A murit Olga Orban-Szabo, prima campioană olimpică a scrimei românești. Sportiva avea 83 de ani

Publicat pe

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și cea dintâi campioanp mondială a României în acest sport, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. A câștigat prima medalie olimpică pentru scrima românescă în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Olga s-a născut la Cluj și a terminat întrecerea din Australia cu argintul la gât în competiția individuală.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câștige primul titlu, la Havana, în 1969. Potrivit Federația Română de Scrimă, în cariera sa, sportiva a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice și 8 la Campionatele Mondiale.

A murit Olga Orban-Szabo, prima campioană olimpică a scrimei românești. Sportiva avea 83 de aniA murit Olga Orban-Szabo, prima campioană olimpică a scrimei românești. Sportiva avea 83 de ani

În 1962, Olga Orban-Szabo a devenit și prima campioană mondială la floreta individuală la Buenos Aires. în Argentina. Din echipa mediată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicl. Ileana Gyulai. Ecaterina Stahl și Ana Pascu. Olga Szabo s-a apucat de scrimă la vârsta de 14 ani.

Citește și: Cine este Elena Matei de la Survivor România 2022.Drama care i-a marcat viața

Citește și: Ce s-a întâmplat cu banii pe care Brigitte și Florin Pastramă i-au încasat la reality-show-ul de la Antena Stars:„Erau luați de un birou de executori judecătorești…'

Citește și: De ce și-a schimbat Anamaria Prodan yala de la vila din Snagov:„I-am promis lui Reghe ca voi recupera tot'

Citește și: Irina Tănase, mesaj pentru Liviu Dragnea, care a părăsit-o după 8 ani:„Este singurul bărbat pe care îl iubesc'

A murit Olga Orban-Szabo

Federația Română de Scrimă a anunțat miercuri seară că Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică a României, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. Născută în 9 octombrie 1938, aceasta practicând floreta, singura armă permisă la feminin înainte de 1989. Olga a descoperit la vârsta de 14 ani că este pasionată de scrimă cu ajutorul profesorului ei de limba franceză care a dus-o într-o sală de arme din Cluj.

După doi ani, sportiva a cucerit titlul de campioană a României la junioare, iar la 17 ani pe cel de senioare. Olga Orban-Szabo a câștiga prima medalie olimpică pentru scrima românescă în 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, iar după numai patru ani în care practicase acest sport. Atunci, sportiva a obținut argintul în competiția individuală.

Olga Orban-Szabo s-a stins din viață la 83 de ani

Potrivit FRS, Olga Orban-Szabo a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, iar după retragerea din activitatea competițională. De asemenea, a lucrat în cadrul CSA Steaua. În 1990, a plecat în Ungaria, alături de soțul ei, jucătorul de polo Alexandru Szabo. Cei doi au lucrat la Honved. Budapesta.

'Eroul cu mască, doamna Olga Orban-Szabo va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!', se arată în comunicat postat de Federația Română de Scrimă.

Care a fost marele regret al sportivei Olga Orban-Szabo

În urmă cu ceva timp, Olga Orban-Szabo a vorbit despre cariea sa sportivă, mărturisind și care este cel mai mare regret al ei. Regretata sportivă a declarat că are multe regrete legate de cariera sa, dorindu-și să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice.

„Am participat la cinci ediții ale aceste competiții, dar nu am reușit să urc nici măcar o dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. La întoarcerea de la Meblourn. După ce luasem medalia de argint. În 1956, soțul doamnei Ecaterina Bartoș mi-a spus că trebuia să fi câștigat aurul pentru că niciodată nu voi mai fi atât de aproape de el„, potrivit frscrima.ro.

Sursa foto: Facebook

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter