Jean Paler a fost interzis în comunism. Ce gafă imensă a făcut actorul: "Am stat cu teamă o perioadă foarte lungă de timp, că vin acasă și mă arestează..." / EXCLUSIV

Publicat pe

Puțini știu că Jean Paler a fost interzis în comunism… Celebrul actor de comedie a făcut o gafă de proporții pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și fost la un pas de a fi săltat de Miliție. La o paradă dedicată 'celui mai iubit conducător', de emoții, fiind și aproape de microfon, Paler a rostit greșit un cuvânt al unei poezii patriotice. În acel moment, toată lumea a înlemnit, iar această greșeală involuntară avea să-l coste pe actor. Într-un interviu pentru viva.ro, Jean Paler vorbește pe larg despre acest episod.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Jean Paler a fost interzis în comunism. Jean Paler a avut probleme pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu. Actorul a făcut o gafă la un eveniment dedicat 'marelui conducător', iar asta l-a costat enorm. Atunci, acesta a trebuit să recite o poezie patriotică, pentru prima dată, iar de emoții, dar și pentru că ținea microfonul prea aproape de gură, Jean Paler a spus a greșit un cuvânt. Chiar dacă acum pare greu de crezut, consecința a fost faptul că nu a mai putut să profeseze.

Jean Paler a fost interzis în comunism. Ce gafă imensă a făcut actorul: "Am stat cu teamă o perioadă foarte lungă de timp, că vin acasă și mă arestează..." / EXCLUSIVJean Paler a fost interzis în comunism. Ce gafă imensă a făcut actorul: "Am stat cu teamă o perioadă foarte lungă de timp, că vin acasă și mă arestează..." / EXCLUSIV

Citește și: Jean Paler a fost discriminat de polițiștii din Germania, în urmă cu 15 ani: „Mi-au aruncat toate hainele pe șosea'

Citește și: Jean Paler, amintiri emoționante cu Jean Constantin: „Avea doar câțiva prieteni cu care serba”/ Actorul ar fi împlinit 95 de ani pe 21 august

Citește și: Gabriela Cristea a avut nevoie de psiholog, după divorțul de Marcel Toader. Ce s-a întâmplat cu banii pierduți în afacerile cu fostul soț: „Aș putea să mă războiesc cu fiul lui, dar…' / EXCLUSIV

Citește și: Anda Adam, despre relația cu Yosif Mohaci, după o lună de căsnicie: „Sper că cel mai frumos cadou de la el o să vină curând și o să fie…” Cum se înțelege soțul artistei cu fiica ei, Evelin / EXCLUSIV

Jean Paler a fost interzis în comunism

Jean Paler a fost interzis pe vremuri, în urma unei gafe pe care a făcut-o la un mare eveniment dedicat dictatorului Nicolae Ceaușescu. Într-un interviu pentru viva.ro, îndrăgitul actor își amintește cum a scăpat basma-curată după 'isprava' cu pricina, pe care a făcut-o din cauza emoției, dar și pentru că nu mai recitase poezii patriotice. Iată ce a povestit despre incidentul care, ulterior, avea să-l coste enorm!

'Eu mă mir că Ceaușescu nu a luat și Ziua Unirii, să fie serbat el, mai ales că era aproape de ziua lui de naștere din 26 ianuarie. Ani de-a rândul m-a mirat cum de a lăsat el ziua de 24 și nu a ocupat-o, să-l sărbătorim pe el. Însă, pe data de 9-10 mai, când se sărbătorea Ziua Regelui, 'șoriceii', care stăteau în preajmă, i-au sugerat să îl sărbătorească pe el. Și cine era șeful de ne dădea și câte o palmă, și ne înjura 'de toți Dumnezeii' și era zbirul la toată mulțimea aceea?

Erau zilele celui mai iubit fiul al poporului, iar regizorul principal la toată nebunia asta era Tatulici. El ne comanda, de la copiii de 4 sau 5 ani, pe care îi aduceau părinții și stăteau de dimineață până seara, pe căldurile acelea. Apoi, a apărut că e victimă. El ne înjura și ne beștelea, și cu Stelian Tănase, cu politrucul, care acum scrie anticomunism, antinevralgic… Cine era mâna dreaptă a lui Tatulici?', a declarat Jean Paler, pentru viva.ro.

La parade trona un tablou imens cu chipul dictatorului

Actorul își amintește și acum ce parade erau și cum stătea ore întregi la repetiții. Jean Paler spune că nu uită nici cât de mare era tabloul cu chipul celebrului dictator Nicolae Ceaușescu.

'Țin minte și acum, că se filma pe toată lungimea bulevardului Unirii, pe Cantemir, de la Magazinul Unirea până în Polivalentă. Erau stegarii dreapta-stânga și vedeau cum sunt puse. Se vedea în monitoare, dacă era un steag mai strâmb, trimitea 'trepădușii'. Și îți trăgea câte o castană, că ții steagul strâmb, că nu erau perfect aliniate. Făceai repetiții de dimineață până noaptea și îți dădeau câte o sticlă de apă și o eugenie.

Cel mai mult primeau copiii mici. Eram de la copii până la muncitori scoși din fabrică. Repetam și cântam. Și, pe frontispiciul Sălii Polivalente, era un tablou gigant. Nici la Sala Palatului nu cred că ar fi încăput. Îl vedeai de la Magazinul Unirea, tabloul lui Ceaușescu. Așa îmi aduc aminte. 'Era cel mai iubit fiul al poporului'', își amintește actorul Jean Paler.

Jean Paler: 'Mi s-a întâmplat o chestie de emoție, dar și pentru că nu mai spusesem poezii patriotice'

Jean Paler a vorbit deschis și despre momentul în care a recitat o strofă și a greșit un cuvânt. În loc de „pomi”, actorul de comedie a rostit „boi”. În loc să spună că Ceaușescu a plantat primii pomi, a reieșit că a plantat primii boi. A ieșit o catastrofă. După acest incident, cei de la Miliție l-au reperat imediat pe camerele video și au venit la actor.

'Îmi aduc aminte de o întâmplare, care mi-a interzis să mai ies pe orice fel de scenă. Erau brigăzi artistice, eram într-o trupă de teatru și mi-au interzis să mai apar pe scenă. M-au pus să recit la marele eveniment, unde aveam fiecare câte o strofă de spus. Deci, și mie îmi căzuse o strofă. Eu, fiind de comedie, trebuia să spun poezie patriotică. Vă dați seama! Și mi s-a întâmplat o chestie de emoție, dar și pentru că nu mai spusesem poezii patriotice. Îmi aduc aminte că erau, în strofă, două fraze, în care îl felicitam pe el. Îl ridicam în slăvi pe Ceaușescu.

Spuneam că el a pus prima cărămidă la temelia Politehnicii. Tot el, aici, în Parcul Tineretului, a plantat primii pomi. El, iubitul conducător. Poezia era scrisă cu rime. Poeziile erau scrise de poeți precum George Țărnea și Lucian Avramescu. Au fost și alții dar de ei, știu sigur. Și uite cum zic: 'tot el a pus prima cărămidă…' Și mi s-a uscat gura. 'Tot el a pus prima cărămidă acolo, dincolo, și tot el a plantat primii… boi.

Fiind aproape de microfon, în loc de primii pomi am zis primii boi. Așa s-a auzit, 'primii boi', la Polivalentă, unde se ținea marele congres. S-au interesat imediat cine a spus și au venit unii de la Miliție. M-au ochit exact după camere. M-au legitimat și țin minte că aveam atestat de liber profesionist, să predau cursuri la brigăzile artistice', a povestit Jean Paler, pentru viva.ro.

Jean Paler, interzis pe scenă: 'Mi-au retras acest drept pe perioadă nelimitată'

Jean Paler a rămas fără dreptul de a mai profesa, pe o perioadă nelimitată. Dar cel mai greu a fost faptul că a stat cu teama că Miliția putea veni acasă, să îl aresteze. După un timp, a reușit, prin relații, să se întoarcă pe scenă.

'După acest episod, mi-au retras acest drept pe o perioadă nelimitată. După vreun an, prin mici relații, am reușit, că s-a mai uitat, să-mi reiau activitatea și să reîncep să fac niște bănuți cu brigăzile. Se întâmpla în anii 1980. 'Tot el a plantat primii boi în Parcul Tineretului'. A înțepenit toată lumea, îți dai seama. Dacă nu știi să folosești microfonul, ești mai aproape cu gura de măciulia microfonului, consoanele se transformă în vocale sau vocalele în consoane. Pomi s-au auzit boi.

'Au făcut pe ei toți de la Miliție', după ce am zis că au plantat primii boi. Și ăia, „primii boi' erau în Guvernul României, erau oamenii lui. Am stat cu teamă, o perioadă foarte lungă de timp, că vin acasă și mă arestează, dar m-au interzis de pe scene. Puteai să zici de oricine, dar nu de Partidul Comunist sau de tovarășul iubit', a mai spus Jean Paler.

Jean Paler: 'Te vede lumea că nu ai dat colțul…'

La 70 de ani, Jean Paler este încă în activitate și recent a fost într-un turneu prin orașele din Moldova. Actorul a fost bucuros să urce pe scenă pentru marele public, dar susține că pentru prima dată a simțit oboseala unor zile atât de pline.

Am fost în turneu. A fost frumos, dar obositor. Distanța era mare între orașe și ajungeam târziu acasă, la hotel, pe la ora 1.00. Până făceam un dușuleț, se făcea două și jumătate. Dimineața ne trezeam la ora 9.00 și plecam la locația nouă. Ajungeam în jurul orei 16.00 și aveam o oră de odihnă, mai mult nu se putea. După aceea, mergeam la sală. Vă spun sincer, eu, care nu simțeam oboseala, acum am simțit-o. A fost greu, numai că îi duc dorul. Mai vin cu un ban acasă. Și te vede lumea că nu ai dat colțul, încă. Poate în martie să mai facă, să se mai încălzească vremea', a mărturisit Jean Paler, pentru viva.ro.

La curent cu tot ce e nou în social media, lui Jean Paler nu i-a scăpat nici cea mai recentă controversă. Actorul de comedie a fost șocat să afle că a apărut făina de greieri și, mai ales, de prețul pe care îl are. Acesta susține că, în timp, asta vom ajunge să mâncăm.

'Mi-a trimis soră-mea pe WhatsApp o poză cu un bon de casă, că a apărut făina de gândaci, de greieri sau ce-o fi, 96,45 lei un kilogram. Scrie făină de greieri și gândaci, fără gluten. Pun pariu că, în doi-trei ani de zile, nu o să mai fie făină de grâu, o să mâncăm făină din aceea. Sau amestec. Grâul o să îl mănânce șmecherii, iar noi mâncăm gândaci. Nu vreau să mă gândesc ce îi așteaptă pe ăștia tineri', afirmă Jean Paler.

Foto: Facebook

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter