Serban Copot - Ambasador cu voce

Publicat pe

Preocuparea lui Serban (Hiena de la Animal X) pentru mediu nu a trecut neobservata, astfel incat Comisia Europeana l-a ales ambasador al Romaniei pentru ampla campanie „Play to Stop – Europe for Climate, organizata in colaborare cu MTV.

Cu putin timp inainte de a ma intalni cu Serban, am intrat pe www.generatiaverde.ro (site-ul asociatiei al carei presedinte este) pentru a-mi calcula amprenta de carbon. A reiesit ca risipesc 8 tone de CO2 anual, rezultat ingrijorator in conditiile in care un copac absoarbe in medie o tona de CO2 pe an. Calculul a fost foarte simplu si nu mi-a rapit nici 5 minute, dar nu a fost placut sa aflu ca risipesc mai mult CO2 decat pot absorbi opt copaci la un loc. Asta a fost prima lectie. A doua am primit-o cand l-am vazut pe artist venind cu bicicleta (si face asta zilnic). Iar a treia lectie despre cat de mult conteaza sa nu risipesc resursele am invatat-o dupa o discutie cat se poate de serioasa cu un om cat se poate de implicat in noul sau rol de ambasador al mediului.

Serban Copot

In ultima vreme te aud vorbind despre ecologie, amprenta de carbon, pericolele incalzirii globale. Devii din ce in ce mai serios. Cand ti-ai dat seama ca nu e de joaca?
S-a intamplat odata cu varsta, cu schimbarea preocuparilor. Dragostea de natura a venit din sanul familiei si din sanul bazei sportive. Eu am facut yachting, iar antrenorul ne educa in spiritul protejarii mediului. Noi sta-team pana la 8-9 ore pe apa si unii dintre noi aruncau ambalajele sandvi-ciurilor din barca. Antrenorul ne-a explicat ca resturile raman acolo unde le-am aruncat pret de vreo suta de ani. Atunci mi-am pus primul semn de intrebare. Asta s-a intamplat la 11 ani. Acum, dupa atatia ani de succes cu Animal X, am simtit ca e normal sa dam ceva inapoi. Tinand cont de fauna artistica actuala si de cea care era inainte, am vrut ca Animal X sa fie un proiect mai serios, sa le aratam copiilor si celor care se uita in sus la noi lucruri cu adevarat importante. Asa a aparut in 2006 Asociatia Generatia Verde.

Cum de te-a ales Comisia Europeana ambasador al Romaniei in cadrul campaniei „Play to Stop–Europe for Climate? E drept ca esti presedintele Asociatiei Generatia Verde, dar sunt atatea personalitati la noi care militeaza pentru o viata eco.
Asta a fost si prima mea intrebare. Cei de la agentia care se ocupa de Romania mi-au aratat cerintele profilului, trimis de cei de la Comisia Europeana. Chiar nu ma asteptam sa fiu ales, pentru ca nu-s genul de persoana care sa iasa foarte mult si mai ales sa se pozeze adunand peturi, iar apoi sa plece acasa in jeep. Am preferat sa fac proiecte serioase cu parcuri nationale, sa vin cu idei inovatoare.

Punctual, ce vei face ca ambasador?
Nu am stabilit inca strategia punct pe punct, dar voi incerca sa ii fac pe tinerii din Romania sa inteleaga urmatorul aspect: Comisia Europeana vrea sa ne auda. Daca vom dori vreodata sa schimbam ceva in tara asta, acum e timpul sa aratam ca existam. Si cum facem asta? Calculand amprenta de carbon. Este primul pas. Am o ambitie: sa reusesc sa strang 150.000 de oameni care sa-si faca amprenta de carbon. Pana acum sunt 6000. E o aplicatie on line, nu e solicitanta, nici prea serioasa, nici prea superficiala.

Functioneaza aceste eforturi? Cum primeste Romania mesajul tau?
Prognozele pe care le dau expertii in legatura cu dinamica unui astfel de mesaj care nu e purtat cum trebuie nu sunt foarte roz. Din pacate, mesajul incepe sa se demonetizeze. Asta e riscul unui subiect atat de popular precum mediul.

 

Campania „Play to Stop – Europe for Climate se va desfasura pe parcursul a 6 luni, vizeaza 11 state europene, iar marile evenimente vor avea loc la Stockholm, Budapesta si Copenhaga.

Colegii din showbiz sunt receptivi la semnalele de alarma?
Sincer sa fiu, colegii din showbiz ma intereseaza mai putin. Din pacate, nici nu am avut timp sa vorbesc cu ei, pentru ca sunt foarte ocu-pati… Fiecare a luat-o pe partea lui, fie-care si-a declarat pozitia pro, ceea ce e foarte bine, s-a facut primul pas. De aici incolo e nevoie de slefuire, de studii individuale. Iar artistii sunt niste persoane mai solitare, sa spunem. Daca ar fi toti artisti…

Serban Copot

Nu imi par tocmai solitari la petrecerile mondene.
E, uite, vezi? Eu am mai lipsit de pe la petrecerile mondene in ultimii ani, am preferat sa fac altceva.

Hiena de la Animal X si Serban Copot coexista sau unul ramane pe scena, iar celalalt isi onoreaza datoriile de ambasador?
Nu stiu, imi este cam dificil. In mine se da o lupta, pentru ca nu stiu ce ar trebui sa fac: sa disociez cele doua imagini sau sa le contopesc. Eu sunt ce sunt acum, pentru ca am facut ceea ce am facut inainte cu trupa. Nu pot sa fac abstractie de acest aspect si nu as avea de ce, in definitiv.

Apropo de Animal X, culorile cu care iti vopseai parul pana acum cativa ani numai eco nu pareau. Revenirea la culoarea naturala a avut vreo legatura cu faptul ca te-ai prins de efectele incalzirii globale?
Nu, asta a facut parte din maturizarea mea. Daca mananci numai friptura, ti se face rau la un moment dat. Din punctul meu de vedere, e gresit sa insisti pe o anumita imagine. De aceea, ne-am schimbat si stilul muzical. Am preferat lupta cu necunoscutul, aventura. Am trecut totusi de la dance la rock, ceea ce nu multe trupe au facut in tara asta.

Ai mai mult succes la fete de cand esti ambasador?
Nu. Nu s-a diseminat mesajul suficient. Nu stiu cat de mult le excita pe femei faptul ca esti un fel de demnitar. (rade) Daca excita pe careva inteligenta, le astept. (rade)

Ai pe cineva?
Nu numai pe cineva, nu se rezuma la cifra 1.

Adica ai mai multe iubite.
Daaa.

Aceste iubite trebuie sa fie si ele ecologiste?
Incerc sa tin cat mai departe de public dinamica vietii mele personale, incerc sa fiu cat mai discret. Nu cred ca asta e punctul meu forte ca imagine, nu am incercat sa-mi vand niciodata relatiile personale. Da, trebuie sa fie educate, clar, altfel nu suntem compatibili. A, daca este un one night stand, nicio problema, nu apucam sa ne cunoastem. Bine, nu ii pun trei intrebari din schimbari climatice si daca nu stie o trimit acasa. Intr-o relatie serioasa, desigur ca trebuie sa avem cam acelasi limbaj.

Oana Popoiag, Fotograf Laura Vargalui si Grigore Puscariu, Realizator Laura Vargalui, Vestimentatie Cochet Image Store
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter