[EXCLUSIV] Andreea Esca, despre iubire, televiziune şi Adrian Sârbu

Publicat pe

O întâlnire cu Andreea Esca este un adevărat medicament. Are un optimism şi o încredere în ea care pot genera efecte benefice sau dimpotrivă, reacţii adverse. Urmează un interviu exclusiv şi sincer din care nu lipsesc mărturisiri despre mentorul ei, Adrian Sârbu, familie, România zilelor noastre şi televiziune.

 viv_esca_20130912_0490

Deşi am ajuns la întâlnire cu 5 minute înainte de ora fixată, Andreea era deja acolo. „Mi-am spus că sunt prea bătrână ca să mai devin o divă cu aere şi să întârzii, mi-a zis ea cu zâmbetul larg şi uşor ştrengăresc. E aşa cum o ştiu: nerăbdătoare, energică, în plină vervă, gata să treacă la acţiune. Poartă o rochie verde fistic Lena Criveanu, sandale nude cu platformă şi o superbă geantă Céline. Cred că e în cea mai bună formă a ei şi se vede că se simte bine. Nu vreau să îi stric buna dispoziţie, însă evenimentele din ultimele zile mă obligă să abordez două subiecte arzătoare: Roşia Montană şi câinii maidanezi.

 

Andreea, Bucureştiul fierbe zilele astea. Care a fost atmosfera în redacţia de ştiri? Aţi purtat în spatele camerelor discuţii aprinse pe tema Roşia Montană sau câinii vagabonzi?

La noi e agitaţie tot timpul, dar e adevărat că, atunci când se întâmplă astfel de evenimente, e şi mai mult. Si­gur că sunt controverse de tot felul între oameni. Dar cel puţin în privinţa câinilor maidanezi, toată lumea a ajuns la aceeaşi concluzie: nimeni nu îi doreşte pe stradă. În ceea ce priveşte Roşia Montană, sunt păreri pro şi contra, dar ele pot fi lămurite când eşti foarte bine informat şi vezi care sunt plusurile şi minusurile.

 

Pentru că misiunea ta e să relatezi evenimente şi nu să îţi spui părerea, simţi vreo frustrare că nu poţi să pro­testezi în stradă contra unei acţiuni sau idei? Ţi-e teamă să-ţi spui public părerea?

Eu nu am nicio teamă în general, dar jobul meu este să-i informez pe oa­meni ce se întâmplă, eu nu sunt un comentator sau un analist politic sau so­cial. Nu îmi spun părerea pentru că nu este jobul meu să fac asta, nu pentru că mi-ar fi frică. Dacă s-ar face o mani­festaţie împotriva fumatului, eu aş fi prima care ar manifesta. Însă în situaţiile despre care discutăm, lucrurile sunt destul de politizate şi nu cred că este rolul meu să-mi spun părerea.

 

Dacă ţi-ai exprima public preferinţele politice, ce s-ar întâmpla? Ţi-ai pierde job-ul?

Dacă mi-aş pierde jobul? Nu mi-am pus niciodată problema, asta pentru că nu m-am gândit să-mi explic public părerea. Nu ştiu dacă s-ar întâmpla neapărat ceva. Eu consider că sunt un om obişnuit, ca ceilalţi oameni, şi aşa cum fiecare îşi exprimă preferinţele politice, tot aşa şi eu…

 andreea esca

E în fişa postului că nu ai voie să ai parti pris-uri?

Nu, nu e în fişa postului, dar eu am nişte reguli pe care mi le-am impus singură. Consider că, atunci când te afli într-un post ca al meu, trebuie să fii imparţial şi să-i laşi pe oameni să tragă concluziile pe care le vor.

 

Sunt vedete zgârcite cu apariţiile lor publice, tu însă participi cu plăcere la multe evenimente mondene. Ai o strategie în privinţa apariţiilor?

Eu nu fac strategii şi marketing când e vorba de evenimente. Merg la eveni­mente pentru că îmi face plăcere să mă duc. Pur şi simplu, dintotdeauna am fost o persoană extrem de socia­bilă, nu fac un efort pentru asta. Aş face un efort să stau în casă când ştiu că afară se întâmplă ceva. (râde) Eu zic foarte rar „nu şi cred că de asta îmi complic programul şi viaţa în general. Dar îmi plac atât de multe lucruri şi, dacă nu le fac, mi se pare că trece viaţa degeaba, încât prefer să fiu obosită şi să le fac pe toate. Prefer să nu îmi pară rău că nu am făcut ceva.

 

E cumva şi adrenalina de la jurnal care nu te lasă să mergi acasă?

E posibil, pentru că, oricât de obosită aş fi, în momentul în care intră genericul de la ştiri, pur şi simplu mi se încarcă bateria automat şi parcă devin altcineva.

 

Eşti conştientă de carisma ta?

Sigur că sunt conştientă. Cred că asta se datorează mamei mele, care mi-a spus dintotdeauna că sunt cea mai frumoasă, cea mai deşteaptă, cea mai bună. Probabil că de foarte mică am început să cred că sunt cea mai bună. Iar când crezi asta, îi convingi şi pe cei­lalţi. Cred că sunt foarte mulţi oameni mult mai carismatici decât mine, mult mai talentaţi, dar pentru că nu au ştiut la timp, nu ne pot convinge nici pe noi.

 

Tu le spui copiilor tăi că sunt cei mai buni?

Păi chiar sunt! (râde) Nu-i mint, sunt chiar nişte copii deosebiţi. Alexia este foarte simpatică, cred că şi dacă nu ar fi copilul meu mi-ar plăcea. Iar Aris este foarte diferit, romantic, tan­dru, poet…

 

Cum ai reuşit să fii cea mai bună pri­etenă a copiilor tăi?

Copiii au nevoie de foarte multă dra­goste. Dacă le dai multă dragoste, totul merge de la sine. Am încercat să fiu foarte apropiată de ei, dar să le dau şi independenţă. Nu stăm mult cu ei, dar atunci când stăm, cred că am găsit lucrurile comune care ne plac şi nouă, şi lor. Pe urmă, trebuie să mai ai şi noroc cu ce îţi dă Dumnezeu. Şi copiii au structura lor… dacă reuşeşti să ţii o viaţă de familie echilibrată, asta se reflectă asupra copiilor.

viv_esca_20130912_0399

Cum îi privesc colegii? Sunt mici vedete la ei la şcoală?

Noi am încercat să îi ţinem departe de ideea că sunt copiii nu ştiu cui. În viaţă chiar nu contează copilul cui eşti. Dacă vrei să ieşi om, ieşi om. Eu i-am îndru­mat spre activităţi pe care le fac toţi co­piii, pentru că sunt diferiţi numai prin faptul că mergem noi în nişte vacanţe pe care alţi oameni nu şi le-ar permite. Cred că trebuie să existe un echilibru. Trebuie să înţeleagă cum e viaţa, pen­tru că nu ştii unde şi cum vor ajunge şi ce se va întâmpla. Trebuie să fie pregătiţi pentru tot.

 

Ai avut vreodată îndoieli faţă de ale­gerile făcute pentru ei?

Sunt convinsă că nu fac întotdeauna cele mai bune alegeri. Nici nu ştiu dacă putem răspunde acum la asta. Poate

vom şti peste ani… Fac ce cred eu că înseamnă alegeri bune. Încerc să nu-i răsfăţ şi îi îndemn să facă lucruri sănătoase pentru minte şi corp, sport de exemplu.

 

Apropo de îndoieli, în 15 ani de viaţă de cuplu, ai avut îndoieli?

Nu am avut nici cea mai mică îndoială că am făcut cea mai bună alegere. (zâmbeşte) Eu am avut mereu relaţii bazate pe foarte multă pasiune şi dra­goste. Nu am avut niciodată o relaţie călâie. Am fost ori în cap, ori nu existai. Nu cred că aş fi putut să găsesc vreo­dată o variantă mai potrivită pentru mine. Mă felicit în fiecare zi pentru alegerea pe care am făcut-o.

 

Tu şi Alexandre Eram păreţi cuplul perfect şi chiar dacă sunteţi înconjuraţi de multă lume, se vede că sunteţi „foarte împreună…

Adevărul e că ne-am potrivit, deşI avem foarte multe lucruri diferite, dar care se completează cumva. Cred că e greu ca bărbat să trăieşti într-un cuplu în care femeia e foarte mediatizată. Trebuie să fii un om puternic…

 

Am văzut că Alex merge cu tine aproape peste tot…

Da, dar nu pentru că îi spun eu să meargă, ci pentru că îi face plăcere să meargă cu mine. Rar există şi locuri în care nu ar vrea să meargă, dar face un efort. E normal ca într-o relaţie să faci compromisuri. Dacă astea ar fi cele mai mari compromisuri pentru toţi oa­menii, am trăi într-o lume ideală. Poate că nici eu nu vreau să vizitez toate ex­poziţiile pe care vrea el să le vadă în lume şi, cu toate astea, mă duc.

 

Vă certaţi vreodată?

Nu prea ne certăm, în atâţia ani nu ştiu dacă ne-am certat de două ori. Şi asta din motive aiurea. Eu am luat o decizie în privinţa copiilor, iar el a luat alta şi atunci am avut o discuţie cum să fa­cem să fim de acord. Cu Alex nu prea poţi să te cerţi. Eu cred că aş mai fi capabilă să mă cert, dar cu el nu prea reuşesc (râde).

 

Aş da orice să aud părerea ta despre televiziunile din România. Ce crezi despre Antena 1?

E mereu aproape, dar nu a ajuns acolo…

 

Realitatea?

O văd pe foarte multe televizoare, e utilă, pentru că te ţine informat.

 

Antena 3?

Cred că sunt un post de informaţii, dar de multe ori e vădit de o parte a unui anumit spectru politic.

 

B1 TV?

Nu m-am uitat de multă vreme, dar am înţeles că sunt câteva emisiuni bune şi urmărite.

 

Kanal D?

Am văzut-o zilele trecute pe Teo.

 

Ce părere ai despre revenirea ei?

Deocamdată nu pot să-mi fac o părere, am văzut doar câteva emisiuni.

 

Crezi că îl va „bate pe Măruţă?

Nu cred, sau sper că nu. (râde) Sau nu vreau. Nu îmi dau seama dacă va fi la fel, dar poate nici nu urmăreşte asta.

 

 Citeste continuarea interviului cu Andreea Esca in pagina urmatoare!

Tu cum faci rating?

Faci rating tocmai atunci când nu eşti obsedat să faci rating. Cred că preocu­parea oamenilor de televiziune ar trebui să fie să-şi facă foarte bine treaba, nu să-i copieze pe alţii. Nu asta e meto­da, s-a şi dovedit. Trebuie să te uiţi nu­mai la tine şi la realitatea din jurul tău.

 

Pe tine cine te copiază?

Nu ştiu, nu am timp să mă uit, pentru că mă concentrez pe mine însămi. Şi sincer, nu mă interesează. Nu cred că o copie poate să fie ca originalul. Dacă cineva ar vrea să mă copieze, ar fi greşit. Fiecare trebuie să-şi găsească eul lui şi publicul lui şi să-şi dorească să fie el, nu altul.

viv_esca_20130912_0399

Dar nu e supremul compliment să te copieze cineva?

Să vrea să fie ca tine e una, să te copieze e alta. Să vrea să fie ca tine înseamnă să vrea să reuşească, să fie bun din

punct de vedere profesional, dar în felul lui. Dacă te îmbraci ca mine sau îţi faci părul ca mine, nu reuşeşti nimic.

 

În 18 ani de Pro TV, ai vrut vreodată să laşi totul baltă?

Nu, niciodată. Chiar mă gândeam că nu sunt normală, pentru că nu m-am gândit niciodată la asta. Cred că îţi pui întrebări în momentul în care ceva scârţâie, dar dacă nu scârţâie nimic, de ce să-ţi pui întrebări? Trebuie să mai existe şi oameni care să aibă un singur job o viaţă. (râde)

 

Ai putea să te dedici în totalitate unui proiect tv nou-nouţ?

Nu văd de ce aş face-o, e un scenariu SF şi eu mă ocup cu realitatea.

 

Să zicem că avem următoarea situaţie: Adrian Sârbu îşi deschide o nouă televiziune şi eşti invitată să faci par­te din echipă. Ai lua-o de la capăt?

Cu siguranţă este foarte SF ce spui tu, pentru că, după ce a plecat de la noi, Adrian Sârbu mi-a lăsat cu limbă de moarte să îmi fac foarte bine treaba aici unde sunt şi exact aşa cum o fac. Şi tuturor ne-a spus să păstrăm Pro TV-ul lider pe piaţă, aşa cum am reuşit să-l aducem. Drept urmare, scenariul pro­pus de tine e imposibil.

 

Ultima ta întâlnire cu Adrian Sârbu cum a fost?

Foarte plăcută, pentru că a fost la ziua mea, în august.

 

Ce cadou ţi-a adus?

O lampă foarte frumoasă pe care o voi pune la Snagov şi un colier deosebit pe care l-am folosit în shootingul pentru VIVA! Toţi cei care au lucrat împreună cu Adrian Sârbu au rămas fascinaţi de personalitatea lui.

 

Cum e ca om?

Toţi oamenii au rămas fascinaţi, pentru că e fascinant. Exact acesta e cuvântul. E genial, e o persoană care te inspiră. În viaţă trebuie să ai nişte oameni care să te inspire şi el e unul dintre ei. Adrian Sârbu e genul de om care îţi dă curaj, care îţi prezintă lucrurile într-o manieră ce te face să vrei să le trăieşti tu însuţi şi care pe noi, cei din Pro TV, ne-a format de la zero. Sau aproape de la zero. Pentru mulţi dintre noi este un mentor. Dar Adrian Sârbu nu a precizat nici măcar o secundă că va face un proiect nou. Şi repet: lucrul pe care l-a spus a fost „să vă faceţi treaba perfect şi să ţineţi Pro TV-ul unde este, adică leader de piaţă'.

 

În oraş, circulă o legendă care spune că unele vedete din Pro TV au primit telefon pentru un nou proiect…

În oraş circulă mai multe legende, cum ar fi cea legată de salariul meu. (râde)

 

Până la urmă, mai ştie cineva care e salariul tău în afară de tine?

Soţul meu ştie mai bine decât mine. El se ocupă de bugetul familiei. Dar despre legenda spusă de tine, aş fi ştiut şi eu, dacă ar fi existat. Îl văd pe domnul Sârbu mergând mereu la birou, acolo unde este sediul Mediafax. Vine în fiecare zi dimineaţa, pleacă seara şi atât.

 

Există un top 5 al oamenilor impor-tanţi din viaţa ta?

Nu aş vrea să uit pe cineva… Întâlnirea cu Vartan Arachelian şi Marilena Rotaru la Soti, cu Adrian Sârbu, care mi-a marcat existenţa profesional. La întâlniri personale, mă gândesc în primul rând la Alex, el e foarte important. În plus, am cunoscut mulţi oameni care mi-au devenit prieteni şi care m-au marcat în felul lor. Cred că trebuie să cunoşti câte un om pentru fiecare palier al sufletului tău: unii să-ţi scrie poezii, cu alţii să dansezi, să faci dragoste, alţii să te îndrume în carieră, alţii să te înveţe cum e dragostea de copii.

 

LUANA DĂNEȚ

Foto ALEX GÂLMEANU

Stilist DARIA GEORGESCU

Machiaj ALEXANDRU ABAGIU (Make-up artist oficial LOréal Paris)

Coafură SORIN STRATULAT (Ambasador LOréal Professionnel)

Asistenţi machiaj şi coafură MIRELA DRĂGAN şi ADONIS ENACHE (Beauty District)

Vestimentaţie MOSCHINO, VICTORIA 46, ERMANNO SCERVINO, ROBERTO CAVALLI, ZARA, H&M, BCBG MAX AZRIA

Accesorii OXETTE, AVANTI, VALENTINO, LOUBOUTIN

Fotografiile au fost realizate la Hotel Boutique & Restaurant Cherie. Mulţumim pentru sprijin!

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter