Papa Francisc s-a dus la ambasada Rusiei, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Suveranul Pontif a luat această decizie pentru a-și exprima direct îngrijorarea faţă de situația din Ucraina în fața ambasadorului rus. Este un gest fără precedent, notează presa străină.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Papa Francisc s-a dus la ambasada Rusiei, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Potrivit Reuters, acesta este un gest fără precedent. Suveranul Pontif a luat această hotărâre vineri, 25 februarie 2022, pentru a-și putea exprima în mod direct în faţa ambasadorului rus îngrijorarea cu privire la situația tensionată ce are loc acum în Ucraina.
Joi, pe 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina. La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina, exploziile s-au făcut auzite în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, dar și în partea de Est a țării. S-au înregistrat deja pierderi uriașe, de peste 100 de oameni, în ambele tabere, iar locuitorii ucrainieni se tem pentru viețile lor.
Citește și: Momentul în care un ucrainean îngrijește un soldat rus:”Nimeni nu e fericit că e aici..
Papa Francisc s-a dus la ambasada Rusiei, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean
Astăzi, pe 25 februarie 2022, Papa Francisc a luat o decizie radicală. Suveranul Pontif a mers vineri la ambasada Rusiei de la Sfântul Scaun, cu scopul de a-și exprima îngrijorarea faţă de războiul din Ucraina chiar în fața ambasadorului din Rusia.
Astăzi, odată cu venirea lui la ambasada Rusiei, Papa Francisc încălcat protocolul diplomatic prin această vizită. În general, ambasadorii sunt convocați de Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun. Conform Agerpres, este prima vizită făcută de un papă la o ambasadă în timpul unui conflict. Așadar, e un gest fără precedent la Vatican.
Papa Francisc a rămas în sediul misiunii diplomatice ruse aproximativ jumătate de oră, potrivit celor declarate de Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului.
Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, nu a comentat însă și informația conform căreia Suveranul Pontif ar fi oferit medierea Vaticanului în conflictul dintre cele două țări aflate în război, Rusia şi Ucraina.
Gest fără precedent la Vatican
Miercuri, înainte ca Vladimir Putin să ordone atacul împotriva Ucrainei, Suveranul Pontif a făcut un apel la responsabilii politici. Papa Francisc i-a îndemnat pe aceștia să îşi facă un „examen de conştiinţă serios' în faţa lui Celui de Sus în legătură cu acţiunile lor.
„Am o mare durere în suflet în faţa agravării situaţiei în Ucraina. În pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni, se deschid scenarii tot mai alarmante. La fel ca mine, multă lume este neliniştită şi îngrijorată', declara Papa Francisc la finalul audienţei sale generale săptămânale, scrie libertatea.ro.
Klaus Iohannis, anunț despre restricțiile pentru Rusia
Potrivit anunțului făcut de Klaus Iohannis, aseară, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, țara noastră, împreună cu celelalte state membre ale UE, a agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare pentru Rusia. Acest pachet va impune costuri masive și severe Rusiei pentru decizia ei de a ataca Ucraina, joi, 24 februarie 2022.
Totodată, șeful Statului a spus că ne confruntăm „cu cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei’. De aceea, e necesară în continuare coordonarea strânsă a reacțiilor și a abordărilor cu aliații euroatlantici, în special SUA și NATO.
„La reuniunea extraordinară a Consiliului European de aseară, am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei.
Susțin, totodată, pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus.
Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor.
Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei și este absolut necesară și pe mai departe coordonarea strânsă a reacțiilor și a abordărilor cu aliații euroatlantici, în special SUA și NATO’, a scris președintele României, Klaus Iohannis, pe Facebook.
Sursă foto: Foto Simbol Hepta