Yves Saint Laurent - Onoruri si scandal

Publicat pe
Prin disparitia designerului Yves Saint Laurent, femeile si-au pierdut unul dintre cei mai mari admiratori, al carui unic tel in viata a fost acela de a se pune in slujba feminitatii.

Yves Saint Laurent „Sa fiu umilul servitor al corpurilor, gesturilor, atitudinilor, vietilor lor. Am vrut sa le fiu alaturi in acest moment al libertatii pe care au castigat-o in ultimul secol, marturisea creatorul care le-a dat o libertate nesperata femeilor prin democratizarea purtarii pantalonului. Creatiile sale au revolutionat garderoba feminina, rochiile in culori electrizante, colectiile inspirate din cultura africana, marocana, chineza sau baletul rusesc devenind repere in moda secolului 20. Desi era un timid care se ascundea in spatele lentilelor si a creatiilor sale, Yves Saint Laurent si-a petrecut toata viata in lumina prezentarilor de moda, a culorilor si a tesaturilor.

A crescut ca intr-o „poveste, alaturi de o mama care il adora si de doua surori care au fost primele manechine pe care le-a imbracat, dupa ce si-a facut ucenicia pe cateva papusi, mici actori in spectacolele pe care le regiza. In timpul liceului a povestit in imagini „Madame Bovary', pentru ca in 1951, la 15 ani, sa realizeze primele costume pentru Baletul din Oran. A iesit pe locul trei la un concurs de design organizat de Paris Match, anuntandu-si parintii ca vrea sa fie scenograf de teatru si sa traiasca la Paris. Christian Dior l-a luat sub aripa sa, maestrul stiind ca acesta va fi discipolul care ii va duce mai departe munca. Iar intr-o zi din luna noiembrie a anului 1957, Yves a devenit cel mai tanar dintre marii creatori. S-a refugiat la Oran pentru a crea prima sa colectie, „Trapeze', pentru ca in 1958 prezentarea sa sa cunoasca un adevarat triumf. „Este cea mai buna colectie a Casei Dior, s-a extaziat New York Herald Tribune.

Creatorul si muzele sale
Mereu eleganta Lucienne Mathieu-Saint Laurent a exercitat o fascinatie aparte asupra tanarului Yves, reprezentand un model permanent pentru el. Ori de cate ori vorbea despre ea, creatorul nu spunea niciodata „mama mea, ci doar „Maman, la fel ca si Proust, scriitorul sau preferat atunci cand se referea la propria mama. Timp de 30 de ani, Catherine Deneuve a fost imaginea, manechinul-vedeta, diva lui Yves Saint Laurent, actrita ramanand una dintre cele mai puternice surse de inspiratie. „Muzele sale au fost Betty Catroux si Loulou de la Falaise, nu eu', declara Deneuve care isi aminteste ca a ajuns pe Rue Spontini, la atelierul designerului, cu o fotografie decupata dintr-o revista infatisand o rochie semnata YSL pe care isi dorea sa o poarte neaparat la Curtea Angliei.

VEZI GALERIA FOTO YVES SAINT LAURENT

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter