Leonardo DiCaprio - The Green Generation

Publicat pe
The „11th Hour” nu se vrea a fi un documentar despre DiCaprio si implicarea lui in salvarea Planetei. Filmul, care trebuie vazut, nu povestit, este un dialog captivant purtat cu zeci de personalitati, printre care Stephen Hawking si Mihail Gorbaciov.

The 11th Hour„In fiecare zi, cumparam produse si ne dam acordul. De fiecare data spunem «Aprob acest produs, felul in care este fabricat si ceea ce va deveni atunci cand nu o sa-l mai folosesc», explica Gloria Flora, cunoscuta in SUA pentru actiunile sale in sprijinul padurilor.

Spre deosebire de documentarul fostului vice-presedinte american, pelicula lui DiCaprio nu incearca sa monteze ca intr-un joc de puzzle piesele pentru a arata ca Planeta are febra. Pleaca de la principiul ca incalzirea s-a produs, aratand schimbarile: cresterea nivelului ma-rilor si oceanelor, desertificarea, disparitia unor specii, aparitia unor maladii. Documentarul este inainte de toate un film polemic care pune la zid Guvernele si sefii de stat care nu iau atitudine in fata marilor colosi industriali responsabili de aceste dezastre. Unul dintre acesti conducatori este chiar presedintele american George W. Bush, despre care DiCaprio nu prea are ce sa spuna pentru ca nu a facut nimic pentru a opri otravirea apelor, degradarea solului sau distrugerea padurilor.

Leonardo DiCaprio despre George W. Bush: „Nu am multe de spus despre presedintele Bush. Adevarul este ca a facut atat de putine lucruri pentru mediu…

O intrebare grava razbate din fiecare cadru: catastrofele naturale sunt semnele unei mutatii profunde la nivelul ecosistemului care pune in pericol insasi specia umana? Dincolo de tonul alarmist, „The 11th Hour lasa si un mesaj optimist: inca mai este timp, inca se mai poate face ceva. DiCaprio nu este ecologist doar la nivel declarativ, ci incearca sa traiasca intr-o maniera cat se poate de green. Inca din copilarie a devenit interesat de mediu, urmarind numeroase documentare despre defrisarea padu-ri-lor tropicale sau despre habitatul animalelor. Mai tarziu, dezamagit de lipsa de cooperare a autoritatilor, si-a echipat casa cu panouri solare, a ales sa conduca o masina hibrid, sa vorbeasca despre mediu si sa faca filme despre salvarea Planetei, in care a investit bani din contul personal. A fost unul dintre primii care au aderat la campania „Red Carpet, Green Cars lansata in 2002 de Toyota si Global Green USA, prezentandu-se la ceremonia Oscarurilor din 2007 intr-o masina hibrid. Dincolo de toate aceste lucruri, cel mai important i se pare ca lumea sa constientizeze tot ceea ce se intampla si sa actioneze.

„The 11th Hour a fost un exer-citiu diferit de tot ceea ce a facut pana acum. Timp de 3 ani a lucrat cu sa-vanti, s-a documentat, a cautat ras-pun–suri. „Ar fi prea simplu sa faci un film bazat pe un scenariu apocaliptic, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca sunt responsabili de ceea ce se intampla, marturiseste DiCaprio, mahnit ca multi oameni nu-si permit sa traiasca green: produsele eco sunt foarte scumpe, desi becurile sau aparatele casnice care consuma putina energie pot reduce simtitor emisiile de carbon. „Criza este reala, iar speranta esti tu, sustine „The 11th Hour, iar la sfarsitul celor 90 de minute, documentarului ii revine meritul de a fi incercat sa mobilizeze si sa trezeasca spiritul civic. Cat inca mai este timp… Chiar si presedintele ame-rican George W. Bush, care a respins de-a lungul timpului numeroase initiative ecologice, si-a schimbat in ultima vreme pozitia, cerandu-le celor mai puternice tari industrializate sa puna la punct un plan pentru reducerea emisiilor de carbon, responsabile de incalzirea Planetei.

Florentina Liutic

A creat o organizatie ecologista, iar la ceremonia Oscarurilor din 2007, Leonardo DiCaprio a ajuns la bordul unei masini hibrid. A scris, produs si narat „The 11th Hour, un documentar prin care a reaprins discutiile despre salvarea Planetei, la un an distanta de filmul lui Al Gore, „An Inconvenient Truth.

Leonardo DiCaprio Hollywoodul nu inseamna doar covoare rosii, premiere sau starlete care incearca sa scape de paparazzi refugiindu-se in centre de dezintoxicare. Angelina Jolie, George Clooney sau Leonardo DiCaprio reprezinta un alt curent, cel al actorilor angajati in diferite cauze. Daca Angelina si George Clooney incearca sa ajute milioanele de refugiati din Irak si Darfur, Leonardo DiCaprio este noul Green Idol al Hollywoodului.

Dupa ce lumea a cunoscut o adevarata Leonardomanie post-Titanic, DiCaprio a incercat sa iasa din zona superficiala punandu-si celebritatea in slujba unei cauze nobile. A inceput o batalie extrem de dura, devenind unul dintre cei mai importanti militanti ecologisti. A produs un documentar-eveniment, „The 11th Hour, un semnal de alarma asupra schimbarilor climatice. Filmul lui vine ca o continuare la „An Inconvenient Truth al laureatului cu Premiul Nobel pentru Pace, Al Gore. Recunoaste ca daca nu ar fi fost Al Gore si filmul sau, lumea nu ar fi constientizat ca se afla pe marginea prapastiei. „El a adus informatii despre incalzirea climei in maniera cinematografica si ne-a miscat pe toti. Datorita acestui film s-a vorbit atat despre subiectul care a devenit tema acestei generatii.

„The 11th Hour este un documentar foarte alarmist asupra starii de sanatate a Planetei. Iar DiCaprio s-a implicat mult in acest proiect – initiat de surorile Leila Conners Petersen si Nadia Conners, fondatoare ale Tree Media Group, o organizatie ecologista – fiind co-producator, semnand scenariul si asigurand partea de voice-off. Avea experienta altor doua scurt-metraje, „Global Warning si „Water Planet, realizate tot in colaborare cu surorile Conners. Cum s-a nascut acest proiect? Leila Conners Petersen sustine ca documentarul a fost pasul firesc dupa numerosii ani in care a colaborat cu DiCaprio, prioada in care acesta s-a familiarizat cu ceea ce inseamna industrializare, globalizare, ecosistem.

Leonardo DiCaprio despre rolul sau de producator:
„Cand faci un film, regizorul este nimeni altul decat Dumnezeu. Noi am adunat intr-o ora si jumatate de film ceea ce zeci de specialisti in mediu au avut de spus. A fost o misiune dificila, iar eu nu am facut altceva decåt sa pun intrebari si sa povestesc ceva atat de real.

Filmul a fost prezentat pentru prima data la Festivalul de la Cannes, insa in afara competitiei oficiale. DiCaprio a ales un zbor comercial pentru a se deplasa din New York la Cannes. Producatorii documentarului au vrut sa sustina cauza eco pana la capat, astfel ca filmul este distribuit pe cai mai putin conventionale. Din dorinta de a face economie de pelicula, documentarul nu va putea fi vazut in salile de cinema din Europa, fiind disponibil pe Internet, la cerere. Zeci de specialisti defileaza prin fata telespectatorilor, oprindu-se asupra problemelor cu care se confrunta mediul, incercand sa determine cauze si sa propuna si solutii. Actorul le-a lasat savantilor rolul principal, el a pus doar intrebarile si a incercat sa obtina raspunsuri, scopul filmului fiind acela de a da cuvantul celor care se pricep la mediu. Pentru a da o mai mare greutate povestii, DiCaprio i-a convocat pentru acest proiect pe fizicianul Stephen Hawking si pe fostul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, pentru a arata cauza dezastrelor, dar si gesturile simple care pot salva Terra. Declaratiile lor sunt sustinute de imagini socante infatisand zone de pe glob afectate de uragane sau de seceta, echipa de filmare plecand de la premiza ca pentru a convinge trebuie mai intai sa socheze.

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter