Imagini de la înmormântarea Papei Francisc: peste 50 de șefi de stat, peste 200 de mii de credincioși. Unii au dormit sub cerul liber, la Vatican / Papa a cerut să fie înmormântat cu vechii lui pantofi, uzați

.

Este zi de doliu în lume, mai ales că în aceste momente, în Piața Sfântul Petru din Vatican, are loc ceremonia de înmormântare a Papei Francisc. Mii de credincioși și lideri religioși din întreaga lume participă la ultimul omagiu adus Suveranului Pontif, care a trecut la cele veșnice pe 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Atmosfera în Vatican este una de profundă reculegere. Ceremonia funerară este oficiată de cardinalul decan Giovanni Battista Re, în fața a zeci de mii de persoane venite din toate colțurile lumii. Papa Francisc, cunoscut pentru apropierea sa de cei sărmani și pentru reformele curajoase din cadrul Bisericii Catolice, este condus pe ultimul drum într-o ceremonie simplă, exact așa cum și-a dorit.

Citește și: Papa Francisc, o viață dedicată credinței, păcii și compasiunii. Cum a ajuns preot din tehnician chimist, faptele prin care a impresionat omenirea și controversele în care a fost implicat

Citește și: Vaticanul a publicat primele imagini cu Papa Francisc așezat în sicriu. Trupul neînsuflețit al Suveranului Pontif a fost depus în capela Casei Santa Marta

papa-francisc-sicriupapa-francisc-sicriu

Papa Francisc este înmormântat în aceste momente

Moartea lui Papa Francisc a adus multă durere în lume, iar ultima lui dorință, legată de cum va avea loc înmormântarea lui i-a surprins pe mulți. Așa cum au și apărut imagini cu el, în mod excepțional, Papa Francisc a renunțat la tradiționalul ritual al celor trei sicrie. Trupul său neînsuflețit a fost așezat direct într-un sicriu din lemn de chiparos, căptușit cu zinc și îmbrăcat în catifea roșie, după cum se poate observa.

Durerea este una nemărginită în rândul tuturor, mai ales când toți se gândescă că imediat după oficierea slujbei, sicriul va fi transportat în procesiune către Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, locul ales de Papa Francisc pentru odihna sa eternă, în locul tradiționalei cripte de sub Basilica San Pietro.

Omagii din întreaga lume pentru Papa Francisc

În aceste momente de adio, credincioșii și liderii lumii își exprimă recunoștința pentru viața și slujirea unui om care a fost, cu adevărat, un păstor al sufletelor. Sute de mii de oameni sunt prezenți în Piața Sfântul Petru, iar milioane de credincioși urmăresc ceremonia în direct, prin transmisiuni televizate și online. Numeroși lideri religioși, șefi de stat și membri ai caselor regale au sosit la Vatican pentru a aduce un ultim omagiu celui care a fost considerat „Papa oamenilor'.

Printre aceștia se numără Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președinții Italiei, Franței, Spaniei și Argentinei.

Peste 50 de şefi de stat şi 10 monarhi au confirmat zilele trecute prezenţa la funeraliile Suveranului Pontif. La funeralii au ajuns Donald Trump și soția sa, Melania Trump, care va participa chiar de ziua ei la funeralii, Volodimir Zelenski și soția lui Olena, precum și Prințul William, care nu a venit însoțit de Kate Middleton, Prințesa de Wales. De asemenea, prezenți sunt fostul președinte american Joe Biden și soția sa, Jill Biden, Regina Letiției a Spaniei și cu Regele Filip al VI-lea, Emmanuel Macron, însoțit de soția lui, Brigitte..

România se află în doliu național, drapelul fiind coborât în bernă.

De asemenea, azi-noapte, oameni din întreaga lume au stat noaptea sub cerul liber pentru a aștepta funeraliile Papei, probabil unul dintre motive fiind că au fost ocupate toate cazările în Roma sau cele rămase aveau prețuri exagerate.

De ce nu participă Kate Middleton la înmormântarea Papei Francisc

Prințul William s-a prezentat singur la înmormântarea Papei Francisc. Decizia ca Prințul William să participe singur la înmormântarea Papei este în concordanță cu tradiția modernă. În calitate de prinț de Wales, regele Charles a mers singur la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea din 2005, participând în numele mamei sale, Regina Elisabeta. În plus, responsabilitățile familiale au jucat probabil un rol în decizia lui Kate de a nu participa.

Nici Regele Charles nu s-a putut prezenta la funeraliile Papei, urmând un precedent stabilit de regretata sa mamă, regina Elisabeta a II-a. Atunci când regretata regină era monarh, nu a mers niciodată la funeraliile unui pontif, șeful Bisericii Romano-Catolice.

Citește și: Papa Francisc a donat 200.000 de euro, ultimii lui bani din contul personal, preotului român Benoni Ambăruș, pentru reabilitarea deținuților: „S-a târât pentru ei, până la ultima lui suflare. Ultimele sale bunuri le-a donat'

Citește și: JD Vance, despre întâlnirea cu Papa Francisc, cu o zi înainte de decesul Pontifului: „A avut dezaprobări față de unele din politicile noastre. Mă rog pentru el în fiecare zi'

Ultimele clipe și dorința de simplitate

În ultimii ani, Papa Francisc s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv intervenții chirurgicale și dificultăți respiratorii. În martie 2025, a fost internat de urgență, suferind de o criză respiratorie severă. A petrecut 37 de zile în spital, însă a continuat să-și îndeplinească, în măsura posibilităților, îndatoririle de lider spiritual.

Papa Francisc a murit în reședința sa modestă din Casa Santa Marta, locul în care a ales să locuiască încă de la începutul pontificatului, refuzând apartamentul papal tradițional. În testamentul său, a cerut expres ca înmormântarea să fie una lipsită de fast, iar locul de veci să se afle într-o bazilică accesibilă credincioșilor.

De asemenea, una dintre ultimele dorințe ale Papei, care a fost și de altfel respectatp, a fost de a fi înmormântat cu pantofii săi ortopedici, pe care i-a purtat perioadă îndelungată și nicidecum cu unii noi, cum se obișnuiește.

Papa Francisc, o viață de slujire, credință și curaj

Papa Francisc, pe numele său real Jorge Mario Bergoglio, s-a născut pe 17 decembrie 1936 în Buenos Aires, Argentina. A fost primul papă originar din America Latină și primul iezuit ales în fruntea Bisericii Catolice. A preluat scaunul pontifical pe 13 martie 2013, în urma demisiei istorice a Papei Benedict al XVI-lea.

În cei aproape 12 ani de pontificat, Papa Francisc a fost un susținător fervent al justiției sociale, al drepturilor celor marginalizați și al protecției mediului. A militat pentru susținerea migranților, a condamnat cu fermitate abuzurile din Biserică și a încurajat dialogul interreligios, fiind apreciat pentru deschiderea față de problemele lumii moderne.

A fost un lider spiritual curajos, dispus să abordeze subiecte delicate, inclusiv poziția Bisericii față de comunitatea LGBTQ+ și rolul femeilor în Biserică, și a pledat constant pentru pace și reconciliere, astfel că va rămâne pentru totdeauna în amintirea tuturor.

Sursă foto: Profimedia / Facebook / Capturi foto

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton