Cu câteva zile înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale, Marius Manole afirmă că nu vrea să mai spună nimănui cu cine să voteze sau să nu voteze, ci și-a propus o altă strategie pentru sprijinirea celor indeciși. Actorul consideră că educația ajută enorm în orice decizie ar lua cineva, mai cu seamă când vine vorba despre alegerea președintelui țării.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Userist convins, Marius Manole a fost dintotdeauna o voce puternică în cauzele sociale sau în diferite acțiuni politice, însă după ce a anunțat că nu o mai susține pe Elena Lasconi în turul 1 al alegerilor prezidențiale, a decis că își va exprima altfel punctele de vedere pe viitor.
Marius Manole și-a propus să meargă în licee, să vorbească despre importanța educației
„Educația, educația, educația! Asta ar fi trebuit să fie prioritatea noastră în toți acești ani', a scris Marius Manole în deschiderea postării sale.
Mesajul actorului este unul foarte clar: România a ignorat prea mult timp școala, cultura și tinerii. Marius Manole spune că nu mai vrea să le spună oamenilor cu cine să voteze, ci preferă o altă formă de implicare: vizitele în licee și dialogul direct cu adolescenții.
A anunțat deja primele întâlniri – la Colegiul „Dante Alighieri', apoi cu elevi din Cluj, Buzău și București, la Liceul „Ion Barbu' și, ulterior, la „Gheorghe Șincai'.
„Am să încerc, în următorii ani, să mă implic mai mult', afirmă artistul. Scopul său este să aducă adolescenții mai aproape de teatru, de artă, de cultură – spații unde se pot forma valori, nu doar opinii de moment.
Mesajul integral postat de Marius Manole
„Educația, educația, educația! Asta ar fi trebuit să fie prioritatea noastră în toți acești ani. Am crezut că se poate și fără, că „merge și așa”. Că se va rezolva cumva. Că sistemul trebuie să se ocupe de asta, că nu e neapărat treaba noastră.
Dar sistemul a pierdut la acest capitol, ca la multe altele. Nu a avut niciodată educația și cultura ca priorități. Dintr-un motiv simplu: de-a lungul timpului, am lăsat să ne conducă oameni care, ei înșiși, nu erau educați. Am lăsat să ne conducă oameni care abia dacă au terminat liceul.
Acum suntem în situația asta pentru că ne-am bătut joc de educație. Am așteptat să rezolve alții în locul nostru. Ei au ratat.
„Zilele astea sunt grele, poate cele mai grele și mai periculoase de până acum”
Noi toți suntem vinovați. Zilele astea sunt grele, poate cele mai grele și mai periculoase de până acum. Nu știu cum să lupt. Nu știu cui să mă adresez. Lumea din bula mea e revoltată, speriată și agresivă. Am simțit pe pielea mea această agresivitate. Dacă nu ești cu ei, ești „un tâmpit”.
Aleg să nu le mai spun oamenilor cu cine să voteze. Oricum sunt destui care fac asta aici, pe Facebook. Aleg, în schimb, să lupt altfel. Aleg să merg prin licee și să vorbesc cu tineri, cu adolescenți care vor vota pe 18 mai.
Am stabilit deja trei întâlniri. Mâine merg la Dante Alighieri, sâmbătă mă întâlnesc cu elevi din Cluj, Buzău și București, la Liceul Ion Barbu. Apoi mergem spre „Șincai” și tot așa. Niciodată nu e timp, niciodată nu-ți vine să renunți la puținul timp liber pe care îl ai. Dar am să încerc, în următorii ani, să mă implic mai mult.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-47.jpg)
Să aduc tineri în sălile de spectacol, să stau mai mult printre ei. O fi de ajutor, n-o fi – nu știu. Dar cred că ar trebui să fim mai mulți cei care facem asta.
Dragi profesori, dacă aveți bunăvoință, chemați-ne să stăm de vorbă cu elevii. Căutați oamenii pe care ei îi iubesc, îi admiră – luați-i de mână și mergeți cu ei la teatru, la filarmonică, la operă.
Acum, mai mult ca niciodată, aveți această responsabilitate. Eu sunt aici. Dacă aveți nevoie, vin. Nu pot decât să sper că va fi bine și că România va alege să meargă înainte. Să (re)devină o țară onestă.'