Romania a triumfat la Cannes

Publicat pe

Romania a triumfat la Cannes

Romania a triumfat la Cannes

Cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes s-a dovedit a fi una speciala pentru Romania. Cele doua filme prezente in competitie ('Patru luni, trei saptamani si doua zile' – regizor Cristian Mungiu si 'California Dreamin (Nesfarsit)- regizor Cristian Nemescu) au fost rasplatite cu marile premii ale sectiunilor la care au concurat.

Filmul lui Cristian Mungiu, 'Patru luni, trei saptamani si doua zile' a castigat Marele Premiu al Festivalului, 'Palme dOr', trofeul fiindu-i inmanat castigatorului de catre actrita americana Jane Fonde.

Regizorul a marturisit ca totul i se pare un basm. In urma cu un an nici macar nu se gandea la acest proiect, iar acum sase luni ii lipseau fondurile necesare unui film de lung metraj. Apoi a venit dorinta de a participa la Cannes, indiferent de sectiune. Dupa ce a fost prezentat in cea de-a doua seara a Festivalului, filmul lui Cristi Mungiu a fost considerat favorit, presa de specialitate coniderand ca povestea din 'Patru luni, trei saptamani si doua zile' este atat de puternic spusa, cum numai Almodovar mai stie.

Pelicula romaneasca a mai cucerit cu o zi inainte de anuntarea catigatorului Premiul criticii de specialitate, dar si Premiul pentru Educatie.

Primul si ultimul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, 'California Dreamin (Nesfarsit)' a fost rasplatitcu Marele Premiu al sectiunii 'Un Certain Regard'. Filmul 'California Dreamin (Nesfarsit) a fost ovationat timp de 7 minute, emotile fiind de-a dreptul coplesitoare pentru delegatia romana. Din dostributia filmului face parte si actorul american Armand Assante care a declarat ca reactia publicului a fost de-a dreptul miscatoare, un moment extrem de puternic pe care nu-l va uita niciodata.

Crstian Mungiu a declarat ca premiile obtinute in Franta sunt foarte binevenite pentru noua generatie de cineasti romani.

Un text de: Florentina Liutic, Foto: Afisul Festivalului

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter