Familia regală britanică petrece Crăciunul în fiecare an, fără excepție, pe domeniul de la Sandringham, iar membrii săi respectă cu sfințenie regulile impuse de Regina Elisabeta a II-a în privința deschiderii cadourilor și nu numai. Iată care sunt acestea!
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar asta înseamnă că domeniul din Norfolk, unde se află Castelul Sandringham, se va anima din nou. În fiecare an, Regina Elisabeta a II-a își invită familia acolo, pentru a sărbători Crăciunul, și aceasta este unul dintre puținele momente din an când toți membrii familiei regale se află împreună în același loc. Regina este o suverană cu mână de fier chiar și când se află în vacanță, așa că nimeni nu se abate de la regulile impuse de Elisabeta a II-a, și în special de la cele privind darurile care se fac de Crăciun.
Obiceiuri și tradiții de sute de ani
Membrii familiei regale britanice sosesc la Sandringham în ziua de ajun, iar întregul program de Crăciun este stabilit cu minuțiozitate chiar de Regina Elisabeta a II-a, care, de obicei, ajunge la Palat cu cel puțin o săptămână înainte. Drept urmare, cu precizie de ceasornic, fix la ora 6 după-amiaza toți membrii familieie regale, de la mic la mare, sunt prezenți în fața bradului de Crăciun, unde urmează a fi deschise cadourile.
Chiar dacă în majoritatea familiilor, darurile sunt deschise dimineața, după ce a venit Moș Crăciun, în familia regală acest lucru se întâmplă în ajun, deoarece Regina vrea să dedice ziua de Crăciun credinței. Ca atare, în dimineața de Crăciun întreaga familie regală britanică participă la două slujbe, dintre care una privată, care are loc la Castelul Sandringham.
Pe cântar, înainte și după masă
Cele mai așteptate momente, în afară de deschiderea darurilor, sunt meciul de fotbal pe care Prinții William și Harry îl joacă anual cu angajații de la Sandringham în ziua de Ajun, dar și vânătoarea, la care participă doar bărbații din familie, în a doua zi de Crăciun. Femeilor le este interzis, deoarce acestea nu au voie să poarte arme în prezența Reginei. Un obicei ciudat, care datează de sute de ani, este cântăritul membrilor familiei înainte și după masa de Craciun, o dovadă că aceștia s-au simțit bine și le-a plăcut mâncarea. Evident, este facultativ, dar suntem convinși că toată lumea îi face această plăcere Reginei de Crăciun.
Cel mai așteptat moment: deschiderea darurilor
Cel mai așteptat moment al Crăciunului este, și pentru familia regală britanică, la fel ca pentru fiecare dintre noi, deschiderea darurilor de Crăciun. Cu ceva timp înainte de ora 6, toți membrii familiei trebuie să lase cadourile sub brad fără să fie văzuți. Și aici însă există mai multe reguli, dintre care trei nu pot fi încălcate sub nicio formă. În primul rând, nimeni nu trebuie să-și deschidă darul fără permisiune Prințului Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a. În al doilea rând, fiecare cadou trebuie să fie un gadget, un dar amuzant, așadar membrii familiei regale își tot fac farse între ei. În al treilea rând, cu cât cadoul e mai ieftin, cu atât mai bine.
În familia regală, farsele se țin lanț
Dacă la început le-a fost greu, în cele din urmă copiii și nepoții Reginei s-au conformat. Așadar, de-a lungul timpului, Prințul Philip a primit o râșnită de piper electrică și cu lanternă, Prințul Charles – un capac de veceu din piele albă, Prințul Harry (de la Kate) un kit de jucărie Crește-ți singur o prietenă, Meghan Markle i-a dăruit Reginei un hamster de jucărie cântător, dar de departe cel mai îndrăzneț dar a fost cel pe care Prințul Harry i l-a făcut bunicii sale de Crăciun. Poznașul nepot i-a dăruit Elisabetei a II-a o cască de banie pe care scria: Nu-i așa că viața-i o târfă? Dat fiind că acestea au fost regulile de Crăciun impuse chiar de ea, se spune că Regina Marii Britanii s-a amuzat teribil.