxanta plimbare de seara, dupa o istovitoare zi de schi, poate fi si un bun prilej sa dati iama in cele aproximativ 200 de elegante magazine si „botique-uri din statiune.

Unde se poate sta.
Park Hotel Suisse***. Situat in centrul Chamonix-ului, la 100 de metri de cazinou si la 500 de metri de sistemul de mijloace de transport prin cablu Brevent. Printre facilitati, se numara si posibilitatea de transport la partie. In regim de demipensiune, o rezervare de o saptamana pentru o persoana costa 709 euro.

Horia Ghibutiu.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter