Poate fi afectată România de cutremurele din Turcia? Profesorul Mărmureanu explică: "Nu am văzut niciodată așa ceva"

Publicat pe

În contextul tragediei din Turcia, se pune întrebarea dacă România ar putea fi afectată de cutremurele devastatoare din Turcia. Profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), a explicat legăturile cutremurelor din Turcia cu seismele din țara noastră.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a explicat că seismele care au lovit Turcia şi Siria sunt extrem de puternice, iar magnitudinea ar putea fi mult mai mare decât cea raportată. De asemenea, profesorul Mărmureanu a declarat că nu a mai văzut vreodată ca o zonă să fie lovită de un cutremur de peste 7,5 pe Richter la scurt timp după un cutremur asemănător.

Poate fi afectată România de cutremurele din Turcia? Profesorul Mărmureanu explică: "Nu am văzut niciodată așa ceva"Poate fi afectată România de cutremurele din Turcia? Profesorul Mărmureanu explică: "Nu am văzut niciodată așa ceva"

Ce spune profesorul Mărmureanu despre cutremurele din Turcia

„Sincer să vă spun, nu am mai văzut aşa ceva ca după un cutremur mare să avem altul tot atât de mare după câteva ore. Eu am lucrat foarte mult timp cu colegii din Turcia şi printre blocurile pe care le văd la televizor mă plimbam cu ei, când eram mai tânăr. De multe ori, nu am înţeles filosofia lor de gândire a acestora cutremure.

Pentru că aceste cutremure de suprafaţă au o acceleraţie foarte mare şi produc deplasări mari. Vrancea este un sistem tectonic de mare adâncime, iar cutremurele au alte efecte, adică lucrează pe perioade lungi, pe când aici, vedeţi, sunt cutremure de suprafaţă unde sunt frecvenţe mari şi perioade mici.

Şi când eram cu ei acolo aveam discuţii. Dar dacă ne uităm pe harta Turciei vedem că e o propagare de la est la vest şi propagarea asta merge până aproape de Spania, traversează toată Marea Mediterană, o parte de Africa, şi e o situaţie altfel decât ce ştim. Am spus întregii lumi, Vrancea noastră nu este influenţată cu nimic de cutremurele din Turcia”, a declarat profesorul Gheorghe Mărmureanu la Antena 3 CNN.

Citește și: Ce trebuie sa faci în caz de cutremur 

Citește și: Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre

Citeste si: Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter în Turcia și Siria. Peste 912 de persoane au murit

Este afectată România de cutremurele din Turcia?

Profesorul Mărmureanu a explicat că seismele din Turcia nu influenţează activitatea seimică din România.

„Este cu totul altceva. S-au simţit ceva mişcări, dar Vrancea niciodată. Am lucrat cu ei (n.r. turcii) şi am avut planuri comune. Îmi pare rău de ei. Eu nu cred că magnitudinea asta de 7,8 este corectă. Mi se pare mai mare.

Sunt convins că a fost mai mare. Pentru că totdeauna au greşit cu două sau trei diviziuni.

La cutremure de o asemenea magnitudine trebuie gândită altfel proiectarea. Când ai asemenea cutremure de suprafaţă, frecvenţele sunt foarte mari, iar tipul de structuri trebuite altul ales”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.

Niciun cutremur care a fost puternic în Turcia nu a produs în România niciodată pierderi de vieți omenești sau pagube materiale. Cutremurele din Turcia încep din vest, se propagă către apus, producând efecte puternice la Istanbul, apoi continuă prin Marea Marmara, intră într-o parte în falie în Africa și iese undeva în Oceanul Atlantic', a mai explicat Gheorghe Mărmureanu și la Realitatea TV.

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter