Making of: ’Restul e tacere”

Publicat pe

Making of: Restul e tacere'

Making of: Restul e tacere'

Florin Zamfirescu si Ovidiu Niculescu Mihai Gruia Sandu

Douasprezece bobine (o lungime nemaiauzita in epoca) vor sa umileasca productiile internationale din epoca, dusmanii reali, concurenta. Independenta Romaniei' a fost un film real, el exista in Arhiva Nationala de Film. Restul e tacere' va fi un film bogat vizual, baroc, plin de suspans si umor, asa cum toate filmele lui Caranfil sunt. Este o satira a relatiei dintre Arta si Bani, o alegorie perceptibila pe mai multe niveluri, complicata si seducatoare, despre care publicul va vorbi cu siguranta. Costumele sunt concepute de Doina Levintza. Cea care are studii de arhitectura si a dorit pe vremuri sa fie teatrolog creeaza in continuare cu placere costume ce ar putea foarte bine sa fie personaje ele insele.

Making of: Restul e tacere'

Making of: Restul e tacere'

Costumele sunt concepute de Doina Levintza. Cea care are studii de arhitectura si a dorit pe vremuri sa fie teatrolog creeaza in continuare cu placere costume ce ar putea foarte bine sa fie personaje ele insele.

Mirela Zeta si Marius Vizante

Ce ascunde titlul?

L-am intrebat pe Nae Caranfil despre semnificatia titlului. Restul e tacere' este replica lui Hamlet inainte de a muri. Legatura cu cele doua personaje este evidenta: sunt doi oameni care doresc sa invinga moartea prin arta. Si e un film care vorbeste despre alt film, mai precis despre un film mut care inca inspira la meditatie asupra timpului. Cat despre viitorul filmului sau (noi indraznim sa-l numim de pe acum un succes), regizorul ne-a declarat urmatoarele:De ce au trecut 5 ani de la Filantropica'? De ce ati ales sa faceti o pauza atat de mare?

De ce au trecut 5 ani? Deoarece clipele se aduna in minute, minutele in ore, orele in zile si zilele in ani. Ati fi asteptat ca '˜Filantropica sa fi oprit curgerea timpului? In legatura cu pauza dintre filme, ea nu e '˜o alegere. Mi-ar placea sa pot arunca anual pe piata cate un film, dar nu cunosc pe nimeni in Romania post-decembrista care sa fi ajuns la o asemenea performanta. Iar motivul nu cred ca tine de lenea cineastilor.Cum vedeti dumneavoastra cele mai recente productii cinematografice, ce filme v-au placut, ce actori preferati, cum ii vedeti pe cei tineri?

Dumnezeule, cate intrebari intr-una singura! Vad cele mai recente productii la cinema, atunci cand se lanseaza. Nu '˜downloadez niciodata de pe net – fiind, ca orice creator, impotriva pirateriei. Actorii pe care-i prefer sunt cei care-si invata constiincios replicile. Ce filme mi-au placut? '˜A fost sau n-a fost al lui Corneliu Porumboiu – si cu asta am raspuns si intrebarii care ii viza pe cineastii tineri. Filantropica' si Asfalt Tango' au si aspecte de satira sociala. Este vorba despre asa ceva si in Restul e tacere'? Nu. Povestea din '˜Restul e tacere se petrece prin 1911, or e cam greu sa vii din Bucurestiul lui Vanghelie si sa te iei de cel in care primar general era Delavrancea. Ambitia mea in acest film este de a sugera publicului ca Romania n-a aratat intotdeauna in halul in care arata astazi.

De Iuliana Alexa; Fotografii: Zoltan Lorencz, Sorin Nainer/TSA, Toni Salabasev/TSAMaking of: Restul e tacere'

Making of: Restul e tacere'

Restul e tacere' in regia lui Nae Caranfil se filmeaza in aceasta perioada pe stradutele romantice ale Bucurestiului. Multa figuratie, costume splendide semnate Doina Levintza, atmosfera apusa a unei capitale ca un colt de Paris.

Marius Vizante

Nae Caranfil revine! Dupa doua succese rasunatoare, recunoscute si pe plan mondial, vizionate si comentate pozitiv de publicul romanesc, iata-l regizorul productiei Restul e tacere', un film cu titlu shakespearian, care vorbeste despre moarte, despre viata si pacate, dar o face cu un umor atat de spumos, incat te-apuca rasu-plansu…

Actiunea are loc intr-un Bucuresti care nu stie ca il pandeste razboiul. E anul 1911. Miroase a parfum greu, frantuzesc, pe strazi e zgomot si copii desculti, femeile sunt elegante, tarancile isi striga marfa. Si, peste toate acestea, apare o dracie noua: cinematograful. E o inventie extraterestra, care trezeste scepticism, entuziasm, dezgust sau placere vinovata. Pacatosii vizionari sunt Grigore Ursaru (Brezeanu) si Leon Patrascu (Popescu). Grig si Leon vor sa creeze o productie cinematografica, prima din Romania, care sa vorbeasca despre Razboiul de Independenta din 1877.

Nae Caranfil Doina Levintza

.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter