Debuturi curajoase în competiţia TIFF 2013

Publicat pe

12 regizori aflaţi la început de drum intră în cursa pentru trofeele celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj).

 

Competiţia este dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 titluri selecţionate de directorul artistic Mihai Chirilov vin din ţări precum Arabia Saudită, Uruguay, Polonia, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, India, Slovacia, Japonia.

 

Wadjda

Wadjda

 

Poate cel mai curajos debut, din toate punctele de vedere, este Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour), primul lungmetraj de ficţiune realizat vreodată integral în Arabia Saudită şi, mai mult, cel dintâi regizat de o femeie. Pentru a filma povestea fetiţei care participă la un concurs de memorare a Coranului pentru a-şi cumpăra o bicicletă – prilej cu care autoarea face un portret complex şi emoţionant al statutului femeii în lumea musulmană, inspirat din propria adolescenţă – Haifaa Al-Mansour a aşteptat ani la rând şi a fost nevoită să se supună unor numeroase restricţii. Filmul a câştigat trei premii la Veneţia şi trofeul Festivalului Internaţional de Film de la Dubai, anul trecut.

 

In_A_Bedroom

In a bedroom

Curajos este şi polonezul Tomasz Wasilewski, care reuşeşte să evite stereotipurile filmului de gen In A Bedroom/ W Sypialni, o dramă psihologică despre o prostituată de 40 de ani care îşi procură bani şi mici plăceri după ce-şi adoarme clienţii, proiectată anul trecut la Karlovy Vary. Un film ambiţios şi complex semnează şi renumitul dramaturg indian Anand Gandhi – Ship of Theseus, o meditaţie despre identitate, dreptate, frumuseţe, moarte, prin intermediul a trei poveşti aparent disparate şi a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr şi un agent la bursă.

Made_in_Ash

Made in Ash

 

Made in Ash/ Až do mesta Aš (r. Iveta Grófová), propunerea Slovaciei la Oscar, vorbeşte fără ocolişuri, în stil documentar, despre femei aflate la graniţa supravieţuirii. Thriller-ul Call Girl (r. Mikael Marcimain) abordează un subiect incomod, inspirat dintr-un scandal politic din anii 70, în Suedia – ministrul Justiţiei ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o prostituată minoră. Filmul a obţinut 11 nominalizări la premiile industriei suedeze de film, premiul FIPRESCI la Toronto şi pe cel al publicului la Stockholm.

Breaking Horizons/ Am himmel der tag (r. Pola Beck), desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Zurich, explorează trăirile unei tinere însărcinate care ia o decizie radicală din teama de a nu rămâne din nou singură şi fără un scop în viaţă. Despre feminitate, dar într-o altă etapă a vieţii, cea a adolescenţei, vorbeşte cu delicateţe, sinceritate şi uneori cu sarcasm Eliza Hitman în It Felt Like Love, selecţionat la Sundance. Iar Ploaie de vacanţă/ Tanta agua/ So Much Water (r. Ana Guevara, Leticia Jorge), proiectat la Berlin şi San Sebastian, urmăreşte eforturile zadarnice ale unui tată de a-şi distra copiii într-o scurtă vacanţă în care plouă torenţial. Filmul va fi distribuit de Transilvania Film.

I Catch a Terrible Cat / Koppidoi neko (r. Rikiya Imaizumi) este atipic pentru un film japonez: o comedie romantică despre un scriitor de 70 de ani care, într-un moment de blocaj, ajunge să colinde pub-urile şi intră în încurcături amoroase. De umor, dar de altă factură, vor avea parte cinefilii în The Deflowering of Eva van End (r. Michiel ten Horn), o satiră cu accente absurde la adresa clasei mic burgheze, care evocă Teorema lui Pier Paolo Pasolini.

Northwest_photo_by_magnus_nordenhof_jonck

Northwest

Singurii regizori aflaţi la al doilea lungmetraj de ficţiune sunt danezii Tobias Lindholm (A Hijacking / Kapringen) şi Michael Noer (Northwest/ Nordvest). Prieteni buni (Lindholm e unul dintre colaboratorii frecvenţi ai lui Thomas Vinterberg), aceştia au debutat împreună cu drama de închisoare R (2010, premiat la TIFF pentru Cea mai bună imagine) şi au luat-o apoi pe cont propriu cu A Hijacking, povestea capturării unui vas danez de către piraţi somalezi, şi respectiv Northwest, un thriller violent despre doi fraţi dintr-o suburbie a oraşului Copenhaga, ambele proiectate în numeroase festivaluri. A Hijacking va fi distribuit în România de Independenţa Film.

Juriul va fi alcătuit din regizorul Cristi Puiu, cel care semnează şi campania de imagine TIFF, cineastul maghiar György Pálfi, autorul celebrului Taxidermia (2006), actriţa Franziska Petri, elogiată anul trecut la Festivalul de la Veneţia pentru rolul din Betrayal/ Izmena (r. Kirill Serebrennikov), proiectat în Supernova, Frederic Boyer, directorul artistic al Festivalului de Film de la Tribeca (New York), şi renumita producătoare britanică Lynda Myles, şefa catedrei de regie ficţiune la National Film and Television School, fostă vice-preşedintă a Columbia Pictures şi co-autoare a cărţii „The Movie Brats'.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter