Jetsun Pema - Cea mai tânără regină din lume

Publicat pe

Supranumită Kate Middleton a Orientului, cea mai tânără regină din lume a devenit celebră într-o clipă odată cu vizita în Bhutan a ducelui și ducesei de Cambridge din această primăvară.

 

Aflat la punctul de întâlnire dintre India și China, micul stat himalayan este un fel de Elveție a Asiei. Bine delimitat, organizat mai degrabă după valori autentice decât după reguli impuse, Bhutanul este considerat a fi cel mai fericit stat din Asia. Buthanezii trăiesc într-un cadru natural deosebit, acordă o atenție aparte relațiilor interumane și cultivă cele mai nobile calități ale spiritului. De aceea, se spune că în Bhutan, una dintre țările cu cea mai fericită populație în ciuda sărăciei și a analfabetismului, nu este măsurat Produsul Intern Brut, ci Fericirea Națională Brută.

 

OASPEȚI DE DEPARTE

În luna aprilie, odată cu turneul de șase zile a ducilor de Cambridge în India și Bhutan, regele Jigme (36 de ani) și regina Jetsun Pema (25), supranumiți de altfel Kate și Will ai Orientului, au devenit pes­te noapte extrem de populari în toată lu­mea. După vizita pe care regele Jigme și regina Jetsun ai Bhutanului au făcut-o în Marea Britanie, în 2011, în această pri­măvară ducele și ducesa de Cambridge au călătorit până în micul stat himalayan. Cu această ocazie, Jetsun Pema, cea mai tânără regină din lume, a câștigat un capital de imagine impresionant, dovedind că merită să fie comparată cu Kate Middleton.

 

Ca și ducesa de Cambridge, și Jetsun provine dintr-o familie fără origini regale – tatăl ei este pilot în cadrul companiei aeriene naționale, mama provine din cea mai veche familie nobilă a țării, iar sora ei mai mare este căsătorită cu fratele rege­lui, prințul Jigme Dorji Wangchuck.

Jetsun s-a născut în Thimphu, capitala Bhutanului, a urmat școala de stewarde­se, e pasionată de artă și vorbește fluent limbile hindu și engleză. Întâlnirea cu prințul moștenitor Jigme i-a schimbat complet destinul, iar căsătoria din 2011 a transformat-o pe tânăra de 21 de ani în viitoarea regină a statului.

 

UN NOU REGE

 

În ciuda caracterului idilic al Bhutanului, au fost vremuri în care identitatea na-țională a fost păstrată prin metode mai „ferme, cum a fost, de exemplu, interzi­cerea turismului extern sau forțarea locui­torilor de a purta în permanență costume naționale. În plus, televiziunea a fost inter­zisă până în 1999, când fostul rege, tatăl lui Jigme, a permis accesul locuitorilor la acest canal media având ca scop moder­nizarea țării. Același gând l-a deter-minat pe vechiul monarh să abdice în 2008 în favoarea fiului său, de la care spera o împrospătare a viziunii asupra regalității.

Jigme, tânăr educat la Oxford și înzestrat cu idei demne de un conducător, a primit cu bucurie sceptrul și s-a desprins de ve­chiul model hotărându-se să nu-și ia mai multe soții, așa cum făcuseră tatăl și buni­cul lui. De altfel, părintele său, fostul rege, avusese trei soții, toate surori, cu care s-a căsătorit în cadrul aceleiași ceremonii, în 1974. În schimb, Jigme și-a dorit o căsni­cie occidentală, jurându-i credință doar lui Jetsun.

 

VIITORUL SUVERAN

Deși se bucură de avantajele televiziunii de puțin timp, familia regală buthaneză a aderat rapid la noile canale de informare și se promovează constant pe rețelele de socializare. Vestea că Jetsun este însărci-nată pentru prima oară a apărut pe contul de Twitter al unui ziar local, fiind ulterior confirmată și oficial de către reprezentanții monarhiei.

În luna februarie, la palatul Lingkana din Thimphu, regina a născut un băiat perfect sănătos, prințul The Gyalsey. Pentru a ce­lebra acest eveniment de însemnătate națională, au fost plantați 108.000 puieți, în contextul în care există o lege în această monarhie constituțională ce prevede ca în Bhutan cel puțin 60% din teren să ră­mână împădurit. De altfel, pentru budiști, fiecare copac este un fel de gardian, de paznic al tuturor formelor de viață.

 

CLAUDIA COJOCEA Foto GULIVER, HEPTA

 

Jetsun Pema - Cea mai tânără regină din lumeJetsun Pema - Cea mai tânără regină din lume

  

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter