Duminică, românii și-au ales noul președinte. Urnele s-au închis, dar scena politică abia s-a deschis, dat fiind că este un moment crucial pentru viitorul țării. De la politicieni și până vedete de televiziune cu opinii nefiltrate, fiacare a avut ceva de spus. Iată ce au comentat Cristian Tudor Popescu, Tudor Chirilă sau Traian Băsescu, fostul președinte al României!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Pe 18 mai 2025, românii au revenit la urne pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, iar prezența a fost una remarcabilă. Peste 64% dintre alegători și-au exprimat opțiunea, marcând cea mai mare mobilizare electorală din ultimele decenii.
Mesajele celor mai vocale figuri publice după victoria lui Nicușor Dan
După ce și-au exercitat dreptul de a vota, câteva figuri publice au ieșit rapid în față, transmițând mesaje care au stârnit ecou în mediul online și nu numai. Traian Băsescu, care l-a susținut puternic pe Nicușor Dan în timpul campaniei electorale, a transmis un mesaj ferm.
„Este un vot crucial aş spune, suntem la răscruce cu opţiuni clare către vest sau către est. De altfel, în România s-a dus o politică mediatică de către unele televiziuni, o politică a Moscovei, care constant, prin vectori de imagine sau analişti, au blamat ultimii 20 de ani, spun că nu sunt buni.
Adică sunt exact anii când am fost în NATO şi în Uniunea Europeană. Probabil că astăzi se va pronunţa poporul dacă a fost bine sau nu. Dacă opţiunea va fi pro-Moscova, se va vota un candidat, dacă opţiunea va fi pro-euroatlantică se va vota alt candidat. Asta e tot. E o zi decisivă', a spus Traian Băsescu.
Apoi, după rezultatele exit-pollurilor, care îl arătau pe Nicușor Dan președintele României, Traian Băsescu a avut o intervenție televizată și și-a arătat optimismul în legătură cu votanții din diapora.
„Este posibil, teoretic (ca rezultatele din diaspora să întoarcă scorul final – n. red.) dar analizând participarea la vot în diaspora, în mod categoric nu va fi suficient de mare diferența între Simion și Nicușor Dan ca să răstoarne rezultatul total. Părerea mea este că în diaspora va fi un rezultat echilibrat pentru că s-a dublat numărul de participanți la vot. Asta înseamnă că un rezervor pe care Nicușor l-a avut în diaspora, al nehotărâților, care n-au fost la vot în primul tur au venit de data asta', a transmis fostul președinte al României, în emisiunea „România alege'.
CTP, după rezultatele exit-poll-urilor: „Se termină și fenomenul Georgescu'
CTP, care a fost extrem de vocal în timpul campaniei electorale, a distribuit o postare a jurnalistului Claudiu Pândaru după rezultatul final al alegerilor prezidențiale.
„**Nu a fost ușor, ce aștept eu de la Nicușor**
George Simion a căzut de la înălțimea propriului orgoliu. Și a nimerit în ascuțimea de brici a temperamentului său.
Nicușor Dan este omul în pânzele căruia poporul și-a suflat speranțele, în cazul generației mele, poate ultimele.
Ne-am târât toate alegerile strâmbe, lăsat în spate toate dezamăgirile, pitite la nevedere, am galopat deziluziile și am apucat-o într-un ultim efort, o ultimă zvâgnire generațională.
Mulți dintre noi avem copii, responsabilitatea generației următoare ne apasă, cea de a păstra decența în viețile noastre și de a lăsa normalul în viețile lor. Viețile lor, prea mult verticalizate în scroll de rețele virtuale și rețele reale.
Fiecare dintre noi, majoritatea onestă, tăcută, a construit binele cum a putut: zâmbind, scrâșnind, muncind.
De azi, zâmbetul inocent al domnului Dan nu mai ajunge. Și nici lui nu-i mai e de ajuns. Repararea conductelor sociale e prima misiune pe care o are, clădirea unor termoficări sociale.
Mai pe românește.
Prima misiune a unui președinte este să inspire. Nu doar prin salariu, la care se raportează toți angajații jigniți de contracandidat, ci prin greutatea sufletului și capacitatea de a arăta, și practica, binele.
Nu e primul lider pus de societate în fruntea națiunii ca să ne ferească de prăpastie. Domnii Constantinescu și Iohannis i-au pășit înainte, ultimul dintre ei sfârșind împotmolit în propria-i lene, în care a tras și sufletul, dar mai ales mintea unui popor. Nisipuri mișcătoare în care am căzut mulți, prea mulți, din disperare.
Un nou deceniu de neant va solidifica absenteismul, imunitatea socială, spre adormire și resemnare.
Așa că povara ce apasă pe umerii noului președinte e mare, imensă.
În cinci ani, domnul Nicușor Dan nu mă aștept să facă mari reforme, dar are ocazia să arate că un om bun, care învață carte, care nu e cel mai tare în gură din parcare, poate avea grația, noblețea, poate proiecta emoție și inspirație. Și asta poate va lega, de netăiat, credința că binele din inimă și cartea din mână au o legătură invizibilă. Un prim pas către reforma minții unui neam. E un dar pe care această țară îl merită.
Îmi doresc ca generația copiilor noștri să fie mai puțin dezamăgită ca a mea. Evoluția unei societăți se face în pași mici. Dar pași de neîntors', este mesajul distribuit de gazetar.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-127.jpg)
Tudor Chirilă, după rezultatele votului: „Mordor a pierdut o bătălie, dar nu războiul'
Tudor Chirilă a votat cu trei ore înainte ca secțiile de vot să se închidă și a transmis un mesaj celor care îl urmăresc în mediul online.
„Am votat astǎzi un pic mai târziu pentru cǎ am venit din țarǎ în Bucureşti ca sǎ votez acasǎ. Sunt mai puțin de 3 ore şi fiecare vot contezǎ e o propoziție care n-a fost niciodatǎ mai adevǎratǎ', a fost mesajul transmis imediat după vot.
Astăzi, de dimineață, artistul a ieșit la rampă cu un nou mesaj.
„Mordor a pierdut. Hobbitul a reușit să câștige. S-a ridicat un val de voturi care a măturat mitocănia, ura, minciuna, conspirațiile, extremismul și dezbinarea. Căci cei care au dezbinat nu se simt prea bine la gândul că 53% este (tot) popor. Nu e bine să te joci cu cuvinte mari care ar trebui să ne adăpostească pe toți. Nu e frumos să ne învrăjbești. Nu e deloc creștinește.
Nicușor Dan este noul președinte al României. În primul rând e bine pentru părinți și copii, uite, mama, unde poți să ajungi dacă înveți la mate, în al doilea rând este și victoria tuturor celor care au ieșit pentru Roșia Montana, pentru Colectiv, pentru ordonanța 13, pentru legile justiției măcelărite în parlament în 2017-2018. Acea societate civilă dispărută de ceva vreme din Piața Victoriei s-a întors la vot împreună cu toți oamenii care prețuiesc decența. În țară și în diaspora. Mai mult decât un om, oamenii au votat o idee, un drum cu un singur sens.
Responsabilitatea acestui om e uriașă. O știe și el. Am vrea ca peste cinci ani să nu ne spună ca Emil Constantinescu, m-a înfrânt sistemul, ne e frică să nu mai avem de-a face cu un Iohannis, dar mereu mă gândesc că asta ar trebui să depindă și de noi, că votul ăsta trebuie vegheat, iar președintele trebuie privit cu un ochi critic, că suntem votanți, nu adepți. Și să nu uităm, felul în care performează un președinte nu e responsabilitatea celor care l-au votat. I-am vrea în afara lumii politice pe ciolacii, ciucii, rareșii, ponții, nordișii și toți cei care ne-au adus pe buza prăpastiei.
Șansa unei guri de aer proaspăt la DNA, SRI, SIE, Curtea Constituțională și alte numiri pe care le poate face președintele e reală și poate să dea direcția unei Românii mai curate.
Mă rog, eu mai puțin despre asta vreau să scriu și mai mult despre momentul ăsta în care nu mă mai simt atât de singur. Stau și-mi beau cafeaua pe o terasă de pe o stradă dintr-un oraș într-o țară care a spus nu Rusiei și tot răului pe care ea îl întruchipează. E soare, Mordor a pierdut o bătălie, dar nu războiul. Dar azi e soare.
Pacea între noi va fi greu de realizat, pentru că s-a lucrat mult împotriva ei, dar asta e din nou treaba lui Nicușor. Ne place sau nu, suntem toți cetățeni români nu doar 53%. Cine va întreține scindarea asta mult dorită de unii (știm bine cine) va păcătui rău de tot.
Dar azi este soare afară. Îmi beau cafeaua pe o stradă din București, România, mica țară care se află la granița de est a Europei și a rezistat', a transmis acesta.
Alex Nedea: „Simion a pierdut. Dar ce ne facem noi cu noi?'
Alex Nedea, jurnalist la Recorder și autorul unora dintre cele mai urmărite investigații din ultimii ani, a reacționat după victoria lui Nicușor Dan.
„Simion a pierdut. Dar ce ne facem noi cu noi?
Simion a pierdut. Nu ieșim din UE. Nu s-ar fi întâmplat asta nici dacă ar fi câștigat. Șansele să fi ieșit din Uniunea Europeană erau fix egale cu cele de a primi fiecare câte o casă din aia la 35.000. Nu ieșim din Uniunea Europeană, dar cred că, după această perioadă, fiecare dintre noi a fost scos din uniunea națională.
După aceste luni de alegeri, s-a căscat o prăpastie adâncă între două jumătăți de Românie. O prăpastie atât de adâncă încât aproape că dăm de partea cealaltă a Pământului (e o metaforă doar pentru cei care cred că pământul e rotund). Cum facem să astupăm acest abis? Cum facem să ne aducem din nou împreună?
Nicușor Dan a câștigat. Dar nu ne va trimite la război în Ucraina. Șansele să fim trimiși acolo sunt fix egale cu cele de a primi fiecare și câte o casă din aia la un leu. Nu vom fi trimiși la război, dar trebuie să ne trimitem fiecare dintre noi la pace. La pacea cu cel de lângă noi.
Căci națiunile dezbinate sunt cel mai ușor de cucerit. Teritorial, mental. Rușii nu ne doresc uniți. Pe rețelele sociale am fost mitraliați cu manipulări care să adâncească falia dintre noi. Să nu ne mai suportăm unii pe alții. Am tot vorbit în aceste luni despre omul Rusiei. Știți cine e omul Rusiei? E cel care l-ar scuipa între ochi pe celălalt pentru că a votat altfel. Ăla sigur e omul Rusiei.
Trebuie să căutăm punțile care încă ne unesc. Vă spun imediat care ar fi una. Să știți că nu doar cei care au votat Nicușor Dan au votat cu speranța că le va fi mai bine. Și cei care au votat Simion au făcut-o la fel. De exemplu, într-un reportaj Recorder recent, un votant al lui George Simion spunea: „Mai rău de atât nu are cum să ne fie'.
Mulți au râs în comentarii: Ce prostie e asta? Normal că tot timpul e loc de mai rău'. Dar nu era de râs. Era un mesaj serios și apăsător. Un om care spune că mai rău de atât nu se poate, înseamnă că e un om care o duce cumplit de rău. Astfel de oameni sunt mulți. Mulți de tot. Nu îi găsești în cafenelele alea faine din centrele marilor orașe, ci mai curând în cartierele ponosite ale orașelor mici din provincie. Oamenii aceștia există. Sunt la fel de importanți ca tine. Votul lor e la fel de corect ca votul tău. Cel cu mai rău de atât nu are cum să fie' și-a folosit votul în cel mai util mod: să-și reaprindă cu el speranța, chiar și dacă ar arde apoi doar ca un foc de paie.
Suntem o națiune mai dezbinată ca niciodată. Așa că ce ne facem noi cu noi? Ar trebui să bâjbâim după punțile care încă ne mai unesc. Sunt încă acolo, în întunericul urii dintre unii și ceilalți.
O punte care îi unește pe cei care au votat cu unul sau cu altul s-a arătat în 2017. Atunci, Liviu Dragnea a început să își pună în practică planurile să cotească România în afara UE ca să scape el de pușcărie, oamenii au ieșit în stradă producând cele mai mari proteste din istoria post-decembristă. România nu a ieșit din UE iar Dragnea a intrat la Rahova.
Credeți că în stradă au fost atunci doar cei care au votat cu Nicușor? Sau doar cei care au votat cu Simion? Nu. Au fost și unii, și ceilalți. Atunci eram împreună, umăr la umăr. Acum, după ce a câștigat matematicianul, iată ce să ne facem noi cu noi: să ne adunăm, să nu ne împărțim, să repunem între noi semnul egal', este mesajul transmis de aceasta.
Sursa foto: Hepta & Facebook