ASR Principesa Margareta a Romaniei - Ne invata sa gatim regeste

Publicat pe

Cele mai nobile feluri de mancare pot fi acum incercate de toti pasionatii de gastronomie. ASR Principesa Margareta a Romaniei a avut inedita idee de a publica intr-o carte de bucate retete ce apartin familiilor regale din toate colturile lumii. Toate retetele au fost testate cu ajutorul produselor Electrolux, care a utilat intreaga bucatarie a Palatului Elisabeta.
 

Alteta, nu demult la Ateneul Roman, a avut loc, sub patronajul Fundatiei Principesa Margareta, un concert caritabil in urma caruia s-au strans 70.000 de euro pentru tinerele talente lipsite de posibilitati materiale. Cate burse veti acorda anul acesta?
Anul acesta vom creste numarul de burse, de la 20 la 25, pentru tineri muzicieni si artisti plastici. Ne-am dori sa oferim la cat mai multi tineri talentati sansa de a-si perfectiona talentul. Vom incerca in fiecare an sa marim numarul bursierilor inclusi in program, in functie de fondurile pe care vom reusi sa le atragem la concertul caritabil anual din 25 octombrie.

ASR Principesa Margareta

Fundatia Principesa Margareta a implinit in 2010 20 de ani de activitate. Care este bilantul activitatii desfasurate pana acum in beneficiul copiilor, tinerilor si batranilor cu posibilitati materiale reduse?
In 20 de ani am reusit sa strangem, in special prin evenimentele caritabile organizate in strainatate, aproximativ 10 milioane de euro, bani pe care i-am investit in comunitatile sarace din Romania. In ultimii ani strangerea de fonduri a luat amploare si in Romania, si ma bucura faptul ca astazi putem construi proiecte durabile cu bani de la romani. In cei 20 de ani de activitate, mai mult de 400.000 de oameni au beneficiat de ajutorul nostru: copii, varstnici, familii si tineri au primit ajutor financiar, au participat la programe educative, de socializare, au beneficiat de servicii medicale sau de instruire. Astazi, continuam sa ajutam in proiecte „intergenerationale atat pe cei in varsta, cat si pe cei tineri.

Filiala de la Londra a Fundatiei Principesa Margareta a reusit sa stranga la ultimul eveniment caritabil 100.000 de lire. Se poate spune ca romanii sunt mai putin generosi?
Nu, dar au mai putini bani. In plus, in Marea Britanie exista o cultura a caritatii, a ajutorarii celor aflati in nevoie. In Romania, caritatea, ca si voluntariatul, se dezvolta foarte bine, dar sunt inca ceva destul de nou. E nevoie de timp pentru ca spiritul de raspundere si de grija pentru cel de langa tine sa se dezvolte. Acum insa si la Londra am strans mai putini bani ca in alti ani – in anii trecuti am strans si 250.000 de lire la un eveniment caritabil. Se simte ca situatia financiara este dificila si in Marea Britanie.

Fundatia poate fi foarte usor contactata si pe Facebook. Ce parere aveti despre acest tip de comunicare?
Da, este bine ca putem fi atat de aproape de oameni si in felul acesta. Eu personal insa nu am un cont pe Facebook, prefer sa fiu mai retrasa, sunt mai old fashioned. Sotul meu insa are cont, si Principele Nicolae are.

 Luana Danet, Fotograf Radu Chindris, Stilist Ana Andrei, Coafura si machiaj Flori Papa. Multumiri speciale Electrolux Romania
 

Alimentatia noastra se bazeaza pe legume proaspete, de sezon, naut, fasole rosie, dovleac, paste, orez, din cand in cand piept de pui, peste alb. In weekend, gatim numai eu si Principele, este un fel de a ne relaxa.

Jamie Oliver a gatit si pentru Principele Charles. V-ati dori sa il cunoasteti?
Da, sigur. Eu l-am descoperit de la inceput si am simtit ca este o persoana speciala.

ASR Principesa Margareta

Spuneati ca ati redactat cartea pornind de la o reteta a Reginei Mama Elena…
Da, dar nu a gatit ea. La un moment dat, eram in Elvetia, gateam ceva, iar ea s-a asezat pe un scaun, m-a privit si i s-a parut amuzant. Ea nu a avut posibilitatea sa faca asta cand era tanara. In plus, casa din Florenta era mare si nu bunica era cea care se ocupa de aceste lucruri. Dar mama mea, da, a gatit.

Meniul zilnic al Altetelor Voastre este conceput cu o grija speciala pentru proportia corecta dintre grasimi, carbohidrati si proteine?
Da, avem grija, daca mananc prea mult nu ma simt bine. Modul in care se hranesc romanii in general nu este deloc sanatos.

Alteta Voastra se gandeste sa se implice intr-o campanie care sa militeze pentru o alimentatie si o viata sanatoase?
Nu stiu daca eu sunt potrivita pentru asta. Poate daca aceasta carte va fi interesanta pentru oameni, ulterior ma voi putea gandi… Cred ca trebuie sa incepem cu educatia copiilor privind o alimentatie sanatoasa. Si Jamie Oliver a demarat un program prin care a incercat sa convinga cat mai multi copii din scolile din Marea Britanie sa manance sanatos.

In Anglia insa, scolile au cantine, ceea ce in Romania deocamdata nu exista…
Da, asa este. In plus, e greu sa le spui oamenilor dintr-o data nu e bine cum gatiti, trebuie sa schimbati totul. Dar cred ca incet-incet oamenii incep sa isi dea seama de problemele pe care le creeaza o alimentatie nesanatoasa si vor incepe sa ia masuri. Tinerii care la 20 de ani sunt normali si care la 30 devin grasi, sigur vor realiza ca ceva nu este in regula. Eu cred ca de vina este alimentatia bazata pe prea multa carne si prea multe prajeli. Trebuie ca oamenii sa invete sa manance cat mai crud si sa consume ulei de masline presat la rece.

Credeti ca in aceste vremuri in care industria alimentara este sufocata de E-uri si con-servanti, gatitul acasa este o necesitate?
Nu cred, oamenii sunt foarte ocupati, e greu… Si au am avut aceste probleme si am mancat mai simplu, lucruri crude sau la gratar si fructe proaspete. E dificil cand ai un job si trebuie sa mergi dimineata devreme si ai si copii… Probabil trebuie planificata toata saptamana si trebuie totul pastrat la frigider.

Alteta, v-ati nascut la Lausanne, ati trait in Anglia, Italia si Romania. Ati experimentat mai multe gusturi in bucatarii cu traditii diferite. Care este cea mai sofisticata bucatarie?
Sofisticata? Bucataria franceza, dar nu prea imi place. Eu prefer stilul italian, e mult mai natural si nu dureaza mult prepararea. E amuzant din cand in cand sa faci ceva complicat, dar nu se poate gati frantuzeste tot timpul. Si bucataria daneza e buna si sanatoasa, se mananca mult peste.

Gustul format in Elvetia, Anglia, Italia mai lasa loc gustului pentru mancarurile romanesti traditionale?
Am incercat, dar mancarea romaneasca este foarte grea, iar eu prefer ceva mai usor. Dar imi plac sarmalele in foi de vita, mai putin in foi de varza.

La Palatul Elisabeta, cand Altetele Voastre aveti oaspeti din strainatate, ce obisnuiti sa le oferiti la masa? Este diferit meniul pentru oaspeti fata de cel pe care il aveti in mod normal?
De fiecare data este altfel, dar mereu meniul pentru oaspeti este putin mai sofisticat si mai consistent, mai aratos. Noi nu mancam prea mult, alimentatia noastra este mai mult vegetariana.
 

Alteta, de curand, ati lansat o carte de bucate. Cum s-a nascut aceasta idee?
Cand ne-am mutat din Elvetia, am descoperit o reteta a Reginei Mama Elena si m-am gandit sa o pastrez. Ulterior am mai gasit cateva foarte pretioase si m-am gandit sa le reunesc pe toate. Cativa prieteni m-au incurajat si asa am hotarat sa fac aceasta carte. Ideea a venit firesc, incet-incet. Am vazut entuziasmul familiei si al prietenilor si atunci mi-am spus ca poate este o idee buna.

ASR Principesa Margareta

Ce fel de bucatarie propune aceasta carte?
Fiecare persoana draga mi-a trimis doua-trei retete si asa a rezultat o culegere destul de eclectica. Le-am scris tuturor sa imi trimita si nu ma asteptam sa am atat de multe ras-pun-suri. Asa am adunat retete din Austria, Germania, Franta, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Spania, Italia, Grecia, Suedia, Elvetia, Danemarca, Iordania. Am incercat toate preparatele in bucataria Palatului Elisabeta cu ajutorul doamnei Gina Ilie, maestrul nostru bucatar, dar si al doamnei Anca Mitu, care are o firma de catering. Am pregatit fiecare fel de mancare folosind aparatura de bucatarie Electrolux.

Alteta, in felul acesta sa intelegem ca toata lumea are acces direct la retetele Familiilor Regale?
Da, desigur. Cartea cuprinde si mancaruri simple, usor de preparat. Noi, de exemplu, gatim destul de simplu. Principele Charles ne-a trimis ceva destul de complicat, dar altii, de exemplu surorile mele, au ales mancaruri mult mai simple. Daca cineva mi-a trimis o reteta ale carei ingrediente sunt mai greu de gasit, am incercat un fel de adaptare.

Care sunt familiile regale care au contribuit la realizarea cartii?
Am primit retete de la familii regale din toata Europa, si nu numai. Printre cei care mi-au trimis retete se numara Principele Charles, Regina Spaniei si Regina Suediei.

Cate retete cuprinde cartea? Va ganditi deja la o continuare?
Aproximativ 60. Probabil ca va urma o continuare pentru ca am primit si mai multe, dar cu intarziere si nu am mai avut timp sa le includ in aceasta carte.

Alteta, cand v-ati descoperit pasiunea pentru gastronomie?
Foarte devreme, in jurul varstei de 19 ani, cand eram la Universitate. Sau poate chiar mai devreme, la Versoix, cand gateam multe salate si eram foarte priceputa, iar bunica mea din Danemarca spunea ca sunt „regina salatei. Am gasit un fel de relaxare si ceva artistic in a face asta. Nu stiu daca ar fi la fel daca as fi obligata sa gatesc in fiecare zi. Cand eram la Universitate, nu puteam sa mananc numai salate si atunci am invatat si alte lucruri.

De unde v-ati inspirat la inceput?
Din tot felul de carti de bucate din Anglia si din America: Good Housekeeping, Margaret Costa, Colin Spencer si apoi Jamie Oliver.

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter