Serban Copot: “Nu exista animal mai periculos decat omul info­metat”

Publicat pe

Chiar daca an trecut cu bine peste sfarsitul lumii, nu este cazul sa rasuflam usurati. Ca presedinte al Asociatiei Generatia Verde, Serban Copot ne avertizeaza asupra pericolelor inca din 2009.

 

Copot

 

O simpla discutie despre ecologie cu Serban a pus redactia pe jar acum vreo trei ani. Gratie campaniei Amprenta de Carbon initiata de el, ne-am putut calcula atunci amprenta de carbon si am ajuns la con­cluzia ca distrugem, repede si sigur, mediul. Mai mult, in 2009, Serban esti­ma ca pana in 2015 lupta de prevenire a schimbarilor climatice se va transfor­ma intr-una de supravietuire. In lumina psihozei care a cuprins intreaga pla­neta, afirmatia artistului e aproape pro­fetica, asa ca l-am invitat la o discutie pe aceasta tema. Am inceput sa vorbim in fata unui lift in care am urcat doar noi, cei din echipa de shooting. Serban l-a abandonat in favoarea scarilor, pen­tru a nu consuma resursele planetei. In orice caz, e mai pregatit decat cei mai multi dintre noi pentru situatii-limita, cum ar fi supravietuirea in conditii ex­treme, caci a facut liceul militar. Nici potopul biblic nu l-ar lua, probabil, prin surprindere. In 1996 a fost campi­on national la yachting.

 

Ai avut fie si o teama infima ca ar putea exista un sambure de adevar in toata isteria asta cu sfarsitul lumii? Sau suficienta cat sa te documentezi pe marginea subiectului?

Se stie ca din vremuri imemoriale omenirea este obsedata de propriul sfarsit. Nenumarati carturari si oameni de stiinta au intrat in aceasta valtoare a gasirii datei sfarsitului lumii. Biblia insasi ne spune ca ghilotina existentiala va cobori cu sunete de aripi de arhan­gheli si cine va fi pregatit sufleteste si trupeste va ajunge in Rai. De ce as face eu nota discordanta? Bineinteles, m-am gandit de mii de ori la asta si tre­buie sa recunosc ca traiesti altfel clipa cand iti accepti conditia de simplu mu­ritor. Are o savoare mai intensa si „carpe diem' are o alta dimensiune.

 

copot 2

Unii spun ca sfarsitul va veni din ca­uza comportamentului autodistruc­tiv al oamenilor. Ce parere ai de aceasta teorie? E mai plauzibila decat cea a „potopului' planetar?

Potopul planetar este cea mai ieftina varianta, daca imi permiteti sa spun asa. Ar insemna ca in cateva ore, ma­xim zile, totul s-ar sfarsi si se va asterne linistea. Mai exista o varianta, cea mai plauzibila, prezenta si in rapoarte oficiale internationale, care prevad in urmatorii 40-50 de ani un razboi mon­dial cauzat de foamete ca efect al comportamentului consumerist, iresponsa­bil al generatiilor de acum. Nu exista animal mai periculos decat omul info­metat si imi este groaza de un astfel de scenariu. Einstein spunea raspunzand la o intrebare: „Nu stiu cu ce arme se va purta al III-lea razboi mondial, dar cu siguranta cel de-al IV-lea se va pur­ta cu bete si cu pietre', facand aluzie la puterea distructiva a arsenalului mili­tar contemporan.

 

In 2009, ca presedinte al Asociatiei Generatia Verde, ai initiat campania  Amprenta de Carbon pentru a stopa schimbarile climatice. Ce feedback ai? Ai reusit?

Am cam dat-o in bara, daca privim imaginea per ansamblu, pentru ca dupa ultimele rapoarte internationale care monitorizeaza nivelul gazelor cu efect de sera din atmosfera, acesta a crescut cu 20% din anul 2000 pana in prezent. Aici nu vorbesc despre cam­pania Generatia Verde, ci despre Pro­tocolul de la Kyoto si rezultatele aces­tuia. Cei mai mari poluatori ai lumii nu l-au ratificat si efectele se vad. Omeni­rea inca nu a trecut de la starea decla­rativa la cea pro-activa. Revenind la campania Generatia Verde, suntem mandri ca am reusit, cu un buget de campanie de doar 200 euro, sa ajun­gem la urechile a aproximativ 150.000 de oameni. Sunt convins ca au invatat ceva de la aceasta campanie si odata cu parcurgerea Calculatorului de Car­bon au devenit niste cetateni mai buni.

 

In perioada „Dansez pentru tine' ai postat pe Facebook o poza cu cele 11 pastile pe care le luai zilnic pentru a  rezista la antrenamente. Se vorbeste mult si despre industria farmaceutica care poate grabi sfarsitul lumii in-tr-un fel… ajuti aceasta industrie?

Chiar deloc, sunt adeptul ceaiului de catina si a tuturor remediilor naturiste. Nu stiu daca am luat 200 de pastile pe durata intregii vieti, dar acum a fost o situatie mai speciala. Pe fondul unui intreg an de oboseala, intensitatea antrenamentelor, teama de a nu claca fi­zic, tinand cont ca eu si Roxana ne crestem singurei puiul, m-au facut sa suplimentez alimentatia. Nu erau pas­tile cu anabolizanti sau steroizi, ci doar un supliment alimentar.

 

Ma intreb cand te vei reapuca de sport, probabil ca vei avea febra mus­culara 10 luni de acum incolo dupa o experienta atat de intensa. Vrei sa mai auzi de miscare pe viitor?

Pfff, abia astept sa plec la schi, sa fac drumetii prin muntii Romaniei. Eu nu pot sta fara sa fac miscare si ador sa fac asta in aer liber. Probabil mi se trage de la faptul ca am facut aproape 10 ani de yachting, sport care se practica integral in aer liber.

 

Desi fiul tau, Teodor Serban, a impli­nit un an, tu si Roxana nu v-ati casatorit inca. Din cauza ca vine sfarsitul lumii?

Exact! Ne-am gandit ca nu are rost sa alergam dupa o foaie daca tot vine sfarsitul lumii.

 

copot 1

 

Ai descoperit lucruri surprinzatoare despre tine de cand esti tata?

Am trait sentimentul neputintei. Cand vezi o mana de om care se chinuie in bratele tale, urla, zbiara si nu ai ce-i face, asa cum s-a intamplat in perioada colicilor, ti se rupe sufletul. As putea filozofa multe randuri pe acest subiect, dar nu pot sa nu imi ridic o intrebare: cum naiba am trimis oameni tocmai pe Luna si inca nu se stie cu exactitate care este cauza colicilor?

Dupa cate am observat, taticii se simt cam in plus in primele luni de la nastere, dar pot spune ca am o legatura deosebita cu el, pentru ca doar in bratele mele se cal­ma in cazurile extreme. Poate suna a laudarosenie, dar am si eu dreptul sa ma laud, nu? Cresterea copiilor nu este nici pe departe o stiinta exacta si asta ti-o poate confirma orice parinte.

 

Care este cel mai ambitios plan al tau pentru 2013?

Planul meu pentru anul 2013 este sa nu imi fac planuri. Este prima oara cand aplic aceasta strategie si vreau sa vad ce rezultate aduce. Sunt atatia fac­tori care nu tin de talent, experienta, pregatire, ci de adaptarea la stilul de viata mioritic, incat ideea de planifica­re suna desuet, chiar usor hilar. Opor­tunismul rapace te transforma intr-un „personaj de succes'.

 

 

Interviu de OANA POPOIAG

Stilist ANA ANDREI

Foto DRAGOS BORCANEA

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter