Cât de sigur este vaccinul anti-COVID care urmează să ajungă în România. Raed Arafat: "Va avea efecte secundare, dar..."

Publicat pe

Raed Arafat a vorbit recent despre vaccinul anti-COVID, ce urmează să ajungă curând și la noi în țară. Șeful DSU a dat asigurări că nu va fi folosit nimic ce nu prezintă siguranță pentru populație.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Raed Arafat a explicat recent cum va decurge procesul de vaccinare anti-COVID a populație în România, de îndată ce vaccinul va fi disponibil pentru achiziționare la nivel european.

În contextul pandemiei de coronavirus și al îngrijorării firești suscitate de posibilele efecte adverse ale vaccinului anti-COVID, Raed Arafat a ținut să liniștească populația, susținând că nu vor exista probleme majore în privința administrării.

Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare

Conform unui sondaj recent de opinie, 40% din populație nu s-ar vaccina în momentul de față. Fie de teamă, fie de nesiguranță, potențate de informațiile îngrijorătoare care circulă în mediul online, românii sunt reticenți în privința vaccinării anti-COVID. Raed Arafat dă însă asigurări că vaccinul care va intra curând pe piața din România este sigur.

„Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației.

Achiziția vaccinului anti-Covid este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme. Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”, a spus Arafat, la Digi24.

Citește și: Nelu Tătaru a făcut anunțul! Când va ajunge în România primul vaccin anti-COVID

Citește și: Andreea Marin povestește totul despre perioada de adolescență a fiicei sale, Violeta: „Nici nu știe ea cât de mult semănăm”/ EXCLUSIV

Citește și: Trei ani fără Stela Popescu! Cum arată acum mormântul regretatei actrițe: „Fiica ei nu prea vine pe aici”

Citește și: Nicolae Botgros a fost externat după o lună! A fost în stare gravă din cauza infecției cu COVID- 19: 'Va fi monitorizat în continuare la domiciliu'

Citește și: Motivul pentru care Pepe ar fi bătut-o pe Raluca Pascu. Oana Zăvoranu îi ia apărarea fostului soț: 'Cred că s-a săturat familia și probabil nu-l mai vor'

E nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai menționat că vaccinul anti-COVID își va dovedi eficiența în cazul în care 70% din populație va fi vaccinată. Arafat a mai menționat că, în paralel cu vaccinarea, se va merge și pe măsurile de prevenție a coronavirusului, pentru ca trecerea la o viață normală să se facă mai repede.

„După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a mai spus Raed Arafat pentru sursa citată. 

„Eu mă vaccinez”

De altfel, șeful DSU a uzat de puterea exemplului, menționând că se va vaccina de îndată ce îi va veni rândul. Prima tranșă a vaccinului anti-COVID va fi administrată persoanelor vulnerabile (oamenii în vârstă, cei aflați în categoriile de risc) și categoriilor profesionale (personal medical, cadre didactice).

„În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție”, a mai spus secretarul de stat la Digi24. 

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă