Ringstrasse: O poveste de 150 de ani

 Florentina Liutic
.

Dacă nu ai la dispoziţie o săptămână în Viena, rămâi pe Ringstrasse, celebrul bulevard care împlineşte anul viitor 150 de ani. De la clădirile reprezentative până la vechile palate,totul păstrează viu spiritul imperial şi totul are o poveste.

 

viena2

 

 

În 1858, Viena devenise un mare şantier. Nori de moloz acopereau gloria imperială în numele unui demers fără precedent, menit să lege centrul capitalei de cartierele adiacente. „Este voia mea, consemnase scurt şi la obiect Impăratul Franz Joseph pe 20 decembrie 1857, printr-un decret, hotărârea sa de a înlocui vechile ziduri de apărare ale oraşului cu o stradă lungă de 5 kilometri, aproape circulară, ce avea să evoce măreţia Imperiului Habsburgic. Aşa a luat naştere cel mai ambiţios proiect de construcţie publică din istoria Vienei, la care şi-au adus aportul 85 dintre cei mai vestiţi arhitecţi ai vremii. În spatele planurilor măreţe ale magnaţilor se ascundea munca sisifică a imigranţilor din Boemia şi Moravia, nevoiţi să lucreze zi şi noapte în fabricile de cărămidă, pentru ca magnificele clădiri de pe Ringtrasse să devină cât mai repede realitate. Ceea ce s-a şi întâmplat, la doar şapte ani de la începerea lucră-rilor. Strada nu era în totalitate gata, dar la 1 mai 1865 a fost deschisă oficial.

 

Muzeul în aer liber

 

Unul dintre marii arhitecţi ai sfârşitului de secol XIX, Otto Wagner, povestea sarcastic într-un salon: „Ringstrasse nu este altceva decât amestec de imitaţii de stiluri, una mai caraghioasă decât alta.' În ciuda verdictului său, Ringstrasse a trecut testul istoriei şi al gusturilor. Nu există vizită la Viena care să nu bifeze importantele clădiri de pecelebra stradă, construite ca imitaţie a numeroaselor forme arhitectonice ale epocilor apuse. Parlamentul a fost construit după modelul templelor greceşti, Opera de Stat, Universitatea sau Muzeul de Istorie a Naturii au fost ridicate în stil neo-renascentist, Burgtheater în stil neo-baroc, Primăria după modelul gotic flamand, iar Biserica Votiv după modelul neo-gotic.

 

viena1

 

Vechile hoteluri

 

Lucru curios, în primă instanţă, hotelurile nu aveau ce căuta pe Ringstrasse. Conform planurilor, noul bulevard avea să fie încadrat doar de clădiri publice şi palatele celor bogaţi. Ineficacitatea acestui plan a devenit evidentă o dată cu Expoziţia Universală din 1873, când cererea mare de locuri de cazare a dus la ridicare unor hoteluri impresionante. Cel mai vechi hotel de pe Ringstrasse este Grand Hotel, o inovaţie la vremea deschiderii (1870), fiind prima unitate de cazare dotată cu lift electric şi telefon în fiecare cameră. Acesta este locul unde Prinţul Moştenitor Rudolf, fiul Împăratului Franz Joseph, a cunoscut-o pe iubita sa, Mary Vetsera. Hotelul cunoscut azi ca Imperial a fost deschis la doar câţiva ani după construcţie sub numele de Palatul Wurttemberg. Ca punte peste ani serveşte şi Palatul Hansen Kempinski Viena (iniţial Palatul Hansen), devenit oficial unitate de cazare abia în 2013. Reconfigurarea a patru reşedinţe istorice a dus la deschiderea, în 2012, a hotelului Ritz-Carlton Viena.

 

 

Cafea şi intrigi

 

La scurt timp după deschiderea Ringstrasse, numeroase cafenele au devenit locul de întâlnire al oamenilor de afaceri şi artiştilor. Din cele 27 de cafenele faimoase de acum 150 de ani, doar câteva au mai rămas. După Al Doilea Război Mondial, marea parte a cafenelelor tradiţionale au fost înlocuite de espresso baruri, cum ar fi Café Milano, deschis şi azi, sau Café Pruckel, Café Schwarzenberg şi Café Landtmann. Din păcate, astăzi nu mai putem experimenta atmosfera marilor saloane de secol XIX, unde elita intelectuală întâlnea elita financiară. Unul dintre cele mai celebre saloane se ţinea la palatul familiei Todesco, de origine română. Aici, Johann Strauss şi-a cunoscut viitoarea soţie, pe cântăreaţa de operă Henrietta Treffz.

 

 

Liniştea din centrul oraşului

Cu toate că este poate cea mai agitată stradă din Viena, Ringstrasse oferă numeroase spaţii de relaxare. Parcul Volksgarten, unde sute de specii de trandafiri înfloresc vară de vară, găzduieşte Templul lui Theseus, ca şi monumentul dedicat Împărătesei Eli-sabeta. Rathauspark este casa unei selecţii impresionante de copaci, majo-ritatea specii rare, în vreme ce Burggarten găzduieşte mult vizitata statuie a lui Mozart, ca şi Casa Fluturilor (în incinta Casei Palmierilor). Nu trebuie ratat Stadtpark, cel mai vechi parc din Viena,deschis în 1862, unde se află statuia lui Johann Strauss.

 

OANA POPOIAG

Foto:WIENTOURISMUS / CHRISTIAN STEMPER, SHUTTERSTOCK

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton