Regizorul ceh Jiří Menzel, celebrat la TIFF 2013

Publicat pe

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj).

 

Jiri Menzel

Regizor de film şi teatru, actor şi scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Veneţia, Karlovy Vary şi la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF. Cu acest prilej, o expoziţie cu posterele filmelor sale, parte a colecţiei unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj.

„Un maestru al comediei umane', cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a născut la Praga în 1938 şi a absolvit celebra şcoală de film FAMU în 1962. Coleg de generaţie cu Miloš Forman şi Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentanţii Noului Val în cinematografia cehă.

 

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectată Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village/ Vesničko má středisková, una dintre cele mai populare comedii ceheşti din istorie, adaptare după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film străin. Este portretul amuzant al unei comunităţi săteşti din Cehia anilor 80, în care protagonişti sunt Otik (János Bán) şi Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor şi oameni simpli care au de-a face cu politica şi birocraţia atunci când un funcţionar pune ochii pe casa lui Otik, perfectă pe post de casă de vacanţă la ţară.

Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short/ Postřižiny (Menţiune specială la Festivalul de la Veneţia, 1981), Sfârşitul vremurilor vechi/ The End of the Old Times/ Konec starých časů (Cel mai bun film – Festivalul Internaţional de Film de la Los Angeles, 1990) şi În slujba regelui Angliei/ I Served the King of England (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar – 2007). În prezent, regizorul se află în post-producţie cu noul său film, Don Juans/ Donšajni.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter