Șerban Copoț nu a fost susținut de părinți atunci când a început să facă muzică. A simțit succesul la 16 ani, alături de Animal X, atunci când activa în cunoscută trupă, dar tatălui lui, comandat de navă, își dorea altceva pentru el. Șerban Copoț a făcut atunci un pact cu părintele lui. I-a promis că nu o să se abată de la școală dacă o să fie lăsat să își urmeze visul.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI
Acum, artistul încearcă să își educe copiii după aceleași principii sănătoase, să îi țină departe de excese, să îi învețe să spună Nu. Șerban Copoț are convingerea că astăzi educația se întâmplă din mers, pentru că vremurile sunt altele, ca și tentațiile. Artistul recunoaște că are trei copii total diferiți.
Cum era Șerban Copoț în adolescență
Șerban Copoț mărturisește că a fost un copil rebel, dar a crescut într-o familie care impunea respect și nu și-a abătut niciodată drumul. Astăzi, când e adult, realizează ce sacrificii au făcut părinții pentru el și frații lui.
„Respectul într-o relație l-am învățat de acasă. Tata s-a dus între cei drepți, dar respectul între ei a existat întotdeauna. Și sacrificiile care s-au făcut de dragul familiei, le privești cu alți ochi când ești adult. Eu am fost un adolescent foarte rebel. Le-am dat foarte multe bătăi de cap. Noi suntem patru frați. Eu, cel mai mic, am fost cel mai rebel. Împăcarea pe care am avut-o cu ei, prin simplul fapt că au înțeles că am puterea și maturitatea de a-mi duce la capăt visul. Ei nu au fost de acord cu mine să cânt, tata fiind comandat de navă. Pentru el zona asta artistică părea un fel de joacă. „Vezi de școală, lasă-mă cu prostiile alea!”
El știa cam ce ispite sunt în zona asta și cam cât de repede poți să deraiezi de la ce înseamni tu ca bărbat în viitor, cap de familie. El privea în perspectivă treaba asta. Perspectiva mea era atunci într-o zonă de carieră, ce înseamnă la 16 ani să ai succes. Am făcut acest pact cu el, mă țin de școală, dar lasă-mă să îmi fac treaba, pentru că vreau să fim prieteni. Eu m-am ținut de cuvânt și el a fost fericit că am reușit să mă mențin pe un drum OK, fără să fac excese într-o zonă sau alta„, povestește Șerban Copoț în podcastul Ilincăi Vandici.
Ce provocări întâmpină Șerban Copoț în rolul de părinte și cum își ferește copiii de tentații
Astăzi, când e la rândul lui părinte, privește această lume cu alți ochi. Șerban Copoț nu crede că ar fi fost la fel dacă ar fi trăit în aceste vremuri. Artistul mărturisește că uneori îi e greu să gestioneze anumite lucruri. Chiar și așa, își învață copiii să stea departe de excese de orice fel.
„E o luptă foarte mare pe care o ducem noi, părinții cu copiii. Să încerci să fii cât se poate de echilibrat în relația cu ei. Să fii prieten, dar să fii și părinte. Să le dai libertate, dar să și trasezi niște limite, pentru că fiecare etapă a vârstei are problemele ei.
Tedy, băiatul meu cel mare, care e fantastic, sper să priceapă puterea ei, dar nu atunci când e adolescent, pentru că cel mai greu cuvânt de spus când ești adolescent este Nu. Vrei să fii inclus în diverse anturaje, în diverse situații, vrei să te faci remarcat, vrei să ai o personalitate conturată. Mulțumită fraților, liceului militar, nu am avut nicio problemă să spun Nu. Ei nu cresc în aceleași condiții în care am crescut eu. Bagajul în zona de ADN există, dar ei cresc în alte condiții, alte treburi, alte ispite. Nu știu dacă aș fi fost același dacă aș fi trăit în vremurile astea. E foarte delicat. Ne lovim de niște lucruri pe care nu știm să le gestionăm. Dacă pe vremea noastră părinții aveau ceva în comun cu ce însemna copilăria lor, acum noi ne străduim să ținem pasul cu ei, de așa manieră încât să nu cadă într-o zonă de excese, inclusiv social media, jocuri, dar nici să îi țin departe de fenomen. E o educație care se întâmplă din mers. Internetul e plin de experți, dar până la urmă rămâne la latitudinea părintelui să filtreze și să pună în practică ce crede el mai bine, cei mici nu vin pe lume ca mobila și cu cartea de asamblare. Am trei copii și nu seamănă niciunul cu celălalt. Fiecare are preocupări total diferite, caractere total diferite”, mai spune Șerban Copoț.