EXCLUSIV. Dan Negru: „80% din scandalurile de presă, paparazzi, povești mondene sunt aranjate cu vedetele”

Publicat pe

Numele lui Dan Negru este echivalent cu audiențele-record, pe scurt – cu succesul, tocmai de aceea am vrut să aflăm care este părerea lui despre profesia pe care o practică, despre divertismentul din România, în general. Am primit răspunsuri oneste și, uneori, chiar… surprinzătoare. După aproape 30 de ani în showbiz, Dan Negru este poate cel mai în măsură să afirme că „80% din scandalurile de presă, paparazzi, povești mondene sunt aranjate cu vedetele'!

Despre showbizul românesc fără perdea, despre proiecte grandioase de televiziune pe care le-a refuzat pentru că a considerat că nu le-ar fi dus la bun sfârșit așa cum și-ar fi dorit, dar și despre controversata afirmație despre filmul românesc 'Nu mă atinge-mă', care a semănat furie în rândul iubitorilor de film românesc, într-un interviu EXCLUSIV acordat VIVA!ro.

VIVA!ro: Ești unul dintre cei mai longevivi și apreciați oameni de televiziune. Dacă ar trebui să-ți ghicească cineva vârsta, la ce moment al divertismentului de pe micul ecran te-ai raporta?
DAN NEGRU: La viitor! Cei mai frumoși ani sunt cei ce vor veni… Deși breasla mea e în metastază. Televiziunea e la capăt de drum, ea mai rezistă în lume datorită drepturilor sportive, dar acu Amazon și Google vor să dea lovitura de grație televiziunii cumpărând drepturile de televizare pentru marile competiții sportive. Adică, să-i fure televiziunii coroana rămasă, sportul. În anii care vin, va exista un public de net, masiv, și unul de tv, tot mai restrâns. Doar că cele două nu se amestecă, dimpotrivă, se urăsc. Cei din net care au venit în televiziune au eșuat și viceversa. Deci, m-aș raporta la viitor, pentru că sunt tare curios să-l văd. Un business e la apus, altul răsare.

Se știe că orice emisiune prezentată de Dan Negru dă lovitura. Cum e, tu îți alegi emisiunile sau… ele te aleg pe tine?
Un proiect tv e ca un munte, are doi versanți, unul e formatul și ceălalt e moderatorul. Dacă ambii versanți nu se întâlnesc în vârf, nu e munte. E deal. Am refuzat multe formate tv pentru că nu am simțit că putem face împreună un munte. De exemplu, n-am avut încredere să prezint X Factor', deși am avut discuții lungi despre asta și celor care mi-au propus atunci formatul le-am spus că nu-l pot performa la adevărata lui valoare. Sunt un mofturos la alegerile de show-uri tv, dar asta m-a ajutat să nu am eșecuri notabile în toți anii ăștia!

Există un moment al carierei tale când ai făcut o alegere pe care o regreți? Dacă ai putea da timpul înapoi, ce ai face?
Am regrete, evident. Dar nu care să-mi marcheze definitiv cariera în tv. Piața de tv din România e total diferită de cea internațională. Acolo, vedeta, moderatorul contează, la noi profesia de moderator tv a fost desconsiderată. O face oricine, cântăreți, actori, balerini, scamatori, oricine poate prezenta un program tv. E particularitatea televiziunii din România! Habar n-am dacă e bine sau nu.

Care ar fi profesia pe care ai fi ales-o dacă nu ai fi făcut televiziune?
Soția mea e medic stomatolog și întodeauna mă uit la ea cu invidie. Acu, la 47 de ani, cred în meserii palpabile. Mi se par stupide și fără viitor meseriile care nu pot fi explicate într-o propoziție. Eu, de exemplu, nu știu ce fac. Uneori, îi fac pe oameni să râdă, dar alteori îi fac și să plângă. La Blonde' râd, dar la Next Star' plâng.

Ce iubești cel mai mult din ceea ce faci și ce urăști?
Urasc zilele în care-mi las deoparte familia ca să mă ocup de profesie, știind că nimeni din profesie nu se va interesa vreodată de mine, că tot familia e aia care rămâne. Pe de altă parte, îmi plac și zilele în care văd audiențele tv care-mi confirmă succesul în profesie. Adică, sunt Cănuță-om-sucit. Ha, ha… Din tot însă, familia e tot ce rămâne la final. Televiziunea e abur…

Celebritatea ți-a adus avantaje, dar, cu siguranță, și dezavantaje. Care sunt acelea?
Cei care spun că-i deranjează celebritatea sunt ipocriți și fițosi sau n-au atins-o și doar și-o imaginează. Plus că în România e ușor să te faci invizibil dacă vrei. Nu există o presă mondenă puternică care să agreseze vedete pentru că nu există bugete pentru o astfel de presă. 80% din scandalurile de presă, paparazzi, povești mondene etc. sunt aranjate cu vedetele. E un showbiz încă ieftin.

Cine este cel mai dur critic al tău din familie – soția sau copiii?
Dacă e vorba de tv, niciunul. Soția mea îmi suportă pasiunea cu televiziunea, dar nu e deloc interesată de hobby-ul meu. Nu ratez niciodată nimic din ce e la tv și, atunci când nu apuc sa văd vreun program, îl înregistrez și-l văd noaptea, spre disperarea Codruței… Pe cei mici încercăm să-i ținem departe de tv. Nici să-i sălbaticim, dar nici să-i facem dependenți de gadgeturi. E de ajuns un dependent, eu!

Dacă cei mici ai tăi și-ar dori să-ți calce pe urme, ce sfat le-ai da?
I-am ținut departe de tv. Au fost doar la Revelioane prin platourile de filmare. N-aș vrea deloc ca vreunul să-mi calce pe urmele meseriei, pentru că nu cred că meseria asta o să mai aibă valoare în anii care vin. Eu am o meserie pe cale de dispariție.

Apropo de sfaturi… Recent ai creat valuri pe internet cu un comentariu extrem de acid. Cum stă treaba cu Ursul de Aur' și cu sugestia total neortodoxă' pe care le-ai dat-o celor ce au produs filmul Nu mă atinge-mă'?
Mi s-a părut uimitor ca s-a vorbit mai mult despre părerea lui Negru despre film decât despre filmul însuși. Cât despre limbajul pe care l-am folosit, el a fost pe măsura acțiunii din film, masturbare și sex. Sunt sătul să văd filme românești în care totul e urât, gri, ponosit, sărăcăcios și în care se înjură încontinuu. Dacă eu plătesc taxe și impozite și o parte din banii mei se duc spre astfel de filme, atunci sunt revoltat! Și nu văd de ce nu aș avea voie să spun asta! Nu mă regăsesc în România arătată de cinematografia modernă de la noi!

AUTOR: Oana Pantazi

FOTO: VIVA!

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter