(P) Ce informatii trebuie sa stii despre un consult de infertilitate?

Publicat pe

Infertilitatea reprezinta la momentul actual una dintre cele mai importante probleme de sanatate din domeniul ginecologiei, cu adresabilitatea cea mai crescuta in serviciile specializate. Specialistii anunta ca 1 din 5 cupluri se va adresa o data in viata medicului specialist privind problemele de fertilitate.

Infertilitatea cuplului se refera la imposibilitatea de a obtine o sarcina dupa 1 an de raporturi sexuale neprotejate. In cadrul unei clinici de specialitate, se pot efectua teste de infertilitate. Daca insa cuplul are peste 35 de ani, atunci evaluarea stării de fertilitate trebuie sa inceapa mai devreme, dupa 6 luni de încercări. Foarte important de precizat este faptul ca infertilitatea nu doare, este descoperita in momentul in care o femeie doreste sa faca un copil.

Infertilitatea feminina, regasita in proportie de 35% din cazuri, poate avea pe de o parte patologii ale ovarului care pot explica lipsa ovulatiei, trompe uterine infundate ori distruse (atunci spematozoidul nu poate ajunge la ovar si deci o sarcina nu se poate obtine) sau pe de alta parte, prezenta unor septuri uterine, a unor sinechi sau a unor fibroame voluminoase.

Asadar, pentru depistarea ei, exista mai multe tipuri de teste care se pot realiza, de la cele mai simple la cele mai complexe, în funcție de suspiciunea clinică a medicului, cât și de istoricul personal al femeii. Tocmai de aceea, un specialist in proble de de infertilitate poate lamuri diferite aspecte delicate.

Infertilitatea masculina, diagnosticata in  50% din cazuri, are ca motiv extrem de des intalnit producerea de sperma care contine spermatozoizi intr-o concentratie insuficienta sau a caror mobilitate ori aspect sunt anormale.

Este important de stiut ca prima investigatie in infertilitatea de cauza masculina este reprezentata de spermograma si spermocultura.

Aceastea au rolul de a investiga:

  • calitatea
  • cantitatea spermei

Daca spermograma este modificata, atunci medicul specialist indruma pacientul catre un urolog care sa investigheze si alte potentiale cauze.

Cu cat este depistata mai repede cauza infertilitatii, cu atat se pot gasi solutii pentru aceasta boala, infertilitatea fiind, fara doar si poate, boala a secolului in care traim

Indiferent de cine revendica o cauza a infertilitatii de cuplu si trecand peste cauzele de infertilitate mixta, cand cei doi membri ai cuplului prezinta fiecare cate o anomalie care interfereaza procesului natural de fertilizare, este important sa ia masuri urgente.

Stilul de viata are o importanta considerabila

Fumatul, consumul cronic de alcool, abuzul de droguri, supraponderalitatea ori la extrema cealalta, malnutritia sunt cauze frecvente de infertilitate. Mai mult decat atat,  stresul, suprasolicitarea fizica, lipsa odihnei, varsta si amanarea conceptiei scad sansele cuplului infertil de a procrea.

Astazi medicina se bucura de evolutie si abordari din ce in mai inovative, iar medicii specializati in infertilitatea de cuplu pot prescrie investigatii pentru determinarea cauzelor infertilitatii si pentru gasirea solutiilor optime tratamentului personalizat pentru fiecarui cuplu in parte. Prin urmare, este important sa stii cand si cui sa va adresati astfel incat o problema de acest gen sa isi gaseasca rezolvarea mult asteptata.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/blur-carefree-cute-feelings-289237/

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter