De unde a pornit scandalul Revelionului TVR, cu Mihăescu și Pietreanu, și care e poziția oficială a postului: "În 2021 tre’ să fii tare bou să mai stai închis în casă!"

Publicat pe

Revelionul TVR, ai căror amfitrioni au fost Mugul Mihăescu și Radu Pietreanu, de la Vacanța Mare, a iscat o mulțime de controverse, începând cu sumele care ar fi fost plătite și încheind cu momentele vulgare, care au deranjat nu doar membrii CNA, ci și colegi de breaslă de-ai celor doi.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

După Revelionul difuzat de TVR, care i-a avut drept protagoniști pe Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu, membra CNA Dorina Rusu a reclamat 'spectacolul grotesc' organizat de doi foști membri ai grupului 'Vacanța mare'.

Programul de divertisment a conținut, printre altele, critici la adresa politicienilor, inclusiv la adresa lui Klaus Iohannis, și momente în care i-au ironizat pe cei care respectă măsurile anti-COVID, dar nu acesta a fost lucrul care a deranjat, ci vulgaritatea exprimării… În condițiile în care, de Revelion, audiența TVR a fost de jumătate de milion de oameni.

De unde a pornit scandalul Revelionului TVR, cu Mihăescu și Pietreanu, și care e poziția oficială a postului: "În 2021 tre să fii tare bou să mai stai închis în casă!"De unde a pornit scandalul Revelionului TVR, cu Mihăescu și Pietreanu, și care e poziția oficială a postului: "În 2021 tre să fii tare bou să mai stai închis în casă!"

Revelionul TVR, un spectacol grotesc

Pe 31 decembrie, de la ora 23:00, TVR a avut o emisiune „Revelion la mine acas', cu Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu. La emisiune au mai participat și Dan Bittman, dar și actorul George Tănase. Show-ul acestora a durat aproape două ore.

Emisiunea a început cu o melodie parodie la adresa lui Marcel Vela, Raed Arafat și Klaus Iohannis… Și nu este un secret pentru nimeni că Dan Bittman și Mugur Mihăescu sunt două dintre vedetele din România cele mai vocale, care în ultima perioadă au fost împotriva măsurilor luate de autorități, ambii având intervenții atât la televiziune, cât și pe rețelele sociale.

Discursul de la cumpăna dintre ani a fost acesta:

„Anul 2021 va fi Anul Bivolului în calendarul chinezesc. Sau Anul Boului în calendarul românesc. Tre să fii tare bou să mai stai închis în casă!” (text atribuit personajului Klaus Iohannis)

Iar cuvintele versurilor cântate de Dan Bitman au frizat, de asemenea, vulgaritatea:

„În prima noapte nu putui să-i spui măcar o vorbă / Și tare mult mi-aș fi dorit să-i bag un lemn în sobă”.

Citește și: Scandal la început de an! Câți bani au luat Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu de la Vacanța Mare pentru programul de Revelion de la TVR

Citește și: Adrian Păduraru, adevărul despre relația cu Oana Mareș din filmul Declarație de dragoste: „Între noi lucrurile nu stăteau în termeni de simpatie”/ EXCLUSIV

Citește și: De ce nu se infectează cu COVID-19 toți membrii unei familii, dacă unul este bolnav. Explicația medicilor

Citește și: Fiica cea mare a lui Corneliu Vadim Tudor se mărită. Cine este iubitul ei, cu 20 de ani mai în vârstă

Vacanța Mare: „Vreu tone de beutură să ne dați”

Ulterior, personajele Leana și Costel, făcute faimoase de Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu, și-au intrat în rol, cu binecunoscutele texte pline de violență. „Când mă bați cu lanțul de la câine să dai cu partea cu câinele, nu cu partea cu cotețul'. „Vreu tone de beutură să ne dați, cisterne de beutură, trenuri marfare cu beutură. Mi se usucă gura. Dacă nu ne dați beutură stăm ca idioții și nu spunem nicio glumă! Dați-ne beutură!', a spus Mihăescu la Revelionul TVR.

Nici Radu Pietreanu nu s-a lăsat mai prejos, cu glumele clasice despre olteni… „De Revelion oltenii taie porcul. De Crăciun l-au tăiat pe al vecinului'.

Apoi a interpretat o piesă care suna astfel: „Am o dilemă foarte stresantă să-mi iau nevastă, să-mi iau amantă. Dacă vin la dânsa beat se bucură că-s bun la pat. Amanta nu mă face prost. Amanta e ca și sclava mea'.

CNA-ul s-a autosesizat

În urma Revelionului TVR, Dorina Rusu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a anunțat într-un comunicat că s-a autosesizat în legătură cu emisiunea de Revelion de la TVR 1 și va propune analiza ei într-o ședință a CNA.

„În noaptea de Revelion, televiziunea publică publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust şi pe cele ale bunului-simț, ci şi legislaţia audiovizualului'.

„În emisiunea de la TVR nu este vorba doar despre nişte glume proaste la adresa autorităţilor care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulţi oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecţie anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor. Acesta a fost încă unul dintre momentele – deloc rare, din păcate – în care TVR şi-a abandonat misiunea publică', a scris Dorina Rusu, membru CNA, despre Revelionul TVR.

Doina Gradea, președinte director general al SRTv, despre Revelionul TVR: „Băşcălia e una, satira e altceva”

După Revelionul difuzat de TVR, Doina Gradea, președintele director general al SRTv, a reacționat după ce Deputatul Iulian Bulai (Președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților) a spus pe Facebook că 'Doina Gradea trebuie să plece'.

„Am parcurs textul să aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta și m-am lămurit. Ca mesajul meu să fie clar și să nu ne pierdem în amănunte, iată părerea mea:

Pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie', e de părere domnul deputat Bulai . Mi-e greu să cred că domnia sa nu știe ce înseamnă bășcălie dar dacă, totuși,  îi scapă sensul, îi pot spune că bășcălia e una, satira e altceva. Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie. 

Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experiența de zeci de ani în televiziune m-a învățat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion își asumă acest program iar din cifrele de audiență rezultă că nu a fost o alegere greșită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.

Aș reaminti aici, în treacăt, că Televiziunea Națională a fost încă de la debutul pandemiei (și continuă să fie) alături de autorități, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei – puteți contrazice asta, domnule deputat  Bulai?

Acest program de Revelion nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcționează, și nici legislația audiovizuală. Cu respectul pe care-l port aleșilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să considerați că televiziunea publică este și poate fi oricând un subiect al discuțiilor oficiale, nu al declarațiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică  – în trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există și TVR înregistrează un profit real.  (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)

În punctul dumneavoastră de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, există însă ceva ce mi-a atras atenția, ceva grav. 'Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întâlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia' – frazele dumneavoastră, începând cu tonul imperativ și până la esența lor, trădează vorbele unui mic dictator. Amenințarea directă a unui șef de instituție din partea unui parlamentar este o situație fără precedent și foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul?

  Veți 'curăța' (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toți PSD-iștii din TVR – înainte de a vă întreba cum veți face asta, am și alte curiozități: cum veți identifica PSD-iștii, prin ce metode? Și ce altă instituție de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveți idee către ce alunecați dumneavoastră aici? Bref, ar trebui să recitiți și să reflectați la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veți recunoaște că ați greșit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteți ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenție!, să nu ziceți că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului și se poate întoarce împotriva celui care o dictează.

În încheiere, vă urez un An Nou cu inspirație și echilibru!
Doina Gradea
Președinte-Director General al SRTv

PS: În buna tradiție a Televiziunii Române, din respect pentru telespectatori, vă facem cunoscut că, sub genericul devenit brand 'Dacă doriți să revedeți',
managementul TVR 1 și TVR 2 poate decide să reprogrameze programul de Revelion”, a menționat Doina Gradea, președintele director general al SRTv.

Foto: Facebook, Hepta, Libertatea


 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter