Arsenie Boca, Părintele Ardealului, a știut că moare pe 28 noiembrie 1989. Minunile de la înmormântarea sa, la Mănăstirea Prislop

Publicat pe

Pe 28 noiembrie 2019 s-au comemorat 30 de ani de la moartea celui supranumit Părintele Ardealului, Arsenie Boca. În ziua înmormântării sale, la Mănăstirea Prislop, s-au întâmplat o serie de fenomene, considerate adevărate minuni de către cei care au fost de față. Se spune că până și comuniștii vremii s-au speriat de ceea ce au văzut la mormântul lui Arsenie Boca.

La Mănăstirea Prislop au fost oficiate, pe 28 noiembrie, Sfânta Liturghie și slujbe de pomenire, de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în prezența a sute de pelerini veniți din toată țara.

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oferit detalii despre demersul canonizării Părintelui Arsenie Boca, proces aflat în desfășurare în cadrul Patriarhiei Române.

Arsenie Boca, pe lista neagră a comuniștilor

Toată viaţa lui, Arsenie Boca a fost anchetat şi urmărit de Securitate pentru faptul că foarte mulţi oameni mergeau la el pentru a-i cere sfaturi.

Astfel, când comuniștii au venit la putere, Arsenie Boca a ajuns pe lista lor neagră: a trecut prin anchete, a fost arestat și închis, trimis să muncească la Canalul Dunăre-Marea Neagră, alături de alți deținuți politici. Există vorbe care spun că părintele Arsenie Boca și-a găsit sfârșitul în chinuri groaznice, după ce a fost bătut și torturat de securiști, potrivit a1.ro, care citează volumul „Mărturii din Țara Făgărașului despre Arsenie Boca'.

Părintele Ardealului știa că o să moară

O altă minune a lui Arsenie Boca este chiar faptul că acesta știa că i se apropie sfârșitul. Ba chiar i-ar fi zis lui Nicolae Ceaușescu că va muri la o lună de la trecerea sa în neființă și fix așa s-a întâmplat: Arsenie Boca s-a stins în noiembrie 1989, iar Ceaușescu în decembrie.

În mod și mai surprinzător se pare că Arsenie Boca și-ar fi prevestit moartea cu câțiva ani înainte. A pus să îi fie făcută crucea și i-a zis muncitorului să scrie pe ea anul morții „1989'. Omul s-a mirat și a întrebat: „Nu greșim?'. Iar atunci, Arsenie Boca i-a spus fără ezitare: „Nici un ceas din 1990'.

Minunile de la înmormântarea lui Arsenie Boca

O maică de la Schitul Cornet a declarat că, la slujba de înmormântare, preotul Bunescu a cuvântat: „Ai trăit ca un cuvios și ai murit ca un martir', semn că Arsenie Boca ar fi fost torturat, pentru credința sa. Mai mult decât atât, maica a povestit că Părintele Ardealului avea degetele mâinilor sub dulamă, ca și când s-ar fi dorit ascunderea unor răni sau a unor urme de tortură:

„Când s-a întors sicriul pentru a pleca spre cimitir am văzut clar cum Părintele Arsenie Boca a deschis ochii! I-am văzut clar ochii albaștri. Când am auzit că și alții au văzut acest lucru, am înțeles că nu a fost o nălucire'.

Pe de altă parte, Ioan Bica, cel care a săpat groapa, a povestit de fenomenul care i-a cutremurat pe creștinii adunați la înmormântarea lui Arsenie Boca:

„Când s-a făcut slujba de înmormântare din Biserică eram toți afară și a apărut o cruce albă de pe clopotniță până la el (în văzduc) și crucea a pornit. Și când a venit crucea a venit și un nor mare. Am văzut eu asta. Și s-a dus norul să prăvălească crucea albă și nu a prăvălit-o și a venit alt nor cu altă viteză și s-a nimicit norul și crucea s-a dus către miazăzi. După aceea a fost dus în biserică. În acest timp, din chilie lui, pe după mănăstire, a apărut semnul unei cruci în formă de X, de un argint auriu ce strălucea ca soarele'

Un at martor prezent la înmormântarea lui Arsenie Boca „a paralizat de teamă, atunci când a văzut pe cer o cruce de stele' (Părintele Dumitru, Mănăstirea Sf. Ilie, Albac).

Și mulți au povestit cum la înmormântarea Părintelui Arsenie Boca se simțea în aer miros de mir, iar acesta avea mai degrabă aerul unui Sfânt. Lacrimi i-au căzut pe obraz la fiecare rugăciune rostită de către credincioșii adunați să-l conducă pe ultimul drum.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter