Știai că grapefruit-ul anulează efectul anticoncepționalelor? Riști să rămâi însărcinată dacă mănânci aceste alimente!

Publicat pe

Atenție mare dacă iei anticoncepționale pentru că rițti să rămâi însărcinată dacă mânânci în cantități mai mari anumite alimente. Unul dintre ele este grapefruit-ul, un fruct mai problematic decât ai putea crede. Grapefruit-ul conține anumite substanțe care interacționează cu unele antibiotice, antidepresive, medicamente destinate bolilor cardiovasculare, cât și cu anticoncepționalele.

Medicii atenționează asupra faptului că sucul de grapefruit trebuie consumat în cantități moderate pentru că poate sa inhibe un grup de enzime ce transformă la nivelul ficatului o serie de medicamente, care sunt cunoscute sub numele de Citocromul P450.

Inhibiția acestor enzime crește eficacitatea anumitor medicamente, dar totodată poate accentua și efectele adverse, iar în cazul medicamentelor toxice este periculoasă.

Iată câteva medicamente a căror metabolizare este diminuată de sucul de grapefruit: antibiotice, antivirale, chinidina, benzodiazepine, antialergice, blocante ale canalelor de calciu, statine, steroizi (estradiol, progesteron,testosteron), medicamente destinate afecțiunilor cardiace, imunosupresoare.

Sucul de grepfrut (și fructul) are capacitatea de a crește biodisponibilitatea estrogenului, iar medicii recomandă cel mult un pahar de suc de grepefruit pe zi. Se recomandă utilizarea pilulelor contraceptive care conțin exclusiv progesteron deoarece asupra acestuia, sucul de grapefruit nu prezintă vreun efect.

Atenție și la alte alimente care pot anula sau dimunua efectul anticoncepționalelor, precum:

  • Vitamina C, dacă pilulele tale conţin anumite tipuri de estrogen şi/sau dacă tu ai un fond de dominanţă estrogenică. Experţii susţin că vitamina C, în doze mici sau din alimente, nu ar trebui să te afecteze, însă dozele mari (1000 mg, de exemplu) da.
  • Sunătoarea ar putea scădea eficienţa anticoncepţionalelor. Unele plante precum sunătoarea, folosită pentru multiplele sale beneficii, anulează efectul contraceptivului, acționând asupra nivelului de etinilestradiol din sânge.
  • Laxativele sau orice altă pastilă cu efect „detoxifiant' scot mult mai repede substanţele (inclusiv cele asociate anticoncepţionalelor) din corpul nostru ceea ce duce fie la o sarcină nedorită, fie la anularea efectelor benefice ale pilulelor contraceptive.
  • Cărbunele activ se găsește oriunde, de la înghețată la pizza, dar aceasta nu înseamnă că provoacă probleme. Capacitatea acestuia de a absorbi aproape orice la niel intestinal este motivul pentru care e folosit în tratarea unor afecțiuni precum aerofagii, meteorism, dizenterie, potrivit libertateapentrufemei.ro. De aceea, medicii recomandă evitarea folosirii cărbunelui pe durata tratamentului cu anticoncepționale. Reduce drastic efectele.
  • Soia și ignamele în exces pot avea efectul de anulare a anticoncepționalelor, deoarece conțin mulți fitoestrogeni, care pot interacționa cu estrogenul din anticoncepționale. Mai pot fi periculoși și unii hormoni cu care este injectată carnea din magazine, dar și extractul de lemn dulce.
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter