Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani a anunțat Vaticanul, luni. Liderul Bisericii Catolice a fost internat pe 14 februarie la Spitalul Gemelli din Roma, unde a fost diagnosticat cu dublă pneumonie, dar a fost externat la câteva luni după aceea și chiar a participat la slujba de la Vatican din ziua de Paște.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani a anunțat Vaticanul, luni, conform Sky News. Moartea suveranului pontif a fost anunțată de cardinalul Farrell într-o declarație transmisă de Vatican.
Papa Francisc a murit
Moartea suveranului pontif a fost anunțată de cardinalul Farrell într-o declarație transmisă de Vatican:
„Dragi frați și surori, cu mare tristețe anunț moartea Sfântului Părinte Francisc. La ora 7:35, în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui. Toată viața lui a fost dedicată serviciului Domnului și Bisericii sale.
El ne-a învățat să trăim în valorile Evangheliei, cu fidelitate, curaj și iubire unviersală, mai ales în favoarea celor mai săraci și celor mai marginalizați.
Cu o recunoștință imensă pentru exemplul său ca adevărat discipol al domnului Iisus, încredințăm spiritul Papei Francisc iubirii nemărginite și milostive a lui Dumnezeu'.
Ultimul mesaj transmis de Papa Francis în Duminica Paștelui, la balconul Bazilicii
Suveranul Pontif, aflat în convalescență după o infecție respiratorie severă, nu a putut oficia slujba de Paște, dar mesajul său a fost citit în Piața Sfântul Petru de cardinalul Angelo Comastri, în fața a aproximativ 35.000 de oameni, anunță Vatican News.
Papa a transmis un gând puternic tuturor celor care trec prin suferință.
„El este viu și rămâne mereu cu noi, plângând lacrimile celor care suferă și multiplicând frumusețea vieții în micile gesturi de iubire ale fiecăruia dintre noi', a spus suveranul Pontif.
Papa a încurajat credincioșii să nu-l caute pe Hristos într-un mormânt, ci „în viață, pe chipurile fraților și surorilor lor, în viața de zi cu zi'. Mesajul lui Francisc a transmis că creștinismul nu e despre ritualuri goale, ci despre a vedea divinitatea în ceilalți și în lucrurile simple, de zi cu zi.
Deși medicii i-au recomandat două luni de repaus, Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a ținut să fie prezent în fața credincioșilor. A apărut într-un scaun cu rotile la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru și i-a binecuvântat pe cei prezenți cu tradiționalul mesaj „Urbi et Orbi', un discurs adresat orașului Roma și lumii întregi.
„Dragi frați și surori, Paște Fericit!', a spus Papa, cu voce fragilă, în fața mulțimii entuziaste.
Papa Francisc a condus Biserica Catolică vreme de 12 ani
Papa Francisc (Jorge Maria Bergoglio, pe numele său de botez) a condus Biserica Catolică din 2013, urmându-i la șefia Bisericii Catolice Papei Benedict al XVI-lea (Josef Ratzinger), după demisia acestuia.
Papa Francisc era argentinian de origine, fiind primul papă din Americi, primul papă din Ordinul Iezuit și primul papă din afara Europei din ultimele 13 secole. Ultimul papă cu origin non-europene a fost Grigore al III-lea (731-741), care avea origine siriene.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-4-110.jpg)
În acest an, pentru prima dată de la alegerea sa ca Papă în 2013, Papa Francisc a lipsit de la majoritatea evenimentelor din Săptămâna Mare, inclusiv de la Vigilia Pascală. Cu toate acestea, într-un gest simbolic puternic, a vizitat în Joia Mare închisoarea Regina Coeli de lângă Vatican, unde a stat de vorbă cu deținuții, un gest pe care îl face în fiecare an.
Întrebat de jurnaliști cum trăiește Săptămâna Sfântă în timp ce se recuperează, Papa a răspuns simplu și cu sinceritate, din mașină: „O trăiesc cât pot de bine.'