Giulia Anghelescu a ajuns de urgență la spital după ce a consumat un aliment aparent sănătos, cumpărat din piață. Este vorba despre roșii, fructe care se află pe locurile fruntașe în topul alimentelor bogate în pesticide, mai cu seamă în extrasezon. Cântăreața i-a avertizat pe fanii ei să aibă grijă ce mănâncă în această perioadă, când în piețe încă nu au apărut fructe și legume românești.
Vezi si acest video VIVA!:
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Cantitatea de legume și fructe cu pesticide peste limitele legale, aflate în piețele din România, a crescut semnificativ față de anii trecuți, arată ultimele date.
Giulia Anghelescu, la spital din cauza roșiilor
Giulia Anghelescu și-a alarmat recent fanii după ce a publicat pe Instagram o fotografie direct de pe patul de spital, cu o perfuzie în mână. Artista a povestit că a ajuns de urgență la medic din cauza unei reacții severe provocate de roșiile cumpărate din piață.
„Nu mă așteptam ca ziua de astăzi să se desfășoare așa. Acum sunt mult mai bine… Se pare că roșiile pe care le-am cumpărat din piață au fost cele care m-au dat peste cap… Aveți grijă de voi!”, a scris Giulia pe rețelele de socializare.
Bacterii precum Salmonella, E. coli și Listeria monocytogenes sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de intoxicații alimentare legate de roșii. Simptomele variază de la greață, vărsături și diaree la complicații severe, cum ar fi insuficiența renală, mai ales la copii, vârstnici sau persoane cu imunitatea scăzută.
De asemenea, utilizarea pesticidelor neautorizate sau în cantități excesive poate duce la acumularea de reziduuri toxice în roșii. Acestea pot provoca efecte acute, precum greață și dureri de cap, sau cronice, inclusiv tulburări hormonale și risc crescut de cancer.
Diferența între tomatele crescute natural și cele cu pesticide
Peste 1.000 de pesticide sunt folosite în întreaga lume pentru a preveni deteriorarea sau distrugerea alimentelor de către dăunători.
Pesticidele sunt periculoase nu numai pentru mediu (poluarea solului, impactul asupra faunei sălbatice etc.), ci și pentru sănătate (substanțe cancerigene sau mutagene, perturbatori endocrini etc.) OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recunoaște că alimentele reprezintă principala sursă de expunere la reziduurile de pesticide.
Specialiștii spun că se pot vedea diferențele între o roșie crescută natural și una crescută artificial, cu ajutorul pesticidelor. „În momentul în care o roșie este maturată forțat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescența spune că acea floare a fost stimulată chimic„, a declarat președintele Asociației Naționale a Producătorilor de legume, Cristi Rusu.
Un alt detaliu important la roșii, dar și la mere, sunt semințele, mai exact lipsa lor.
„Dacă suntem în piață și putem tăia tomata respectivă, trebuie să aibă semințe, să aibă zeamă. Nu are nici zeamă, are mirosul plăcut, dar semințele nu sunt independente. Sunt forțate!” potrivit Lygiei Alexandrescu, nutriționist.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-175.jpg)
Roșiile foarte tari sunt, de regulă, tratate cu pesticide
Asistent cercetător în cadrul laboratorului de protecția plantelor din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură (SCDL) Buzău, Valentina Stoian explică la ce trebuie să fie atenți cei care cumpără legume și fructe.
„Sunt anumite criterii care ne ajută să le diferențiem pe cele sănătoase de cele tratate chimic. De exemplu, în cazul tomatei tratate cu pesticide, la palpat, se simte că este foarte tare. Apoi, dacă este tăiată, se poate observa cât de seacă este. De asemenea, rezistă foarte mult, chiar și până la două săptămâni.
De cealaltă parte, o tomată netratată sau ajutată într-un mod mai natural rezistă doar două-trei zile, începe să se strice, deci este foarte perisabilă chiar dacă o depozităm într-un spațiu mai răcoros. De asemenea, alte moduri în care ne putem da seama dacă este sau nu sănătoasă sunt gustul, aspectul semințelor și al pulpei. Multe dintre soiurile de tomate sunt suculente, foarte puține sunt mai ferme.
Și mirosul contează: cele tratate nu prea au miros, în timp ce tomatele naturale au un miros specific, aromat și destul de puternic', a explicat Valentina Stoian potrivit adevarul.ro.