Oana Zăvoranu încă are traume de la cutremurul din ’77, care i-a ucis surorile gemene: "A fost un adevărat coşmar!"

Publicat pe

Au trecut 44 de ani de la cutremurul devastator din 1977, în care Oana Zăvoranu și-a pierdut surorile gemene, dar și bunicii. Deși avea doar cinci ani atunci, Oana a simțit tensiunea din jur, spaima trăită de familia ei și traumele nu au dispărut nici acum, după atâta timp.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Cutremurul din 1977 i-a provocat Marioarei Zăvoranu o cumplită suferință peste care nu a putut să treacă niciodată. Și-a pierdut cele două fiice, dar și părinții adoptivi. Iar Oana a preluat din suferința părinților ei și chiar dacă astăzi se împlinesc 44 de ani de la tragedia care a luat peste 1500 de vieți, vedeta retrăiește an de an, acea zi de coșmar din 4 martie 1977.

Oana Zăvoranu încă are traume de la cutremurul din 77, care i-a ucis surorile gemene: "A fost un adevărat coşmar!"Oana Zăvoranu încă are traume de la cutremurul din 77, care i-a ucis surorile gemene: "A fost un adevărat coşmar!"

În fatidica zi de 4 martie, gemenele Camelia și Adriana, în vârstă de 9 ani – pe care Marioara le-a avut cu Șerban Gheorghiade – surorile mai mari ale Oanei, se aflau la bunici în blocul Casata din centrul Capitalei.

Marioara Zăvoranu, împreună cu soțul ei, Ioan Bănicioiu, și cu fiica lor, Oana, locuiau la câteva blocuri distanță pe Bulevardul Magheru – actual Nicolae Bălcescu. La ora 21:22 s-a declanșat Iadul!

Cutremurul de 7,4 pe scara Richter a ras de pe fața pământului nu mai puțin de 33 de clădiri din Capitală, iar alte câteva mii au fost serios afectate. Printre blocurile prăbușite s-a numărat și Casata, cel în care stăteau părinții adoptivi ai Marioarei și fiicele sale gemene. Din nefericire, toți patru au pierit sub dărâmături.

'Imediat ce s-a oprit cutremurul, am simţit un gol în stomac şi am fugit spre casa părinţilor mei. Eram în halat şi cu Oana în braţe. Căzuse blocul Dunărea, căzuse Scala, aproape tot centrul era distrus, era mult praf, multe dărâmături, oamenii urlau de durere… A fost un adevărat coşmar. Am stat două zile şi două nopţi în faţa blocului Casata, până i-au scos militarii pe ai mei de sub dărâmături. N-am vrut să plec până nu i-au găsit', povestea cu ani în urmă mama Oanei Zăvoranu, potrivit Libertatea.

Citește și: Azi se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977! Cântăreața Doina Badea a murit, atunci, împreună cu toată familia / Nu i-a fost niciodată găsit trupul!

Citește și: Toma Caragiu şi Doina Badea, printre artiştii care au murit în cutremurul din 4 martie 1977. Cum a păcălit Oana Zăvoranu moartea acum 42 de ani

Citește și: 43 de ani de la tragedia care a marcat România. Personalitățile care au murit la cutremurul din 4 martie 1977

Oana Zăvoranu: „Nu am apucat să realizez ce înseamnă să am două surori

Singurul copil cu care a rămas Marioara Zăvoranu, după ziua de 4 martie 1977, a fost Oana, cea asupra căreia și-a revărsat toată dragostea părintească, așa cum chiar ea a mărturisit.

Oana Zăvoranu spune acum că nu își aduce foarte bine aminte de surorile sale, decât 'niște frânturi' pe care nu le-ar putea 'pune cap la cap.

'Dacă nu am apucat să realizez ce înseamnă să am două surori, nici nu pot să spun că am fost devastată. Nici de surori, nici de bunici prin prisma faptului că, având 4 ani, nu îmi amintesc de niciunii. Eu sunt obișnuită să fiu fără surori, fără frați, pentru că așa am crescut', a mărturisit actrița pentru impact.ro.

'Eu eram cu tata și mă simțeam în siguranță'

Oana are de atunci o amintire pe care nu o va putea uita toată viața – aceea în care tatăl ei, Nelu Bănicioiu, a reușit să fugă cu ea pe scări de la etajul 8, 'printre dărâmături' și oameni panicați.

'Noi stăteam la blocul Sabena. Este chiar lângă Intercontinental și la vremea respectivă, în afară de Inter, era singurul bloc construit pe role, ceea ce l-a făcut să nu cadă ca restul blocurilor de pe Magheru, respectiv Casata, unde stăteau surorile și bunicii mei.

Îmi aduc aminte că, stând la etajul 8 în apartamentul acela superb de pe Magheru unde m-am născut și am copilărit, tata cobora printre dărâmături cu mine, eu eram cu picioarele pe după gâtul lui și era foarte mult praf, miros de zidărie, foșnet puternic. Nu mai funcționa liftul, era panică totală și îmi aduc aminte că pur și simplu coboram cu tata într-un nor de praf, de zidărie. Auzeam țipete, era agitație, era panică, era nenorocire.

Tot bulevardul era plin nu știu de ce, dacă de oameni sau fum. Era, oricum, o atmosferă extrem de urâtă, dar eu dacă eram cu tata mă simțeam în siguranță. Asta era tot ce conta pentru mine', a mai povestit vedeta pentru Impact.

Gemenele sunt înmormântate în Cimitirul Ghencea II, împreună cu bunicii, iar Marioara Zăvoranu ar fi vrut să mute osemintele în Cimitirul Eternitatea, pe care îl deținea. Nu a mai reușit să facă acest lucru, iar pe 17 aprilie 2015 a plecat și ea dintre noi.

 
substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter