ANDREEA MARIN, poveste cu zâne şi prinţese

Publicat pe

„Şcoala mamelor o poartă prin toată ţara. De când s-a născut Violeta însă, Andreea Marin a găsit soluţia pentru a petrece cât mai mult timp alături de ea: şi-a mutat biroul acasă, unde se poate juca în voie cu fetiţa ei. Tot la joacă am găsit-o şi noi, de data aceasta într-un palat care hrăneşte imaginaţia copiilor şi adulţilor deopotrivă.

 

VIA_9632a

 

Pentru câteva ore, grădina Pa­latului Mogoşoaia s-a trans­format într-un ţinut al bas­melor. O mică prinţesă cu ochi albaştri şi mama ei dansează pe ga­zonul verde, aleargă în curtea mărginită de ziduri vechi de peste 300 de ani şi stau de vorbă în logia cu arhitectură veneţiană. Cele două sunt Andreea Marin şi fiica ei de 5 ani, Violeta, care, în această seară neobişnuit de caldă pentru sezonul în care ne aflăm, pozează pentru campania de promovare a celui mai nou serial difuzat de Disney Junior, „Sofia Întâi. Inspirate de rochiile de prinţesă, de atmosfera din alte timpuri şi de povestea micuţei Sofia, am discutat cu An­dreea despre copilărie, instincte materne, desene animate şi, bineînţeles, celebritate.

 

Eşti implicată într-o mulţime de pro­iecte sociale care îţi ocupă mare par­te din zi. Cât timp îţi mai rămâne pentru a sta alături de Violeta şi ce faceţi atunci când sunteţi împreună?

Andreea: Am foarte multă grijă din acest punct de vedere. Fireşte, atunci când sunt într-un turneu în ţară, aşa cum s-a întâmplat în luna aceasta, când am lipsit practic de 11 ori de acasă, pentru că au fost 11 oraşe mari în care a trebuit să ajung, planific cu grijă plecările. Astfel că, întrucât jumătate dintre locaţii au fost destul de aproape de Bucureşti, la mai puţin de 3 ore cu maşina, am putut să mă întorc acasă în aceeaşi zi. În celelalte cazuri, am mers cu avionul şi am revenit a doua zi. Aşadar, nu pot să spun că lip­sesc de acasă mai mult decât lipseşte orice om serios în privinţa muncii sale. Pe de altă parte, noi suntem foarte bine organizaţi şi avem oameni dragi care ne ajută la nevoie.

 

SEB_5782a

Iar de când s-a născut fiica mea, eu mi-am făcut biroul acasă, ceea ce m-a ajutat să am mult mai mult timp alături de ea, faţă de alţi părinţi care pleacă dimineaţa şi se întorc seara târziu de la serviciu, pentru că nu au de ales. Aşa că înţeleg foarte bine cât de greu este să îţi curgă viaţa în felul acesta. Tocmai de aceea, am avut renunţări voluntare pe care le-am făcut în cariera mea, căci am preferat să fiu mamă, nu un musafir pentru copilul meu. Aşa că sunt o femeie care îşi respectă angajamentele profesionale, având însă o prioritate: Violeta. Nu-mi doresc să se simtă neglijată.

 

Bănuiesc că, la fel ca ceilalţi copii, şi Violeta este înnebunită după desene­le animate. Te uiţi împreună cu ea la desene şi, dacă da, care sunt prefera­tele voastre?

Andreea: Mami, care sunt desenele tale preferate?

Violeta: Sofia, Clopoţica şi secretul ari­pilor, Bambi (n.r. le murmură muzical şi Andreea îmi şopteşte că e primul de­sen pe care l-au văzut împreună), Câinele şi Vulpea, Doamna şi Vagabondul.

Andreea: De la această poveste provi­ne şi numele câinelui nostru, Lady, care are aceeaşi rasă ca şi căţeluşa din desenul animat. Practic, le ştim pe de rost pe toate, cunoaştem replici, ne uităm împreună, avem toată colecţia de desene clasice Disney.

 

Tu ce desene animate urmăreai în copilărie?

Pe vremea aceea ştiţi bine că accesul nostru era restricţionat de regimul co­munist, aşa că nu aveam prea multe variante. Dar îmi amintesc cu drag de programele cu Mihaela şi de cele 5 minute de sâmbătă sau duminică în care urmăream Tom şi Jerry.

 

Violeta mai crede în fantastic? Crede în Moş Crăciun, zâne, prinţese şi alte personaje de desen animat?

Andreea: Se imaginează adeseori într-o lume fantastică şi îi place să facă scenarii. Îi plac poveştile. Noi citim foarte mult, citeşte şi ea deja şi îi place să facă ea însăşi poveşti. Nu există o seară în care să nu asculte un basm sau o legendă. Dar cunoaşte diferenţa din­tre real şi ireal, chiar dacă acceptă con­venţia. Mami, crezi în Moş Crăciun?

Violeta: Da, cred.

Andreea: Dar în zâne?

Violeta: Da, sunt ascunse în iarbă, în grădinile oamenilor buni!

Andreea: În prinţese?

Violeta: Da! Îmi place prinţesa Sofia!

Andreea: Şi care personaje animate crezi că sunt reale şi care crezi că sunt doar imaginare?

Violeta: Toate sunt imaginare, dar pot deveni şi reale dacă vrem noi.

Andreea: De ce?

Violeta: Pentru că sunt atât de fru­moase şi bune!

SOFIA, QUEEN MIRANDA

Imagine din serialul „Sofia Întâi

 

Andreea, tu ai mereu un răspuns pregătit în orice situaţie. Cu ce între­bare te-a lăsat fără cuvinte ultima oară Violeta?

Cea mai dificilă întrebare pe care copi­lul mi-a adresat-o până acum este „de ce fetele trebuie să se joace neapărat cu păpuşile?. Ea nu se joacă şi nu s-a jucat cu păpuşile. Are însă animăluţe de pluş, copii ale personajelor prefera­te din desenele animate, cu ele şi doar­me. Nu am ştiut ce să răspund imediat, dar am înţeles, în timp, că ei îi plac jo­curile de tip puzzle, cele care implică cifrele şi literele. Ea are un alt mod de a se juca, seamănă cu mine, este o fire logică şi e atrasă de ştiinţele exacte, dar şi de jocurile de cuvinte, de limba engleză… Păpuşile sunt tăcute, nu pot avea un dialog real împreună. Aşa că am învăţat să respect dorinţa ei.

 

Când şi-a dat seama Violeta că mama ei e celebră?

Andreea: Nu ne dorim ca Violeta să ne perceapă ca personaje care apar la televiziune. Aşa că eu nu îmi anunţ fetiţa când apar la televizor. Ea ştie că sunt jurnalist, că lucrez cu oameni şi că îi ajut la nevoie, întrucât a văzut câteva acţiuni umanitare, începe să le înţeleagă. Uneori o implic, pentru că îmi do­resc ca ea să ştie că sunt copii care nu au o situaţie uşoară şi îi putem ajuta împreună. Nu îmi doresc ca ea să simtă că este privilegiată sau, dimpotrivă, dezavantajată uneori, pentru că părinţii ei sunt persoane publice.

De aceea, tratăm cu foarte multă naturaleţe acest aspect. Nu vreau ca atunci când iese pe stradă să se uite în jur şi să se sperie, aşa cum s-a întâmplat deja, de existenţa unor oameni care sunt mereu pe urmele ei, încercând să o pozeze sau să o filmeze. Vreau să îşi trăiască viaţa cât mai aproape de o copilărie nor­mală. Pentru ea, noi suntem mama şi tata, nu suntem oameni celebri.

 

SEB_5684a

 

Ştiu că eşti foarte selectivă în privinţa brandurilor cu care te asociezi. Cum şi de ce ai ales să te asociezi cu Disney Junior?

Andreea: În primul rând, sunt onorată că echipa Disney s-a gândit la noi. În al doilea rând, am rămas uimită de ase-mănarea fizică dintre personajul Sofia şi fetiţa mea. Amândouă au ochii albaş-tri, culoarea violet a rochiţei Sofiei e culoarea preferată a fetiţei mele, au şi obi­ceiuri comune. De când a văzut desenul animat, învaţă zi de zi şi chiar exersează bunele maniere văzute în desenul ani­mat. M-a bucurat acest lucru, căci am reuşit să o mai învăţăm câteva obiceiuri bune, şi-a dorit foarte mult să îmbrace această rochiţă de prinţesă şi a fost un bun stimulent pentru ea. Ştim foarte bine că Disney Channel şi Disney Juni­or sunt mărci respectabile, care joacă un rol în educaţia copiilor noştri. Pen­tru că sunt implicată în această direcţie, cu atât mai mult mi-a plăcut propune­rea şi am acceptat-o cu mare plăcere.

 

Cum a fost să intraţi în pielea perso­najelor?

Andreea: Nu îmi amintesc cu exactita­te când am purtat ultima dată un astfel de costum, însă în fiecare săptămână purtam rochii marca Doina Levintza când eram la „Surprize', de aceea mi se şi spune „Zâna. Noi nu am încercat să intrăm în pielea unor personaje, ci să ne simţim bine în aceste costume. Cred că orice fetiţă îşi doreşte să tră-iască măcar puţin din experienţa unei prinţese. Aşa că a fost ocazia perfectă să exersăm.

 

O obişnuieşti pe fetiţa ta cu pictoria­lele şi aparatele foto de la o vârstă foarte fragedă. O pregăteşti pentru o carieră în faţa camerelor de filmat?

Andreea: Nu, nu este adevărat. Dimpo­trivă, încerc să o feresc de astfel de ten­taţii. Este o excepţie. Ştiţi bine că apariţiile noastre publice sunt foarte rare. Deşi am avut foarte multe oferte, nu îmi doresc să îmi văd copilul pe panouri publicitare sau în reviste, toată ziua bună-ziua. Nu are efecte benefice asu­pra dezvoltării ei. Am mai apărut la 2-3 luni de la naşterea ei pentru a face un bine împreună, am adunat atunci bani pentru o cauză bună, apoi am mai avut un alt pictorial, în toţi aceşti 5 ani. Îmi doresc intimitate, cât mai mult posibil, mai ales în privinţa copiilor noştri.

 

 

RALUCA TĂMAȘ

Foto SEBASTIAN ENACHE

Machiaj şi coafură FLORENTINA CHIRAN

Vestimentaţie ANA RADU

Abonează-mă la newsletter Abonează-mă