Derapajul lui Claudiu Bleonț de la Premiile Gopo, taxat de un psihoterapeut: „Umilirea repetată în copilărie poate duce la probleme de sănătate mintală în viața adultă”

.

Un psihoteraput dă verdictul în cazul lui Claudiu Bleonț, care a reușit să își umilească fiica de 11 ani la Premiile Gopo. Actorul a vrut să fie nostim și a susținut un discurs ieșit din tipare, în timpul căruia și-a atacat de mai multe ori fiica. El a mărturisit că nu îi place cum s-a îmbrăcat Eva, de la cine a luat autografe etc. Claudiu Bleonț a ținut să sublinieze, printre altele, că nu se dă în vânt după generația din care face parte.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Deși și-a cerut scuze pentru acest derapaj și a susținut că o iubește enorm pe Eva, prestația lui continuă să fie judecată de multe persoane publice și de numeroși specialiști, care nu i-au înțeles demersul. Un psihoteraput mărturisește, de asemenea, că un copil umilit sistematic de părinți poate ajunge să se lupte cu probleme de sănătate mintală.

claudiu bleont 44claudiu bleont 44

Ce a spus Claudiu Bleonț despre fiica lui la gala Gopo

Claudiu Bleonț a fost protagonistul unui moment șocant pe scena Premiilor Gopo. Actorul de 66 de ani, care i-a dedicat discursul său regizorului Dan Pița, și-a umilit, în același timp, fetița de 11 ani, pe care a adus-o cu el la eveniment.

„Ea și-a ales țoalele, nu mi-au plăcut. I-am zis: „Nu cumva să mă faci de căcat, să zici ceva. Taci dracu din gură. Ești altă generație, nu vă suport'. I-a luat autograf lui Selly, lui Tudor Giurgiu… Văd lucrurile altfel.

Îi spun: „Măi, gândește-te că toți oamenii din sala asta au citit enorm, au făcut școală. Nu stau ca proștii pe telefon'. Lectură, cultură! Aude, dar nu-nțelege nimic!’, a spus Claudiu Bleonț.

Ce spune un psihoterapeut despre discursul lui Claudiu Bleonț în care și-a umilit fiica

Alina Petre, specializată în psihologie și psihoterapie, explică efectele negative ale unui astfel de episod asupra unui preadolescent sau adolescent, așa cum este și fiica lui Claudiu Bleonț, Eva. Psihoterapeuta susține că atunci când un copil este criticat în public pot apărea mai multe efecte negative, atât imediate, cât și pe termen lung.

„Rușine și umilință – Copiii sunt foarte sensibili la felul în care sunt percepuți de ceilalți, iar o critică publică le poate provoca un sentiment intens de rușine. Umilința în fața altora le afectează stima de sine și imaginea de sine.
Scăderea stimei de sine – Repetarea acestui tip de comportament duce la convingerea că „nu sunt suficient de bun' sau că „nu merit respectul celorlalți'
. Aceasta poate influența negativ motivația și încrederea în sine, mai ales în contexte sociale sau școlare.
Frica de a greși – Copiii criticați public ajung să evite inițiativa sau exprimarea liberă, de teama unui nou moment de rușinare. Pot deveni retrași sau anxioși în fața autorităților sau în grupuri”, spune Alina Petre pentru Fanatik.

„Umilirea repetată în copilărie poate duce la probleme de sănătate mintală'

Un copil care are de suferit din cauza părintelui său poate ajunge să se distanțeze de acesta. În general, un episod de acest gen nu poate fi ușor șters cu buretele.

„Distrugerea relației de încredere cu părintele – Dacă un copil este expus rușinii chiar de către părintele său, relația de atașament poate avea de suferit. Copilul poate simți că nu este protejat sau înțeles, ceea ce duce la distanțare emoțională.
Modelarea unor comportamente negative – Un copil care vede că umilința sau ridiculizarea este o formă acceptabilă de comunicare poate adopta la rândul său acest comportament în relațiile cu alți copii sau viitori parteneri.
Impactul pe termen lung – Umilirea repetată în copilărie poate duce la probleme de sănătate mintală în viața adultă, precum anxietate, depresie sau dificultăți în relații interpersonale',
mai spune Alina Petre.

Citește și: Cu ce se ocupă fiicele lui Pavel Bartoș: „Și-au ales ce vor face de acum încolo'. Ce relație are prezentatorul cu jurații de la Românii au Talent și când apare noul său film, „Marea Pescuială', în cinematografe / EXCLUSIV

Citește și: Oana Pellea și Oana Sîrbu îi iau apărarea lui Claudiu Bleonț, după ce actorul și-a umilit fetița pe scena Gopo: „Cred ca a luat o ca pe un act de iubire”/ Reacția lui Tudor Giurgiu

Citește și: Claudiu Bleonț își cere iertare după ce și-a umilit fiica de 11 ani pe scena de la Premiile Gopo: „O iubesc enorm! Uneori se pot spune lucruri într-un mod care nu ajută, ci rănește”

Citește și: Horațiu, fiul lui Ștefan Cigu, s-a căsătorit cu artista Georgiana Păduraru. Soacra mare, Matilda Pascal Cojocărița, a avut o apariție elegantă și a cântat la eveniment / Imagini spectaculoase de la nuntă

Citește și: Cum au decis Dana Nălbaru și Dragoș Bucur să se mute la țară și cum arată viața lor acum: „Avem 9 găini, 5 câini, un porc, un iepure și o pisică. Suntem puțin depășiți de situație'. Sunt vecini cu Bodo de la Proconsul / EXCLUSIV

Ce ar trebui să facă Claudiu Bleonț, în opinia specialistului

Alina Petre susține că pentru refacerea relației cu un copil, după un episod de umilire publică, este nevoie de răbdare, asumare sinceră și reconectare emoțională.
Ca primi pași psihoterapeuta recomandă recunoașterea greșelii, oferirea unui spațiu de ascultare, validarea emoțiilor.

„Claudiu Bleonț și alți părinți care se întâmplă să fi trecut printr-un episod ca acesta, trebuie să aibă în vedere următoarele. Recunoașterea greșelii (fără scuze forțate). Primul și cel mai important pas este ca adultul să-și asume comportamentul. Atenție, fără să-l justifice sau să-i minimalizeze impactul. Poate spune următoarele: „Îmi pare rău că am spus acele lucruri în fața altora. Te-am făcut să te simți rușinat(ă), și asta nu este în regulă.

Apoi este nevoie de oferirea unui spațiu de ascultare. Copilul trebuie să aibă șansa să spună ce a simțit, fără să fie întrerupt sau corectat. Întrebarea „Vreau să știu ce ai simțit atunci. Cum te-ai simțit când am spus acele lucruri!' este suficientă. Ascultarea fără judecată e cheia pentru reconectare.

Ca următor pas, ar fi validarea emoțiilor. Este esențial să i se confirme că sentimentele lui sunt firești. „E normal să te fi simțit trist(ă) sau jenat(ă). Oricine s-ar fi simțit așa în locul tău', mai spune Alina Petre.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton