RHODOS, tărâmul soarelui

Publicat pe

330 de zile de soare pe an, o istorie care se întinde de-a lungul mileniilor, frumuseţi naturale de neegalat şi o viaţă de noapte intensă. Sunt atu-urile pe care orice turist le descoperă în Rhodos, insula zeului soarelui, fascinantă, misterioasă şi mereu ospitalieră

 

shutterstock_88670737

 

Se spune că, după ce Zeus i-a învins pe Titani, a împărţit Pământul şi i-a repartizat fiecărui zeu din Olimp câte ceva. Singurul care a rămas pe dinafară a fost Helios, zeul soarelui, care era absent în mo­mentul împărţirii. Când Helios s-a în-tors din pribegiri şi şi-a cerut partea cuvenită, Zeus nu a mai putut face nimic, pentru că zarurile fuseseră deja aruncate. Dezamăgit, Helios l-a rugat pe Zeus să îi promită că pământul care se va ridica din apele mării va fi al lui. Îndată ce a obţinut promisiunea zeului suprem, din adâncuri a ieşit cea mai frumoasă şi pitorească insulă din Marea Egee, Rhodos.

shutterstock_96125645

Mitul naşterii insulei nu este departe de adevăr. Cunoscută încă din anti­chitate drept tărâm al zeului soarelui, Rhodos este binecuvântată cu soare peste 330 de zile din an, aşadar îţi poţi petrece vacanţa aici oricând, în timp ce te bucuri de apele azurii şi plajele cochete. În plus, pentru că de-a lungul timpului a fost ocupată de romani, veneţieni, turci, greci şi de Ordinul Cavalerilor Ioaniţi, întreaga insulă este presărată de tem­ple, amfiteatre şi fortificaţii istorice care alcătuiesc un mozaic de culori, arhitecturi, stiluri şi culturi.

 

Ixia: ape de turcoaz şi hoteluri de lux

shutterstock_117081379

La numai 3 km de Rhodos, cel mai mare oraş de pe insulă, te aşteaptă Ixia, o staţiune cosmopolită cu hote­luri de top, îmbogăţite de grădini lu­xuriante şi piscine uriaşe. Aflată pe coasta de vest a insulei, Ixia este pre­ferată de windsurferi datorită brizei plăcute care oferă zilnic posibilitatea unei aventuri unice pe mare.

Tot aici poţi îmbina sesiunile de răsfăţ la soa­re cu înotul în marea turcoaz. Aşezat pe şezlong sub o umbreluţă de stuf, pe o plajă îngustă şi liniştită, poţi ad­mira munţii Turciei, care răsar semeţi la orizont. Dacă vrei să te rela­xezi şi, în acelaşi timp, să descoperi o parte din istoria locului, vizitează Ialysos, unul dintre cele mai impor­tante situri arheologice din Rhodos, aflat pe dealul Filerimos. Aici se află ruinele templului lui Zeus şi Athena Poliada, ruinele unor fortificaţii bi­zantine şi o biserică ridicată de Cava­lerii Ioaniţi în secolul al XIV-lea. După o zi de plajă sau de vizite, seara ai de ales între o mulţime de pub-uri în care vei fi primit de localnici prietenoşi şi ospitalieri, mereu gata să te recompenseze cu discounturi dacă devii client fidel.

 

shutterstock_105357932

Lindos: străzi pitoreşti şi locuri istorice

 

Una dintre cele mai populare desti­naţii de pe insulă, micul orăşel Lin­dos era în antichitate locul preferat de întâlnire între greci şi fenicieni, care au transformat localitatea într-un centru al comerţului. Aflat la 55 km de Rhodos, Lindos este alcătuit dintr-un labirint de străzi înguste, mărginite de case vopsite în alb şi presărat cu monumente arheo­logice care îmbogăţesc frumuseţea naturală a locului. Orice vizitator din Lindos îţi va povesti cu plăcere despre Acropole, pe care cel mai bine este să le vezi dimineaţă, pentru a evita soarele fierbinte, zidurile medi­evale din timpul Cruciadelor şi rui­nele templului Athena Lindia, con­struit în anul 300 î.Hr. Dacă vrei ca drumul către Acropole să fie mai uşor, poţi călători până acolo pe măgari, e o experienţă inedită şi, cu siguranţă, mai relaxantă decât la pas.

shutterstock_117081379

Rhodos: între medieval şi cosmopolit

Oraşul Rhodos, capitala insulei, a reuşit să îşi păstreze farmecul istoric, dar în acelaşi timp a evoluat pentru a le oferi turiştilor tot confortul noului mileniu. Zona veche, cunoscută drept Oraşul Medieval, a fost construită de Cavalerii Ioaniţi în urmă cu şase se­cole şi este dominată de impozantul Palat al Marelui Maestru, cu mozai­curi de la care nu îţi vine să îţi iei ochii, cu un muzeu aflat în spaţiul în care pe vremuri activa spitalul Ordi­nului, cu moschei, străzi pietonale largi, fântâni, hanuri din piatră, ta­verne şi mici magazine, toate încon­jurate de ziduri masive de apărare. Noaptea, castelul este luminat şi oferă o privelişte de poveste. După ce treci de zidurile medievale, faci cunoştinţă cu Noul Rhodos, care oferă tot ce ţi-ai putea dori de la un oraş modern: un centru cu magazine de lux, restaurante, baruri şi cluburi. Vizavi de poarta marelui castel se află portul Mandraki, care pe vre­muri era un important nod de trans­port. La nord de port te aşteaptă pla­ja, unde turiştii se bucură de soare şi, mai ales, de briza care permite prac­ticarea sporturilor nautice.

 

RALUCA TĂMAȘ

Fotografii SHUTTERSTOCK, PR

Mareblue Cosmoplitan 1

 

Hotel Mareblue Cosmopolitan 4*(foto sus) – de la 353 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică.

 

Hotel Sirene Beach 4* – de la 345 Euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică.

 

Pachetele sunt oferite de Christian  Tour, www.christiantour.ro, tel. 021.211.11.39

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter