Al Gore - Un adevar incomod - Video

Publicat pe

3.300 de dolari „taxa pe minut de discurs

Aceasta este taxa pe care o percepe Al Gore pentru a onora invitatia la diverse actiuni ecologice. El a fost acuzat ca cere sume fabuloase pentru a participa si tine discursuri la evenimentele ecologice. De pilda, Daily Mail publica anul trecut un articol in care fostul vice-presedinte era pus la zid pentru ca „isi burduseste buzunarele cerand cate 3.300 de dolari pentru fiecare minut al minunatului sau speech. Si cum el are intotdeauna atatea lucruri de spus… va dati seama cam cate minute se aduna pana la sfarsitul monologului. Se pare deci, sustine presa internationala, ca misiunea de a salva Planeta este de fapt o
inselatorie prin care Gore cauta sa se imbogateasca fara ca imaginea lui sa aiba de suferit. In ciuda tuturor rautatilor, Gore nu si-a abandonat proiectele ecologice. A calatorit prin lume pentru a vedea cum evolueaza lucrurile, a mai scris o carte, „A Path to Survival, pe care o va lansa anul acesta, pe 22 aprilie, de Ziua Planetei si, invinuit ca in timp ce tine tirade interminabile despre cum sa fim economi, facturile lui la energia electrica erau foarte mari, si-a transformat locuinta din Nashville intr-o adevarata casa ecologica: a pus panouri solare, un sistem geotermal de incalzire, izolatori noi si un mecanism de strangere a apei de ploaie. 

Mic tratat de ecologie

Incalzirea globala – Nu e un fenomen natural
Dioxidul de carbon, dar si alte gaze incalzesc Planeta, retinând caldura solara in atmosfera. Ceea ce e bine. Totusi, poluarea excesiva si defrisarea necontrolata si abuziva determina acumularea in atmosfera a unei cantitati prea mari de dioxid de carbon, care duce la cresterea temperaturilor.

Schimbarile – Deloc de ignorat
Consecintele folosirii defec-tuoa-se a resurselor naturale au dus, Pana in prezent! – la: inceputul topirii ghetarilor; specii de plante si animale au de suferit: fie dispar, fie isi schimba habitatul; secete; furtuni foarte mari, de gradele 4 si 5, deci… Katrina s-ar putea intoarce oricând!

Previziuni – Iata doar cateva!
Daca oamenii de stiinta au dreptate, mortalitatea se va dubla in urmatorii 25 de ani. Nu vom mai putea merge la mare: topirea ghetarilor va duce negresit la cresterea nivelului apelor si la distrugerea plajelor. Dar tinând cont ca temperaturile ar putea creste considerabil, nu multi se vor incumeta sa faca o „baie de soare.

Claudia Cosma, Foto: www.hepta.ro

An Inconvenient Truth Trailer


Al Gore este unul dintre primii politicieni care a inteles gravitatea schimbarilor climaterice, care s-a implicat in lupta impotriva incalzirii globale si care a fost blamat pentru sumele fabuloase pe care le cere pentru a participa la evenimente ecologice.

Al Gore Daca doar zambim si nu facem nimic, Murphy va fi avut dreptate: maine ar putea fi mai rau! De aceea, in ultimii ani a inceput o campanie la nivel global de informare a populatiei asupra pericolului in care ne aflam. Speranta ca „mie nu mi se poate intampla e bine sa moara prima in acest caz. In lipsa unei implicari concrete, constante si sustinute, nu „mie, ci „noua, tuturor ni s-ar putea intampla lucruri ingrozitoare. Unul dintre cei care duc de cativa ani buni o lupta cu dusmanii mediului este fostul vice-presedinte american, Al Gore. El a devenit interesat de problema incalzirii globale dupa ce a urmat un curs despre mediu la universitatea Harvard cu profesorul Roger Revelle, unul dintre primii oameni de stiinta care au masurat nivelul dioxidului de carbon din atmosfera. Asa ca, imediat ce a inteles procesul de degradare al Planetei, Gore a inceput sa tina conferinte despre mediu, protejarea lui si metodele prin care putem trai, sanatos pana la urma, fara sa afectam nimic din ecosistemele care ne inconjoara. Gore a sustinut ideea ca o viata nepoluata (din toate punctele de vedere) pentru noi, este o viata nepoluata si pentru Planeta. Nimic din ceea ce pare sa ne faca viata mai usoara: energie electrica, masini (cu ale lor emisii de noxe) sau alimentele obtinute industrial (spuneti nu E-urilor!) nu sunt bune pentru organismul nostru. E doar un confort aparent.

„An Inconvenient Truth”

„Priviti la raul care curge linistit. Observati frunzele care se leagana usor in vant. Ascultati pasarile; ascultati broscutele. Din departare auziti mugetul unei vaci. Simtiti iarba proaspata sub talpile voastre. E liniste; e pace. Si dintr-o data totul se schimba. E ca si cum ati lua o gura de aer si v-ati scufunda. Nimic din toate astea nu mai e – asa incepe Al Gore monologul din „An Inconvenient Truth. Filmul – care in 2007 a primit Oscarul pentru regie si este pe locul 4 in topul celor mai bune documentare dupa „Fahrenheit 9/11 (2004), „March of the Penguins (2005) si „Sicko (2007) – are la baza cartea cu acelasi titlu scrisa de Al Gore, in care fostul vice-presedinte prezinta cercetari si concluzii la care au ajuns diversi oameni de stiinta, poze inedite si alte ilustratii care dovedesc starea in care se afla Planeta noastra din cauza efectelor incalzirii globale. Succesul a fost pe masura asteptarilor, intrucat „An Inconvenient Truth a devenit imediat un best-seller. Asa ca victoria lui Gore a fost dubla: cartea s-a vandut in milioane de exemplare, iar filmul a luat Oscarul. Tot ceea ce-si mai putea dori Doctorul Planetei era ca mesajul lui sa fi fost receptat cu adevarat, dar sa si determine oamenii sa-si schimbe modul de viata. Invitat pe scena de regizorul filmului, Davis Guggenheim, cel caruia i se acordase celebra statueta, Al Gore a spus: „Prieteni americani, oameni din toata lumea, trebuie sa iesim din aceasta criza climaterica! Nu e o chestiune politica; e o problema de morala. Avem tot ce ne trebuie ca sa ne schimbam, doar ca ceea ce nelipseste este vointa.

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter