Olguța Berbec și Niculina Stoican, confruntare la tribunal. Ce a decis instanța în cazul de plagiat

Publicat pe

Olguța Berbec a avut proces, pe 14 iunie cu Niculina Stoican, la Tribunalul București. Artista și-a acuzat colega de breaslă că i-ar fi furat o melodie, iar cele două s-au văzut în sfârșit față în față, aducând argumente și contraargumente. Iată ce a decis instanța în acest moment al procesului!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

La finele anului trecut, Olguța Berbec a dat-o în judecată pe Niculina Stoican Olguța Berbec, scandalul dintre artiste debutând după ce ambele și-au disputat drepturile asupra unei piese aflate în repertoriul fiecăreia dintre ele. Pe 14 iunie, cele două artiste s-au întâlnit la tribunal, unde și-a susținut fiecare cauza.

Olguța Berbec și Niculina Stoican, confruntare la tribunal. Ce a decis instanța în cazul de plagiatOlguța Berbec și Niculina Stoican, confruntare la tribunal. Ce a decis instanța în cazul de plagiat

Olguța Berbec și Niculina Stoican, la tribunal în cazul de plagiat

Olguța Berbec a dat-o în judecată pe Niculina Stoican pentru o speță care privește drepturile de autor și cele conexe, în materie de proprietate intelectuală. Mai exact, Niculina ar fi preluat fără a cere acord explicit o piesă care ar fi fost cântată de către Olguța Berbec. Pe 14 iunie, cele două soliste s-au întâlnit la tribunal, iar atmosfera ar fi fost una destul de tensionată, dat fiind că speța lor a fost ultimul dosar, iar așteptarea a fost mare.

Surse din proximitatea celor două artiste au dezvăluit pentru Click! că Olguța Berbec și Niculina Stoican au fost puse față în față de magistrați și interogate cu privire la piesa „Dragoste veche și nouă”. Olguța a declarat ca i-ar fi dat-o cu drag colegei de breaslă dacă o cerea și a depus dovezi privind autenticitatea piesei sale „Dragoste veche și nouă”, care, de altfel, este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde artista apare ca autor al liniei melodice și versurilor, și, nu în ultimul rând, primește bani din drepturi de difuzare a acesteia.

Citește și: Olguța Berbec, noi acuzații la adresa Niculinei Stoican. A dat-o în judecată pentru că i-ar fi furat o piesă: „Cred că lucrurile trebuie lămurite cumva'

Citește și: Adela Popescu, anunț surprinzător despre căsnicia ei cu Radu Vâlcan, după 12 ani:' Bate inima mai tare și mă simt…'

Citește și: Cine este omul care l-a făcut celebru pe Dan Negru:'Am lăsat mașina în drum, m-am dus la el și m-am pus în genunchi'

Citește și: Ce se întâmplă cu adevărat între Oana Roman și Marius Elisei: „Sunt neînțelegeri și divergențe mari între noi la acest moment”

În cele din urmă, Niculina Stoican a mărturisit că nu a auzit niciodată melodia Olguței Berbec, dar recunoscut că a luat piesa cu bună știință, dar asta deoarece a considerat că ar fi „culeasă din folclor”. Totuși, la întrebarea magistratului: „Sunteți de acord că linia dumneavoastră melodică e identică cu cea a piesei Olguței Berbec?”, Niculina a spus „DA”!

Pentru luarea unei decizii juste, judecătorii au decis astfel că, în data de 13 septembrie, trei experți de la Institutul de Muzică vor analiza și vor stabili dacă piesa Niculinei e de proveniență din folclor sau sustrasă de la Olguța.

De la ce a început scandalul dintre artiste

Conform unor surse din industria muzicală, disputa dintre cele două ar fi început după ce Niculina Stoican a scos o piesă care seamănă izbitor cu cea a Olguței Berbec, pe care a urcat-o pe YouTube. Piesa Niculinei se numește „Iar mi-e dor de Mehedinți”, în timp ce Olguța Berbec a scos melodia „Dragoste veche și nouă” în 2014, linia melodică fiind compusă de Aurel Blândea, iar textul aparținându-i artistei. Mai mult, un an mai târziu Olguța Berbec a înregistrat-o la Uniunea Compozitorilor, primind ulterior drepturi de autor.

Iată că, anul trecut, Niculina Stoican a apărut și ea pe piața muzicală cu o piesă care seamănă foarte bine cu cea a Olguței Berbec. Piesa Niculinei are, evident, un tilu și versuri diferite, dar linia melodică este identică cu cea a piesei Olguței, care a considerat că a fost plagiată.

După ce cei de la YouTube au raportat ambele interprete pentru această similitudine, punându-le în situația ca una dintre ele să renunțe la piesă, Olguța Berbec a decis să-și facă dreptate în instanță.

Niculina Stoican a mai avut un proces similar din cauza piesei Cameliei Balmău, „Stă murguțul lângă gard”, apărută în urmă cu 10 ani. Artista a dat-o în judecată pentru furt intelectual pe Niculina Stoican, dar în cele din urmă a renunțat la proces din cauza cheltuielilor prea mari cu avocații și a timpului prea mare de așteptare până la soluționarea speței, mai scrie sursa citată.

 
substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter