50 de actrițe celebre de la Hollywood

Publicat pe

Încă din anii 20, odată cu apariția filmului mut, cinematografia a fascinat și continuă să fascineze. De la decorurile simple din mucava și până la efectele speciale super sofisticate ale secolului XXI un singur lucru a rămas oarecum la fel – emoția pe care personajele de pe marele sau micul ecran le-o transmit telespectatorilor. Iată, așadar, 50 de actrițe celebre de la Hollywood care au marcat istoria cinematografiei mondiale!

 

Actrițe americane celebre în anii 40

Conform Institutului American de film, în top 5  al actrițelor celebre de la Hollywood ale epocii calsice au intrat Katharine Hepburn, Bette Davis, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman și Greta Garbo, acestea marcând nu doar perioada, ci întreaga cinematografie, până în zilele noastre. De exemplu Katharine Hepburn (1907-2003) a jucat în mai mult de 50 de filme și a câștigat de 4 ori Oscarul pentru cea mai bună actriță, trei dintre trofee după vârsta de 60 de ani. Bette Davis, cunoscută pentru rolurile sale incomode, a fost prima actriță de la Hollywood nominalizată de 10 ori la Premiul Oscar, ea interpretând peste 100 de roluri în filme de toate genurile. Vivien Leigh, Marlene Dietrich și Greta Garbo au fost, de asemenea, dive incontestabile ale perioadei.

 

Actrițe americane celebre în anii 60

Printre actrițele faimoase ale anilor ‘60 se numără Claudia Cardinale, Audrey Hepburn, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve, Brigitte Bardot și Elizabeth Taylor. Când spui „Și Dumnezeu… a creat femeia', te gândești invariabil la superba Brigitte Bardot, în timp ce „Cleopatra' va avea pentru totdeauna chipul perfect și ochii violeți ai lui Elizabeth Taylor, care a primit un milion de dolari pentru rolul din această megaproducție, sumă fabuloasă în acei ani. Aceeași faimă i-a adus și femininei Audrey Hepburn filmul Breakfast at Tiffanys, care a câștigat Oscarul și datorită talentatei actrițe.

 

 

Actrițe americane celebre în anii 70

Anii 70 au fost oarecum revoluționari în cinematografie – a fost momentul femeilor puternice, sensibile și pline de umor și autoironie. Goldie Hawn, Beverly Dangelo, Barbra Streissand, Claudia Cardinale, Olivia Newton John și Meryl Streep sunt doar câteva dintre numele care au dominat cinematografia acelor ani. Barbra Streissand și Meryl Streep, laureate cu Oscar, încă sunt cap de afiș și fac parte din grupul privilegiat al acelor A-listers care primesc încă roluri principale în pofida vârstei…

Actrițe americane celebre în anii 80

Anii 80 au fost dominați de Michelle Pfeiffer, Sigourney Weaver, Meg Ryan, Winona Ryder, Jodie Foster și, nu în ultimul rând, Sharon Stone. Prestația lui Sigourney în filmul horror „Aliens' a devenit una iconică pentru filmele de gen, în timp ce Sharon Stone s-a făcut remarcată în War and Remembrance', în 1989, pentru ca 3 ani mai târziu să dea lovitura cu cel mai erotic thriller al anilor ‘90 și nu numai. Tot atunci s-a făcut remarcată și Meg Ryan, care avea să rămână aproape permanent în zona comediilor romantice, însă cu mult succes.

 

Actrițe americane celebre în anii 90

Nu putem să nu începem enumerarea cu Pamela Anderson care a făcut celebru serialul de televiziune Baywatch… Sau invers. Cert este că, de atunci, diva în costum roșu de baie nu a mai jucat în niciun film în care să se remarce la același nivel. În anii 90 s-au remarcat și Angelina Jolie, Catherine Zeta-Jones, Drew Barrymore, Nicole Kidmann și Kate Winslett, cea din urmă cunoscând celebritatea datorită filmului „Titanic', însă Oscarul l-a câștigat pentru rolul Hanna Shmitz din filmul The Reader'.

Actrițe americane celebre în anii 2000

De la filmele mute, din anii 20- 30, până la cinematografia anilor 2000, populată de femei puternice și independente e o distanță ca de la cer la pământ, dar și aproape un secol, perioadă în care supratehnologizarea și-a pus amprenta asupra omului modern. Cate Blanchett (Oscar), Liv Tyler, Marion Cotillard (Oscar), Scarlett Johansson, Natalie Portman (Oscar),  Keira Knightley, Halle Berry (Oscar),  Naomi Watts și, nu în ultimul rând, Hillary Swank (Oscar) sunt printre cele mai apreciate, dar și premiate actrițe ale acestei decade.

 

Actrițe americane de peste 50 de ani

Lista este mult prea lungă, însă vom încerca să le menționăm pe cele mai importante: Susan Sarandon, Holly Hunter, Emma Thompson, Julianne Moore, Kim Basinger și, nu în ultimul rând, Meryl Streep, care, de fapt, a dominat scena din anii 70 până acum… Laureată de Oscar, Susan Sarandon, la fel ca și Meryl Streep, are o filmografie aproape imposibil de enumerat, însă filmul care, după părerea noastră o reprezintă cel mai bine, este „Thelma și Louise'.

 

Actrițe celebre tinere de la Hollywood

Lista actrițelor tinere și talentate de la Hollywood nu doar că este foarte lungă, dar și crește pe zi ce trece. Chiar dacă fenomenul #MeToo denunță și faptul că, în Cetatea Filmului, femeile nu sunt la fel de bine plătite ca bărbații pentru același gen de roluri, pasiunea pentru cinematografie le face pe tinerele actrițe să treacă peste acest mic impediment…  Printre cele mai talentate actrițe ale noului val se numără: Mila Kunis, Emma Watson, Amber Heard, Dakota Fanning, Blake Lively și Jessica Alba.

 

Și pentru că, practic, a fost greu de încadrat, o lăsăm la urmă pe Norma Jeane Mortensen (1926-1962), cunoscută și ca Marilyn Monroe, cea mai celebră actriță din istoria filmului. Actriță, cântăreață, model, sex simbol și divă pop a secolului XX, Marilyn a fost nu doar blonda supremă, ci și o inspirație pentru milioane de tinere.

 

Iată o galerie foto cu 50 de actrițe americane celebre de la Hollywood!

 

50 de actrițe celebre de la Hollywood50 de actrițe celebre de la Hollywood

 

Oana Pantazi

Foto: Hepta 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter